Gintautas Mažeikis / VDU archyvo nuotr.

Priverstinio darbo stovyklas, masinį terorą, tremtį ir kitus sovietmečio žiaurumus šiandien aiškiau suvokti galima pasitelkiant meno ir literatūros kūrinius – apie tai viešoje paskaitoje „Mefistofelis Vorkutlage“ kalbės filosofas, kultūros teoretikas, VDU Filosofijos ir socialinės kritikos katedros vedėjas, profesorius Gintautas Mažeikis. Paskaita, rengiama VDU individualių studijų „Academia cum laude“ rėmuose, vyks rugsėjo 19 dieną, antradienį, 18 val., Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekoje-muziejuje (S. Daukanto g. 25, Kaunas).

Profesorius Gintautas Mažeikis paskaitoje nagrinės du meno kūrinius – Vorkutos priverstinio darbo stovykloje (gulage, arba „Vorkutlage“) 1945 metais parašytą Jelenos Markovos eilėraštį „Sniego Molochas“ („Sudrebėjo sniego MOLOCHAS prieš duoklę / Šimtąkart ant aukuro sudėtą …“) ir tais pačiais metais Vorkutos teatre pastatytą prancūzų kompozitoriaus Charleso Gounod operą „Faustas“.

Filosofo teigimu, abu kūriniai pateikia didingus Šėtono vaizdus-prototipus, kuriais buvo bandoma aiškinti nepakeliamos prievartos tikrovę. Panašios didingumo temos buvo plėtojamos daugumoje Holodomoro ir Gulago bei po-gulaginių teatrų.

Paskaitoje bus kalbama apie didingumo vaizdinių kūrimą poezijoje, operoje, muzikoje ir jų funkcijas patiriant ir emociškai-intelektualiai suvokiant pasaulį dramatiškomis nežmogiškumo sąlygomis. Didingiems poezijos ir operos Šėtono vaizdiniams bus priešinami ir kritiškai diskutuojami etnologiniai, karnavaliniai ir vulgarizuoti velnio pavidalai ir jų vaizdavimo kultūros tradicijos ir politika“, – paaiškino prof. G. Mažeikis.

Renginio metu susirinkusieji klausysis muzikos kūrinių, operų, su VDU mokslininku aptars literatūros darbus, pasitelks filosofinį ir idėjų istorijos kontekstą, siekiant suvokti šių kūrinių pokyčius, skirtumus ir reikšmę aiškinant Gulagą, masinį terorą, tremtis ir viešą išžudytųjų ar nukankintųjų demonstravimą.

Prof. Gintautas Mažeikis yra VDU Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto Filosofijos ir socialinės kritikos katedros vedėjas. Tarp jo mokslinių interesų krypčių – šiuolaikinių socialinės ir politinės filosofijos teorijų analizė, postmoderni politinė antropologija, propagandos ir simbolinio mąstymo tyrimai ir analizė.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: