HBO ir Disney kino kadrai

Didžiosios Britanijos kino ir televizijos meno akademija (BAFTA) paskelbė apie esminius pakeitimus, susijusius su jos apdovanojimų teikimo ceremonijomis. Nuo šiol BAFTA dalyviai, priskiriantys save nebinarinėms lytims, bus priversti pasirinkti tarp „vyriškos“ arba „moteriškos“ kategorijos, kad galėtų būti nominuoti, kadangi akademija atsisako įvesti lytims neutralias kategorijas. Ši naujovė sukėlė plačias diskusijas ir atsiliepimus tiek pramogų pasaulyje, tiek visuomenėje.

BAFTA teigimu, tokį sprendimą lėmė noras išsaugoti lyčių atstovavimo balansą ir tradicinę kategorijų struktūrą. Nors lyčių neutralumo idėja buvo aktyviai svarstoma, akademija nusprendė, kad šiuo metu tai nebus įgyvendinta. Dalis BAFTA narių pabrėžė, jog lyčių neutralios kategorijos galėtų sumažinti moterų atstovavimą, kadangi konkurencija su vyrais tose pačiose kategorijose gali būti itin stipri.

Akademija, suprasdama šio sprendimo prieštaringumą, pranešė, kad bus tęsiamos diskusijos ir stebima situacija. Be to, BAFTA ketina stiprinti savo įsipareigojimus įvairovės ir lygybės srityje per kitas iniciatyvas, kurios galėtų padėti geriau atstovauti netradicinėms lytims.

Sprendimas reikalauti, kad netradicinių lyčių atstovai pasirinktų tarp „vyriškos“ arba „moteriškos“ kategorijos, susilaukė daug kritikos. Lyčių neutralumo šalininkai tvirtina, kad toks reikalavimas iš esmės ignoruoja ir nepripažįsta netradicinių lyčių egzistavimo. Įvairios LGBTQ+ bendruomenės ir jų rėmėjai ragina BAFTA dar kartą apsvarstyti savo sprendimą ir atsižvelgti į visų asmenų identitetus bei patirtis.

Kai kurie pramogų industrijos lyderiai, tokie kaip aktoriai ir režisieriai, taip pat išreiškė susirūpinimą dėl to, kaip šis sprendimas gali paveikti netradicinių lyčių atstovų karjeras. Jie pabrėžia, kad priverstinis pasirinkimas gali priversti šiuos menininkus jaustis neįvertintais, kas galėtų turėti neigiamą poveikį jų dalyvavimui apdovanojimų ceremonijose.

Nepaisant kritikos, BAFTA teigia, kad jų sprendimas nėra galutinis ir jie yra atviri tolimesniems pokyčiams. Akademija taip pat pranešė, kad artimiausiais metais planuoja tęsti diskusijas su įvairiomis suinteresuotomis šalimis, siekdama rasti tinkamiausią sprendimą, kuris atitiktų visų interesus.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: