© Wikimedia Commons nuotr.

Tarptautinis parolimpinis komitetas atsisakė leisti Rusijos komandai dalyvauti parolimpinėse žaidynėse Rio de Žaneire. Sekmadienį, Rusijos komanda visu saąstatu pašalinta iš žaidynių. Tarptautinio parolimpinio komiteto vadovas Philip Craven paaiškino, kad sprendimas buvo priimtas atsižvelgiant į viso parolimpinio judėjimo interesus.

„Šis sprendimas Tarptautiniam parolimpiniam komitetui didžiulė našta, bet antidopingo sistema Rusijoje yra sulaužyta, korumpuota ir visiškai pažeista, todėl neturėjome jokio kito sprendimo, išskyrus Rusijos parolimpinio komiteto pašalinimas.“,- teigė Tarptautinio parolimpinio komiteto vadovas.  Jis taip pat pažadėjo, kad per kelis artimiausius mėnesius bus tikrinami visi Rusijos sportininkų dopingo testai iš parolimpinių žaidynių 2014 metais. Komiteto vadovas teigė, kad yra įrodymų, jog per parolimpines žaidynes Sočyje buvo dopingo vartojimo testų pakeitimų. Taip pat komitetas išdėstė, kad per Sočio parolimpines žaidynes buvo bjaurių praktikų, kurių metu Rusija laimėjo keturiais kartais daugiau medalių negu bet kokia kita šalis.

TPK teigė, kad Rusijos vyriausybė labai nuvylė sportininkus: „Jiems medaliai buvo virš moralinių vertybių, tai tiesiog atrodo bjauru. Visiškai korumpuota antidopingo sistema prieštarauja taisyklėms ir pasiekia parolimpinio sporto širdį. Šis metodas rodo akivaizdų sveikatos ir sportininkų gerovės ignoravimą“, – teigė Philip Craven.

„Jų šlovės troškulys bet kokia kaina, apskritai sugadino sporto vienybę bei įvaizdį ir privedė prie pribloškiančių padarinių“, – sakė TPK vadovas.

Rusija žada pateikti apeliaciją tarptautiniam arbitražo teismui Lozanoje, dėl parolimpinių sportininkų pašalinimo iš Rio de Žaneiro žaidynių, teigė sporto ministras Vitalijus Mutko. „Mes apsvarstysime šį sprendimą. Mes kovosime už mūsų parolimpiečius“, – teigė ministras. Pašalinta Rusijos komanda sprendimą gali apskųstas per 21 dieną.

Kalbos apie sprendimą, pašalinti Rusijos parolimpinių žaidynių rinktinės nacionalinę komandą, pasklido šeštadienį, rugpjūčio 6dieną. Tarptautiniam parolimpiniam komitetui tebuvo likę viešai tai paskelbti, sprendime buvo teigiama, kad Rusija sistemingai pažeidė dopingo vartojimo taisykles ir nuslėpė dopingo tyrimus.

TPK sprendimas sustabdyti Rusijos parolimpinį komitetą patiks antidopingo ekspertams ir sportininkų grupėms, kurios norėjo, kad sportas nusiųstų daug aiškesnę žinutę Rusijai ir kitoms sukčiaujančioms valstybėms dėl švaraus sporto svarbumo. Tačiau, sprendimas plačiai kritikuojamas ir vis dar sukeliantis painiavą Rio žaidynėse.

Parolimpinės žaidynės Rio de Žaneire vyks pasibaigus pagrindinei olimpiadai – rugsėjo 7-18 dienomis. Buvo planuota, kad parolimpinėse žaidynėse dalyvaus 267 Rusijos atletai, kurie turėjo atstovauti 18 sporto šakų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: