"MAD MEG" / Organizatorių archyvo nuotr.

Lapkričio 18 d. Kaune, „Punto Jazz“ palėpėje koncertuos grupė iš Niujorko „Mad Meg“.

Savo karnavališkais pasirodymais ir kūryba „Mad Meg“ yra lyginami su „Gogol Bordello“, Tom Waits, Nick Cave, „Botanica“, „Balkan Beat Box“ ir „A Hawk And A Hacksaw“.

Energingos, pagaunančios niujorkiečių „Mad Meg“ dainos savyje turi sveiką kiekį pasileidimo, tragikomedijos ir nostalgijos. Tamsūs bei nepatogūs tekstai piešia nerimą keliantį vienišo miestiečio kasdienio gyvenimo vaizdą.
Grupė apie savo susikūrimą nedaugžodžiauja. Paminimi tik tiek, kad įvairiomis formomis egzistavo daugybę amžių (ir tame, yra tiesos). Susibūrusi ir kurianti Niujorke grupė savąjį stilių įvardija kaip „Punk-Chanson-Noir“. “Punk’as (pankrokas – red.past.), tai labiausiai išgryninta, supaprastinti rokenrolo versija, kuri savyje talpina atsisakymo prisitaikyti, socialinių normų neigimo žinutę. Pankrokas atspindi mūsų kartos požiūrį ir paprastumą.”, – sako grupės lyderis ir įkūrėjas Ilya Popenko.

MAD MEG dainų tekstai nesutilpdami į vieningus rėmus kartais kuriami anglų, kartais rusų kalbomis.

Savitą požiūrį į pasaulį puoselėjantys, žodžio kišenėje neieškantys, ekstravagantiškieji Ilya, Igor, Dan, Jason ir Ruslan leidosi trumpo interviu avantiūrai.

Kas yra tas kūrybinis variklis neleidžiantis jums nustoti “rokenrolinti”?

Ilya: Asmeniškai man, pagrindinė priežastis kodėl nesustoju muzikavęs yra ta, kad nemoku tam komunikuoti kitaip nei per muziką.

Igor: Galimybė pajusti kažką neįtikimai tikro kuomet muzikuoju. Turbūt tomis akimirkomis esu tikriausias, koks tik galėčiau būti. Visa kita aplink nublanksta.

Dan: Todėl, kad būgnininkas mums neleidžia groti džiazo. (juokiasi)

Jason: Aš neturiu jokių kitų išskirtinių gebėjimų.

Ruslan: Kerštas.

Kaip kilo idėja savo muzikinį stilių pavadinti “Punk-Chanson-Noir” ? Kokios muzikinės kombinacijos slepiasi po šiuo pavadinimu?

Ilya: Punk’as (pankrokas – red.past.), tai labiausiai išgryninta, supaprastinti rokenrolo versija, kuri savyje talpina atsisakymo prisitaikyti, socialinių normų neigimo žinutę. Šiuo požiūriu pankrokas atspindi mūsų kartos požiūrį ir paprastumą.

Aš gimiau sovietų sąjungoje ir, atrodo, kad tiek prancūzų, tiek rusų šansonas įsispaudė mūsų genetiniame kode. Viskas, ką bandau groti skamba, kaip šansonas, net jei tai būtų hiphopo daina. Beje, taip pat kaip ir šansono, mūsų dainų pagrindinis variklis – žodžiai.

Noir, šiuo atveju yra žodis šiuo atveju nusakantis atmosferą. Tai tamsu, tai mistiška, tai maištinga, tai bloga lemianti, tai ciniška ir fatališka.

Ironija – galingas ginklas, kurią jūs naudojate, praktiškai, visur. Kas jus verčia griebtis ironijos?

Ilya: Kad ir kaip keistai, tai beskambėtų, tačiau nuoširdumas ir tiesmukiškumas mene, šiandieninėje kultūroje traktuojami kaip netikrumas ar pretenzingumas. Šiandieniniai filosifai – stand-up komikai, šių dienų žinių vedėjai – tai vedėjai vedantys humoro laidas. Visos tiesos. Bet kokia tiesa atrodo labiau reliatyvi nei bet kada anksčiau. Mes tik stengiamės kalbėti amžinąja kalba.

Jason: Nesu tikras, kad tai atsako į klausimą, bet mano manymu, šiandieniniame pasaulyje, kuomet visi masiškai viešiname dirbtinius, tobulus savo gyvenimus internete, manau, kad menui svarbu parodyti tikrąją tiesą – mes daug daugiau savo gyvenimo laiko sugaištame gadindami ir griaudami dalykus, nei juos kurdami/taiysdami.


Koks jūsų tikslas artimiausioje ateityje?

Igor: Surengti koncertus visoje Europoje.

Jason: Atsakyti į šiuos klausimus!

Jus muzikuoti įkvėpė…?

Ilya: Tom Waits, Nick Cave, John Lourie, Morphine, Lou Reed

Igor: The Beatles, The Doors, Leonard Cohen, Viktor Tsoj, Kurt Cobain

Dan: Robert and Clara Schumann, Raymond Pauls, the Swingle Singers

Jason: Ben Folds, The Dresden Dolls, Genghis Kahn, The Soundtrack to the game “Tetris”

Ruslan: Aš nebeturiu autoritetų muzikos pasaulyje. Bergždžias reikalas juos vardinti, jūs ir taip juos žinote. Aš pavargau nuo tų pačių vardų ir veidų. Metas pokyčiams.

Kas tie pagrindiniai Rytų Europos atributai?

Ilya: Žavios merginos įsisukusios į nertus megztinius ir, žinoma, močiutės.

Kokią žinutę siųstumėte publikai, jei galėtumėte panaudoti vos penkis žodžius?

Ilya: Dekonstrukcija yra smagu, pamėginkite patys!

Jason: Pažiūrėsim kaip jums pavyks geriau!

Daugiau apie Mad Meg: 

https://www.madmegtheband.com/about

Bilietai: www.goneplan.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: