Somelje Indra Ramanauskienė / Organizatorių archyvo nuotr.

Pagrindinis trečius metus vykstančio tarptautinio konkurso tikslas – puoselėti, vystyti ir kelti vyno kultūros standartus Baltijos šalyse bei išrinkti geriausius Lietuvos, Latvijos, Estijos, Rusijos ir Baltarusijos šalių restoranų vyno sąrašus. Šiais metais „Baltic Wine List Awards 2020“ vyko Rygoje, žinoma, nuotoliniu būdu.

Tarptautinė komisija, sudaryta iš vyno pasaulio profesionalų iš JAV, Vokietijos, Latvijos, Lietuvos bei Estijos vertino ne tik siūlomų vyno rūšių kiekį bei pavadinimus, bet ir santykį pagal šalis, stilių, brandą, gamybos būdus. Itin didelis dėmesys kreipiamas į kainos ir kokybės santykį, vyno sąrašo indvidualumą, daugiasluoksniškumą ir išskirtinumą, netgi vizualumą. Svarbus ir someljė bendradarbiavimas su restorano šefu, t.y. maisto ir gėrimų derinimas, degustacijų programos, pilstomo vyno taurėmis sąrašas.

Konkurso dalyvių skaičius kas metai auga, plečiasi ir geografija. Šiais metais dalyvavo beveik pusė šimto restoranų.

Kaune Pažaislio vienuolyne įsikūręs svetingumo kompleksas „Monte Pacis“  tarptautiniuose „Baltic Wine List Awards 2020“ praėjusiais metais laimėjęs “Geriausio vyno sąrašo Lietuvoje” apdovanojimą, šiemet sulaukė net trijų aukščiausių įvertinimų. Pirmasis jų – už geriausią vyno sąrašą restoranų – viešbučių kategorijoje, antrasis –  už geriausią vyno pasirinkimą išskirtinėje vietoje. Taip pat tarptautinės komisijos aukščiausiu, trijų žvaigždučių įvertinimu „Monte Pacis“ apdovanotas ir už desertinio (natūraliai saldaus) vyno pasirinkimą.

“Monte Pacis” vyno sąrašas papildomai išskirtas už edukacinį, išsamų kiekvieno vyno savybių aprašymą, derinimo prie maisto rekomendacijas. Taip pat – tematinį restorano vietos išpildymą, ryškų vizijos plėtojimą: restoranas veikia vienuolyne, tad vyno sąraše ne vieno Prancūzijos, Italijos, Ispanijos vienuolyno vynai, pateikiami ne tik su vynų, bet ir pačių vienuolynų aprašymais ir istorijomis.

Pasak, „Baltic Wine List Awards 2020“ organizatorių, trijų žvaigždučių vyno sąrašai neabejotinai yra svarbiausios Baltijos šalių vyno kultūros gerbėjų, gurmanų kryptys.

3 žvaigzdės – 10 restoranų iš Latvijos, Estijos, Baltarusijos. Iš Lietuvos tik „Monte Pacis“

2 žvaigždės – 15 restoranų iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Rusijos

1 žvaigždė – 12 restoranų iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Baltarusijos

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: