Organizatorių archyvo nuotr.

Kartais krepšinio pasaulį kaip kometa praskrieja tokie klubai, kurių sudėtis, žaidimo stilius ar rezultatai atima žadą. Kai kada susikuria ištisos dinastijos, kurios laimi ir dominuoja daugybę sezonų. Šiame straipsnyje mes norėtume skirti dėmesį penkioms pačioms unikaliausioms ir galingiausioms komandoms, kurios yra figūravusios Europos krepšinio pasaulyje. Gaila, kad daugumai jų nepavyko susikauti tarpusavyje, kadangi jos – iš skirtingų laikmečių, tačiau mes jums pristatome 5 klubus, kuriuos net ir geriausi kazino internete ar ekspertų grupės būtų laikę beveik bet kurio mačo favoritais.

1984-1986m. Zagrebo Cibona

Šią vietą sąraše galėjo užimti ir legendinis A.Sabonio, R.Kurtinaičio, V.Chomičiaus ir S.Jovaišos “Žalgiris”, bet kai tuometinės Eurolygos atitikmens finale susirungė Jugoslavijos ir SSRS titanai, rezultatu 94-82 pergalę šventė būtent Kroatijos klubas.

Ši komanda – tarsi žaibas butelyje (itin didelės sėkmės, gana netikėtas reiškinys). Komandos lyderis buvo krepšinio “Mocartas” – Draženas Petrovičius, kuris savo talentu užgoždavo tikrai solidžius starto penketo žaidėjus ir nuo suolo kylančius krepšininkus, tokius kaip Franjo Arapovičius. Zagrebo komandai tai buvo antras titulas iš eilės, o ši komanda finale įveikė, kaip daug kam atrodė, už save stipresnę komandą. Dėl to, jog maksimaliai išnaudojo savo potencialą ir žaidė unikalų krepšinį, nepaisant to, jog lietuviams paliko labai kartų prisiminimą, 1984-1986 metų Zagrebo Cibona nusipelnė būti šiame sąraše.

1986m. finalo prieš Žalgirį įrašas.

1988-1991m. Splito Jugoplastika

Taip jau išpuolė, kad tam tikru metu Jugoslavijos klubai buvo dominuojanti jėga Europos krepšinyje. Apriboti žaidėjų perėjimai ir įspūdinga talentų gausa tam tikrus klubus apdovanodavo 5-6 super talentingais krepšininkais. Po Cibonos į areną tvirtai žengė Splito Jugoplastika. Pavardės, kurios tuo metu atstovavo šį klubą, puikiai žinomos iki šių dienų.

Originalusis Luka Dončičius, vėliau tapęs 3 kartus NBA čempionu – T.Kukočius, centras Dino Radža, Duško Ivanovičius, Velimiras Perasovičius, Žanas Tabakas. Jeigu ir nepamenate pastarųjų trijų žaidžiančių, tikriausiai girdėjote jų pavardes. Tai – itin sėkmingi treneriai, kurių darbovietės – Eurolygos klubai. Kartu su Rygos ASK, Splito Jugoplastika yra vienintelis klubas, kadanors laimėjęs Eurolygą tris kartus iš eilės… Tiesa, latvių klubas tai padarė krepšinio lygai dar būnant labai mažai, o kroatų Jugoplastika dominavo gausiai konkurencingoje lygoje…

1997-1999m. Bolonijos Kinder

Šį klubą lietuviai atsimena su džiugesiu, nes būtent galingiausią krepšinio jėgą “ant popieriaus” parklupdė kuklusis Kauno “Žalgiris”, kad 1999m. laimėtų Eurolygą.

Tačiau istorijos įrašuose to laikmečio Bolonijos Kinder įsimins, kaip jėga, kuri turbūt kėlė šiurpą visiems, kurie prieš ją stojo. Antuanas Rigodo, Emanuelis Žinobilis (prisijungė vėliau), Alesandro Abio, Hugo Skonočinis, Zoranas Savičius ir, be abejonės – generolas Predragas Danilovičius buvo daugybės pergalių architektai. Treneris Ettore Messina puikiai sustygavo komandos žaidimą ir ji laimėdavo ne tik Europos, bet ir vietiniame fronte, kur reikėjo kautis su Ž.Obradovičiaus treniruojamu Bennetton, Marko Jaričiaus Bolonijos Fortitudo ir daugeliu kitų.

Organizatorių archyvo nuotr.

2004-2005m. Tel Avivo Maccabi

Šį klubą atsimename su šypsenomis ir su liūdesiu, jeigu esame “Žalgirio” fanais. Tai yra klubas, kurio galios viršūnė yra, kaip niekas kitas. Tikra puolimo mašina buvęs Maccabi turėjo ginklus visose pozicijose. Įžaidėjas ir bene geriausias to meto Eurolygos krepšininkas “auksinis berniukas” – Š. Jasikevičius, itin universalus 4 numeris Nikola Vujčičius bei puolime labai pavojingas A. Parkeris, atletiškas Maceo Bastonas, taiklus Talis Buršteinas ir daugybė kitų vardų terorizavo oponentus.

Komandos veteranai sakė, kad susižaidimas ir komandos dinamika buvo tokio lygio, kad jiems užtekdavo rimtai treniruotis 1-2 kartus per savaitę. Aišku, dinastijos galėjo ir nebūti, jeigu “Žalgirio” žaidėjai būtų išlaikę pranašumą, o D.Sharp’as nebūtų pataikęs fantastiško tritaškio su sirena. Bet čempionai dėl to ir yra čempionais, kad laimi net ir tada, kai situacija atrodo beviltiška. Įsimintinas ir didžiausias sutriuškinimas Eurolygos finale, kai 118-74, 2004 metų finale Izraelio komanda sumindė Bolonijos Skipper.

2012-2013 m. Pirėjo Olympiacos

Naujausia ir, ko gero daug kam labai kontraversiškas mintis kelianti komanda. Kodėl? Ogi todėl, kad to meto Olympiacos buvo ganėtinai gynybinė (kaip įprasta Graikijai) komanda. Bet nepaisant galbūt ir ne pačio gražiausio žaidimo, rezultatų nuneigti nepavyks. Dvi paeiliui laimėtos Eurolygos yra neeilinis pasiekimas.

To meto graikų klube žaidė tokie vardai kaip Vassilis Spanoulis, Kostas Papnikolaou, Georgios Printezis, Kostas Sloukas, Pero Antičius, būsimoji Eurolygos legenda, dar labai jaunas Kyle Hines ir lietuvis Martynas Gecevičius.

Partnerių turinys

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: