Rimantas Kmita, foto autorė Liepa Lenkšaitė

Gegužės 20–23 d. tarptautinis  rašytojų ir knygų festivalis ,,Kauno literatūros savaitė“, kurį organizuoja Vytauto Didžiojo universitetas (VDU), kviečia prisiminti ir naujai kurti literatūrines Kauno tradicijas.

Literatūra kuria miesto mitą

Gegužės 20 d., ketvirtadienį, 19 val. Kauno kultūros centro terasoje (Vytauto pr. 79) vyks festivalio atidarymo renginys, kuriame rašytojas Rimantas Kmita ir „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ Mito programos kuratorius Rytis Zemkauskas kalbėsis apie miestus, istorijas ir mitinius žvėris. Literatūra yra viena iš efektyviausių priemonių kurti miesto istoriją, mitą, be kurio neapsieina nė vienas didesnis miestas. „Kad miestas yra keistas žvėris, pirmiausia turbūt supratau iš Ričardo Gavelio romanų. Šiauliai ir Kaunas to nė nebando slėpti –  abu miestai savo herbuose, tarsi skyduose prieš piktąsias jėgas, iškelia savo mitinius gyvūnus. Mitinio miesto gyvūno ieškojimas ir jo prisijaukinimas kuriant romaną leidžia sugauti miesto dvasią, užčiuopti jo dvasinę formą“, – literatūros svarbą miestui pabrėžia iš Šiaulių kilęs Rimantas Kmita, tuo pačiu užsimindamas ir apie daugiasluoksnę naujojo romano „Remyga“ tematiką.

Šiaulių miesto savimonę vis naujai literatūriškai permąstantis rašytojas džiaugiasi, kad vienas iš pirmųjų gyvų romano „Remyga“ pristatymų ir susitikimų su skaitytojais įvyks būtent Kaune: „Kaunas buvo turbūt pirmas didesnis už Šiaulius miestas, kurį aplankiau su klase. Liko klasės nuotrauka prie Vytauto Didžiojo paminklo ir atminties fragmentai iš Velnių muziejaus“, – pasakoja Rimantas Kmita. Jis pastebi ir daugiau sąsajų tarp Šiaulių ir Kauno, kurias tikisi paliesti artėjančiame susitikime su kauniečiais: „Kaune būnu retai. Kai buvau čia su „Pietinia kronikom“, supratau, kad abu miestus sieja ne tik tarpukario modernizmo architektūra, bet ir žmonės. Nemažai atvažiavusių žmonų į Kauną arba turinčių kitokių ryšių leido sukurti gerą atmosferą, jaučiau, kad publika puikiai supranta, apie ką kalbu. Manau, kad Kaunas ir Šiauliai turi savo ryšį iš tarpukario, kai jie buvo du didžiausi Respublikos miestai“.

Ypatingas dėmesys kauniečiams rašytojams

Kaune yra gimęs ir užaugęs ne vienas žinomas kūrėjas – vieni iš jų liko gyventi gimtajame mieste, kiti išvyko, tačiau ryšys su jaunystės miestu nenutrūko. Festivalio organizatoriai tikisi, kad „Kauno literatūros savaitė“ taps susitikimų ir sugrįžimų vieta: „Festivalyje bus skiriamas itin didelis dėmesys kauniečių ir iš Kauno kilusių autorių kūrybai. Programoje numatyti skaitymai, kuriais pradedame vakarų ciklą „Išeiviai ir namiškiai“, skirtą kauniečiams bei Kaune gimusiems ir augusiems autoriams“, – teigia viena iš festivalio iniciatorių ir organizatorių, VDU Humanitarinių mokslų fakulteto dekanė Rūta Eidukevičienė.

Gegužės 22 d., šeštadienį,  16 val., skaitytojai galės susitikti su dviem poetėmis, neseniai išleidusiomis naujas poezijos knygas. Į gimtąjį Kauną festivalio organizatoriai pakvietė sugrįžti poetę, žurnalistę, dainininkę, kultūros renginių organizatorę Indrę Valantinaitę. Pirmajame festivalio renginių ciklo ,,Išeiviai ir namiškiai“ susitikime ji svarstys, ką reiškia išvykti, keliauti, ir koks yra literatūrinio sugrįžimo į gimtąjį miestą jausmas. O kita poetė, kultūrinių temų žurnalistė Enrika Striogaitė, ilgus metus gyvenanti Kaune, pasidalins savo įžvalgomis, kada ateina jausmas, kad jau esi namiškė, kada miestas ir jo žmonės pasidaro savi – savi tiek, kad ateina ir į poeziją.

Ketvirtoji Indrės Valantinaitės poezijos knyga „Apsisiautusios saule“ 2020-aisiais buvo įtraukta į kūrybiškiausių knygų dvyliktuką, o naujausia Enrikos Striogaitės knyga „Žmonės“ tais pačiais metais išrinkta geriausia poezijos knyga „Metų knygos“ rinkimuose. Poetes kalbins rašytojas, literatūros kritikas Ramūnas Čičelis. Renginys vyks istoriniame pastate, atsinaujinusioje Kauno Vinco Kudirkos viešojoje bibliotekoje (Laisvės al. 57), kur visai neseniai atvėrus septyniasdešimt metų nevarstytą seifą, atrastas knygų lobis.

Indrė Valantinaitė, foto M. Penkutės

Literatūros magija festivalio tekstuose ir pokalbiuose

Dar vienas Kaune gimęs šiuolaikinės lietuvių literatūros klasikas Saulius Tomas Kondrotas  visada ėjo nepramintais takais – ir rašydamas daug  kontraversijų sukėlusius romanus, ir pasiryžęs drąsiam žingsniui – pabėgti iš anuometinės Sovietų Sąjungos. Išmaišęs pusę pasaulio ir apsistojęs Kalifornijoje, Kondrotas atrodo nutolęs nuo literatūros rašymo ir Lietuvos kultūros gyvenimo –  tačiau ar tikrai? Apie visa tai bus diskutuojama virtualiame susitikime gegužės 23 d., sekmadienį, 18 val., kai 2020-ųjų Nacionalinės premijos laureatas grįš į savo gimtąjį miestą ir pristatys trumposios prozos kūrinių rinktinę „Kolekcionierius“. Pokalbį su rašytoju moderuos rašytojas, vertėjas Laurynas Katkus ir literatūrologė Rūta Eidukevičienė, o ištraukas iš naujosios rinktinės skaitys Nacionalinio Kauno dramos teatro aktorius Edgaras Žemaitis.

Pagrindinę festivalio „Kauno literatūros savaitė“ programą papildys bibliotekų, muziejų, kultūrinių ir literatūrinių miesto bendruomenių renginiai – netikėti „akli pasimatymai“ su knyga, susitikimai su rašančiais kaimynais, naujo literatūrinio maršruto pristatymas, skaitymai pro atvirą langą, vasaros skaityklos atidarymas ir kiti. Ši iniciatyva yra „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ programos dalis.

Visą renginių programą galite rasti čia: https://literaturossavaite.lt/programa-2021/

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: