Organizatorių archyvo nuotr.

Pastarąjį dešimtmetį visame pasaulyje populistinės partijos tapo svarbiomis politinio gyvenimo dalyvėmis. Iškilo ne tik naujos populistinės politinės partijos, tačiau ir jau esamose pagrindinėse kairiųjų ir dešiniųjų partijose išpopuliarėjo nacionalistinė, populistinė retorika. Kai kuriais atvejais populistinės partijos buvo susietos su antidemokratiniais judėjimais, tačiau kitais atvejais jų atstovai teigė siekiantys atgaivinti demokratiją“, – teigia Szabolcs Pogonyi Centrinės Europos universiteto (CEU) Nacionalizmo studijų programos docentas.

Atviros Lietuvos fondo (ALF) kvietimu Lietuvoje viešėsiantis Szabolcs Pogonyi rugsėjo 8 d. Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Politikos ir mokslų ir diplomatijos fakultete (PMDF) skaitys viešą paskaitą apie populizmo šmėklą, kuri persekioja vis didesnę dalį politinio pasaulio.

S. Pogonyi teigimu, gana dažnai populizmas suvokiamas kaip beatodairiškos demagogijos sinonimas. Kasdienėje politikoje platus ir dažnai prieštaringas šio žodžio naudojimas „populizmo“ sąvoką pavertė analitiškai painia ir tuščia. Paskaitoje bus aiškinamasi ne tik ką iš tiesų reiškia populizmo sąvoka, tačiau bus susitelkiama ties populistinės politikos specifika būtent pokomunistinėje erdvėje. „Pirmiausia bus pateikta koncepcinė ir istorinė populistinių judėjimų apžvalga, o po jos bus pristatytos svarbiausios šiuolaikinių populistinių partijų savybės. Galiausiai bus apžvelgtos nacionalinės populistinės partijos vidurio ir rytų Europoje bei jų specifiškumas“, – kviesdamas į viešą paskaitą teigia CEU docentas S. Pogonyi.

Vieša Szabolcs Pogonyi paskaita apie populizmą vyks rugsėjo 8 d., 13.00 val., PMDF (Putvinskio 23, 311 auditorijoje).

***

Szabolcs Pogonyi yra Centrinės Europos universiteto (CEU) Nacionalizmo studijų programos docentas. Dabartiniai jo tyrimai yra skirti diasporiniam tautos kūrimui, tarpsieninėms mažumoms, nereziduojančių asmenų pilietybei ir išoriniam balsavimui. Jis yra straipsnių apie politikos mokslų teoriją bei knygų apie politinės minties istoriją autorius. Netolimoje ateityje „Palgrave Macmillan“ leidykla turėtų paskelbti jo tyrimus, nagrinėjančius šiuolaikinės vengrų diasporos politiką bei tarpsieninės tautos kūrimą („Extra-Territorial Ethnic Politics, Discourses and Identities in Hungary“).

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: