Cho cho cho, Kalėdos jau ant nosies ir metas pildyti savo kalėdinių filmų kolekciją. Tačiau kad šiais metais nebūtų taip nuobodu ir šventės nesisuktų vien apie kūdikėlį Jėzų, mielus Kalėdų senelio padėjėjus bei dovanas, savo sąrašui pridedame šiek tiek pikantiškų detalių – smurto, siaubo, neleistinų medžiagų, sekso, keiksmažodžių, netgi apokaliptinių nuotaikų – visko, ką mėgstate jūs, suaugėliai.

5. “Negailestinga naktis“ (Violent Night, 2022)

Neseniai kino teatruose atsiradęs Tomio Virkolos režisuotas kalėdinis filmas suaugusiems „Negalestinga naktis“ su „Keistų dalykų“ (Stranger Things) žvaigžde Deividu Harboru priešakyje jus nublokš nuo kėdės savo muštynių scenomis, kuriose dalyvauja ne kas kitas, o… jaukus ir mielas Kalėdų Senelis. Tačiau gal jis taip tik atrodo?

Ponas Klausas, kurį draugai vadina Santa, šimtmečių šimtmečius nešioja vaikams dovanėles ir teikia Kalėdų džiaugsmą. Santa nuoširdžiai myli vaikus, tačiau jam yra šiek tiek įgrisęs jo darbas, tiesą sakant, jis jaučiasi nusivylęs vartotojiška visuomene ir teigia, kad mažieji dovanų gavėjai – lyg narkomanai negali nustoti vartoti ir jiems reikia vis daugiau ir daugiau daiktų. Senelis, užmiršęs savo garbų amžių (nors filme, tiesą sakant, jis dar visai nesenas) ir titulą, užsuka kartais į barą skandinti liūdesio alaus bokale, o užuot maknojęs vaikų paliktą pienuką, įsisuka į tėvelių namų alkoholio atsargas ir gurkšnoja stipriuosius gėrimus. Nes Kalėdos, galų gale, nebetenka prasmės, kai nebėra Kalėdų dvasios.

Tačiau yra dar vienas nežinomas faktas apie šį Santą. Ogi jis dar vadinamas Nikomundu Raudonuoju, kuris prieš tapdamas Kalėdų Seneliu viduramžiais švaistydavosi kūju ir knežindavo galvas priešams. Taigi šis kalėdinis filmas nėra vaikams, nes jame daugybė muštynių scenų…

Muštis yra su kuo. Gerasis nusivylęs Santa netyčia patenka į apiplėšimo sūkurį – namuose, į kuriuos jis atėjo padėti dovanėlių, pasirodo, gyvena labai turtinga šeima. Taip jau atsitinka, kad ji tampa žiaurių plėšikų taikiniu. Santa norėtų nešti kailį, tačiau blogiukų rankose – maža mergaitė Trudė, kuriai reikia Santos pagalbos.

Prasidėjęs Kalėdų dvasia problemų turinčioje šeimoje filmas staiga tampa skerdynių lauku, kuriame Santa švaistosi kūju ir mušasi su nedorėliais linksmos kalėdinės muzikos fone. Kino juosta daug kuo primena tokią kino klasiką kaip „Vienas namuose“ ir „Kietas riešutėlis“ (iš ten netgi paimtos kelios citatos), kurie jus nuneš į Kalėdas porą dešimtmečių atgal, tačiau „Negailestinga naktis“ – tikrai ne vaikams. Deividas Harboras vis dėlto moka mojuoti kumščiais. Susipažinkite su naująja kalėdinių filmų klasika. (Aut. Dora Žibaitė)

4. “Krampus“ (2015)

Amerikiečių komiškas siaubo filmas patiks tiems žiūrovams, kurie mėgsta pasišiurpinti. Demonas Krampus aplanko praradusius viltį ir tikėjimą gražiais dalykais. Taip nutinka ir mūsų herojui Maksui, kuris dar tik vaikas, tačiau jau nemėgsta Kalėdų. O nemėgsta jis jų ne veltui – jam jos kasmet atneša tik šeiminius ginčus prie šventinio stalo, giminaičių užgauliojimus ir prastą nuotaiką.

Ne išimtis ir šios Kalėdos. Pusbroliai ir pusseserės pašiepia Maksą, kad šis tiki Kalėdų Seneliu, ir vaikas iš pykčio suplėšo Kalėdų Seneliui parašytą laišką – paleidžia jį pavėjui ir pamina savo įsitikinimus. Tuomet ir pasirodo piktasis demonas Krampus su savo palyda. Senas kaip pasaulis piktasis demonas imasi veiksmų, dėl kurių iš siaubo pakraupsta visa Makso šeimyna, o norėdami apsiginti jie privalo aukotis vienas dėl kito ir taip savo širdyse atrasti tikrąją Kalėdų dvasią.

Pats demonas – tai Europos folklore egzistuojanti mitinė būtybė, atsiradusi dar prieš krikščionybę ir dar kitaip vadinama šventojo Nikolo (Kalėdų Senelio) piktuoju dvyniu broliu – Nikas apdovanoja vaikus už gerą elgesį ir atneša jiems saldainių, kaspinų, dovanėlių ir pan., o Krampus baudžia netinkamai besielgiančius padaužas – ypač tuos, kurie prarado tikėjimą ypatingąja Kalėdų dvasia.

Šįkart Krampus išprovokuoja Makso suplėšytas Kalėdų Seneliui skirtas laiškas ir demonas pasirodo šeimai atvykdamas su audringa pūga, kuri atjungia namuose šildymą, elektrą ir telefoninio ryšio paslaugas, palikdama visus visiškai izoliuotus nuo pasaulio. Netrukus pradeda dėtis visokie keisti antgamtiniai dalykai ir močiutė vaikams papasakoja, kad būdama maža jau kartą susidūrė su demonišku pabaisa, kai kalėdinė dvasia jos šeimoje buvo pakrikusi.

Demonas Krampus vaizduojamas baisus, tačiau jo misija graži ir prasminga – skatinamas žmonių tarpusavio ryšys, primenama, kaip svarbu stengtis suprasti vienas kitą, išgirsti, kalbėtis ir kokie padariniai laukia nesistengiant to daryti. Pabrėžiama paprastų, bet esminių gyvenimo detalių svarba.

Kur galima pažiūrėti legaliai:

3. “Kūčiukai, narkotikai ir seksas“ (The Night Before, 2015)

“Kūčiukai, narkotikai ir seksas“ – tai dviejų žanrų – sentimentalaus kalėdinio filmo ir išdykusių berniukų komedijos – derinys. Trys vyrukai, jau perkopę savo trisdešimtmetį, kiekvienų Kalėdų išvakarėse susitinka paištvirkauti. Juos vienija bendra praeitis: vienas iš jų dar būdamas paauglys išgyveno tėvų mirtį ir tai visus tris suartino. Nuo pat to laiko Etanas (Joseph Gordon-Levitt), Izaokas (Seth Rogen) ir Krisas (Anthony Mackie) švenčia Kūčias kartu.

Šiais metais jų tikslas yra patekti į prestižinį Niujorko vakarėlį, į kurį durys atveriamos tik ypatingiems svečiams, tačiau, taip jau susiklostė aplinkybės, Etanas, Izaokas ir Krisas niekada nebuvo tie ypatingi svečiai. Bet šįkart jiems padeda Etano gudrybė – jis pavogia tris bilietus į garsųjį Natkrekerio pobūvį.

Nuo to laiko, kai trys bičiuliai buvo paaugliai, daug kas pasikeitė. Jie suaugo. Krisas dabar yra profesionalus futbolo žaidėjas. Izaokas su žmona laukiasi vaiko ir, kaip rodo visi filmai apie ką tik iškeptus tėvus, jis praradęs visus savo įgūdžius linksmintis su bevaikiais draugais. Etanui karjera klojasi siaubingai, taip pat ir meilės reikalai, nes jis neseniai išsiskyrė su savo gyvenimo meile, tačiau vis dar tikisi antro šanso.

Su branda ateina ne vien nauji gyvenimo džiaugsmai, tačiau ir rūpesčiai. Krisas, pasirodo, sukčiauja kaip sportininkas, nes pumpuoja į save steroidus. Izaokas apsimeta, kad yra kietas kaip akmuo, tačiau iš tikrųjų yra visiškai suskydęs prieš faktą, kad tuoj susilauks kūdikio. Pavartojęs narkotikų ne tik prisipažįsta bijantis, tačiau ir nuoširdžiai nelaukiantis savo vaiko. O Etanas, pasirodo, vis dar neatsigavo po tėvų mirties, nes sužlugdo santykius su savo mergina kategoriškai atsisakydamas susitikti su jos tėvais.

Taigi filmas pasižymi keliais sentimentaliais momentais bei jautriomis siužeto linijomis, tačiau vienaip ir kitaip geriausia jo dalis yra nedovanotinas, nepadorus, iš koto verčiantis humoras, drįstantis pašiepti tokias temas kaip seksas, rasė ir religija per pačią svarbiausią metų šventę – Kalėdas. Šis filmas neabejotinai turi Kalėdų dvasią, tačiau šįkart ji gerokai nepadoresnė nei įprastai ir pradžiugins jūsų nuo kalėdinių giesmių pavargusią sielą.

Kur galima pažiūrėti legaliai:

2. “Blogasis Santa“ (Bad Santa, 2003)

Čekijoje filmas buvo pavadintas Pervert Santa (angl. “Iškrypėlis Santa“). Žinoma, filmų pavadinimai keičiami tuomet, kai siekiama atitikti rinkos poreikius, tačiau kartais šiek tiek pasiklystama vertime – filmas visai ne apie iškrypėlį. Jei jums patinka kabinančios kalėdinės komedijos, ,,Blogasis Santa” gali tapti vienu iš mėgstamiausių jūsų šio šventinio laikotarpio filmų.

Tai linksma istorija apie kiek kitokį Kalėdų Senelį, kuris juokins jus nuo pradžios iki galo. Senelis geria, rūko, keikiasi ir mylisi viešose vietose. Jis yra šiek tiek šiurkštus su vaikais, nekenčia savęs ir apiplėšinėja parduotuves. Bilio Bobo Tornono vaidyba tiesiog verčia iš koto ir išskiria šį filmą iš kitos kalėdinės produkcijos. Jo šiurkštus, nemandagus, ciniškas ir trimatis personažas yra įtikinamas ir juokingas.

Vis dėlto ši kino juosta nėra lėkšta – ji taip pat nagrinėja jautrias ir gilias temas. Tik iš pradžių gali pasirodyti, kad šventą vaikų kalėdinę ikoną filmo kūrėjai suvulgarino, o Kalėdų dvasią išniekino, tačiau iš tiesų tai yra istorija apie žmogų, kuris prarado tikėjimą žmonija ir bando jį susigrąžinti.

Ši humoro nestokojanti kino juosta tinka vyresnio amžiaus komedijų gerbėjams (ne vaikams). Kalėdų Senelis jame klausosi ant kelių sėdinčių vaikų svajonių, tačiau mintyse galvoja apie nešvankybes, o savo kalboje nevengia keiksmažodžių. Štai toks vaizduojamas pagrindinis veikėjas Vilis, kasmet nenoromis užsivelkantis Kalėdų Senelio kostiumą ir vien tik dėl pinigų sėdantis klausytis įtikėjusių vaikų norų bei žadantis juos išpildyti.

Nors ir norus Vilis ne visada stengiasi pildyti – į daugelį tiesiog nekreipia dėmesio, o į kitus sureaguoja dar ir neetiška kalba. Jam visiškai nerūpi magiška laukiamiausios metų šventės atmosfera, jam svarbu tik viena – kartu su savo bendradarbiu elfu meistriškai apvogti parduotuvę, kuriai vadovauja juos pasamdęs direktorius.

Šis filmas tiks tiems, kas nori kalėdinės atmosferos, tačiau jiems atsibodo tipiška kalėdinė atributika ir traukia įvairesnė šventinė kino produkcija. Nors iš pradžių bus ne taip ir lengva nuspręsti, ar jums patinka filmo herojus, vis dėlto originalusis Kalėdų Senelis jus prajuokins ir dėl to pasidarys ne toks ir baisus. Puiki vaidyba, šmaikštus scenarijus ir nederamos situacijos šią kino juostą paverčia tikra kalėdine komedijos klasika.

Kur galima pažiūrėti legaliai:

1. „Tyli naktis“ (Silent Night, 2021)

Fake it until you make it – sako anglai. Tai reiškai – apsimesk tol, kol tai pavirs tiesa. Filmas „Tyli naktis“ neabejotinai trikdo savo kalėdine tema, kuri visai nėra nei beribis džiaugsmas susitikus su artimaisiais, nei puikiai praleistas laikas, nei maistas ant šventinio stalo, nei dovanos po eglute. Šio filmo tema – mirtis.

Nelės (Keira Knightley), Saimono (Matthew Goode) ir trijų jų sūnų šeima laukia svečių. Vaizdelis visiems gerai pažįstamas: dvyniai dar net neišsimaudę, Artas (Roman Griffin Davis) susipjaustė pirštą kapodamas morkas, Nelei pritrūko bulvių, taigi visi gaus po vieną, skalbiniai dar ne savo vietose, o svečiai atvažiuoja anksčiau.

Į šventę susisenka dar trys mokyklos laikų draugės su savo antrosiomis pusėmis ir vaikais. Lesbietė Bela (Lucy Punch) su savo mylimąja Aleks (Kirby Howell-Baptiste), populiarioji Sandra (Annabelle Wallis) su savo nuobodžiuoju vyru Toniu (Rufus Jones) ir nepakenčiama dukterimi Kiti (Davida McKenzie) bei jaunoji Sofi (Lily-Rose Depp) su savo seksualiuoju vyru iš Afrikos Džeimsu (Sope Dirisu), kurį yra įsižiūrėjusi ir Sandra.

Visi švyti iš laimės vieni kitus matydami, tačiau kartais jų veidais perbėga nerimo šešėlis, Sandra pasigiria, kad už dukters studijoms skirtus pinigus nusipirko prabangius batus, o prie stalo vis išlenda nelauktos emocijos – sunku suprasti, kas čia dedasi, bet viena aišku – kažkas ne taip. Mat filmo veikėjai žino – jiems šiąnakt reikės mirti.

Šis filmas neturi įprastos nuotaikos, būdingos Kalėdoms, ir mes įtariame, kad visi tik apsimeta esantys laimingi. Per Kalėdas laukianti mirtis, vaikų panika, tragiški sprendimai, kuriuos reikės priimti, išties trikdo. Šventės dalyviai iš paskutiniųjų stengiasi nekreipti dėmesio į jų laukiančią lemtį bei gerai praleisti laiką, tačiau Artui kylantis nenumaldomas nerimas verčia ir kitus sunerimti. Galų gale, juk niekas nelaukia apokalipsės.

„Tyli naktis“ neapgaubs jūsų šventės malonia jaukuma, tačiau privers susimąstyti, kiek daug mes turime ir kaip iš tikrųjų gerai, kad nepaisant visų šeiminių nesutarimų, kurių visada pasitaiko prie kalėdinio stalo, mes turime progą susitikti su savo giminaičiais ir parodyti, kad juos mylime.

Kur galima pažiūrėti legaliai:

https://streamhint.com/lt-lt/filmas/tyli-naktis-21

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: