Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė. Juliaus Kalinsko (ELTA) nuotr.

Švietimo, sporto ir mokslo ministrė Jurgita Šiugždinienė sako, kad antradienį paskelbtas Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) sprendimas leisti Rusijos ir Baltarusijos sportininkams varžytis Olimpinėse žaidynėse po neutralia vėliava – dar vienas didžiulis nusivylimas komitetu.

„Jo vykdomasis komitetas teikia rekomendacijas tarptautinėms sporto federacijoms, kuriomis atidaromos durys agresorių – Rusijos ir Baltarusijos – sportininkams varžybose dalyvauti po neutralia vėliava. Jis teigia, kad varžybose negalėtų dalyvauti tik sportininkai „aktyviai“ remiantys karą. Labai įdomu, ką šiame kontekste reiškia „aktyviai“?“ – klausimą kėlė J. Šiugždinienė.

Pasak jos, pristatydamas TOK sprendimą, komiteto prezidentas Thomas Bachas dar kartą pakartojo, kad „sportas neturi būti politikos dalimi“ ir, kad „nebus sprendimo, kuris tiktų visiems ir mums teks su tuo gyventi“.

„Kažin, ar T. Bachui nekyla klausimas, kaip mes gyvensime žinodami, kad beveik trys šimtai Ukrainos sportininkų jau niekada nedalyvaus jokiose varžybose, tarp jų ir prieš kelias dienas žuvęs Europos bokso jaunimo čempionas?“ – retoriškai klausė ministrė.

J. Šiugždinienė sako, kad Lietuva turi toliau dirbti, kad tarptautinės federacijos „nepamestų galvos“ ir nepakeistų jau priimtų sprendimų ir neleistų Rusijos ir Baltarusijos sportininkams dalyvauti tarptautinėse varžybose.

ELTA primena, kad antradienį, nepaisydamas smarkios kritikos, TOK paskelbė atveriantys duris Rusijos ir Baltarusijos sportininkams grįžti į pasaulio sportą. Vykdomasis komitetas nusprendė, kad tarptautinės federacijos tam tikromis sąlygomis gali leisti sportininkams dalyvauti varžybose. Prieš 13 mėnesių, iš karto po Rusijos invazijos į Ukrainą, dauguma federacijų paisė TOK rekomendacijos pašalinti rusų ir baltarusių sportininkus iš varžybų.

Tarp TOK sąlygų yra griežtas neutralumas, antidopingo kodekso laikymasis ir įrodymas, kad sportininkas aktyviai neremia karo. Kariuomenei priklausantys atletai iš Rusijos ir Baltarusijos dalyvauti varžybose negalės, kaip ir abiejų šalių komandos. Sprendimas dėl dalyvavimo 2024 metų Paryžiaus olimpinėse žaidynėse esą bus priimtas „atitinkamu metu“.

„Negalime pasiūlyti sprendimo, kuris patiktų visiems“, – posėdžio pradžioje sakė komiteto prezidentas Thomas Bachas.

Th. Bachas antradienį sakė, kad rusų ir baltarusių sportininkų dalyvavimas tokių sporto šakų, kaip tenisas, ledo ritulys ar dviračių sportas, varžybose veikia.

„Nė vienose šių varžybų nebuvo saugumo incidentų“, – sakė Th. Bachas. Vis dėlto pastaruoju metu, ypač moterų teniso varžybose, padaugėjo nesutarimų tarp neutralių atlečių iš Rusijos ir Baltarusijos bei jų konkurenčių iš Ukrainos.

ELTA (ELTA)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: