John Cocks / cheshirelife.co.uk archyvo nuotr.

Anglijos Bažnyčia pirmadienį šventins pirmą moterį vyskupę – šis įvykis vainikuos ilgametes modernių pažiūrų Bažnyčios atstovų pastangas įveikti senų tradicijų puoselėtojų pasipriešinimą.

Praėjus daugiau nei dviems dešimtmečiams nuo tada, kai Bažnyčia leido moterims tapti dvasininkėmis, 48 metų dviejų vaikų motina vyskupė sufraganė Libby Lane (Libi Lein) bus įšventinta į Stokporto vyskupes per iškilmingą ceremoniją gotikinėje Jorko katedroje, šiaurinėje Anglijoje.

“Jeigu mano paskyrimas įkvėps nors vieną jauną moterį truputį pakelti savo akis ir suvokti, kad ji turi galimybę ir potencialą, ir kad jos aplinka arba ją supantieji neturi diktuoti, kas jai yra įmanoma, tada man tikrai bus garbė”, – sakė L.Lane interviu Bažnyčiai.

Per įšventinimo ceremoniją, kuriai vadovaus Jorko arkivyskupas Johnas Sentamu (Džonas Sentamu), kiti vyskupai melsis simboliškai uždėję rankas ant L.Lane.

Jos paskyrimą, apie kurį buvo pranešta praėjusį gruodį, Kenterberio arkivyskupas Justinas Welby (Džastinas Velbis), dvasinis viso pasaulio anglikonų lyderis, pasveikino kaip svarbų žingsnį, vedantį link didesnės moterų lygybės. Jį palaikė ir daugelis kitų garsenybių, tarp jų ir Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas (Deividas Kameronas).

Tačiau Bažnyčia dėl šio žingsnio lieka pasidalinusi į dvi stovyklas. Jos modernizavimą palaikantieji sako, kad sprendimas buvo teisingas, nes jis gali padėti atnaujinti tikinčiuosius prarandančią Bažnyčią, tačiau konservatyvioji mažuma sako, kad Biblija reikalauja vyrų vadovavimo.

Moterų dvasininkavimo klausimas suskaldė ir visą pasaulio anglikonų bendruomenę. Kai kurios šią reformą įvykdė anksčiau. Moterų vyskupių jau galima sutikti Jungtinėse Valstijose, Kanadoje, Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje, tačiau anglikonų bažnyčios daugelyje besivystančių šalių, ypač Afrikoje, nešventina moterų į dvasininkes.

Po daug metų nesiliovusių diskusijų 2012 metų Anglijos Bažyčios bandymas leisti moteris šventinti į vyskupes buvo nesėkmingas – nedidele balsų persvara tradicinių pažiūrų besilaikantys pasauliečiai nepritarė šiam projektui Generaliniame Sinode, Bažnyčios valdančiojoje institucijoje.

Po šios nesėkmės Bažnyčia pateikė naujų pasiūlymų, kurie sulaukė didesnio palaikymo ir Sinode buvo patvirtinti praėjusiais metais.

Buvo pasiūlyta paskirti ombudsmeną, nagrinėsiantį ginčus, kuriuose dalyvautų konservatyvių pažiūrų tikintieji, atsisakantys pripažinti moters valdžią, taip pat pateikti nurodymai parapijoms, kurios nenori matyti moterų vyskupo pareigose.

Anglijos Bažnyčia 1992 metais leido moterims tapti dvasininkėmis; ir pirmoji iš jų buvo paskirta dvejais metais vėliau. Protestuodami prieš tokią reformą Bažnyčią paliko maždaug 470 dvasininkų vyrų – daugiausia jų perėjo į Romos Katalikų Bažnyčią.

L.Lane įšventinimą priėmė su pirmąją moteru banga 1994 metais. Nuo 2007 metų ji buvo vienos Mančesterio priemiesčio bažnyčios vikarė ir Česterio vyskupijos moterų dvasininkių dekanė (Dean of Women in Ministry).

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: