Pexels.com archyvo nuotr.

Egipte gegužės 29 dieną buvo pristatytas įstatymo projektas „Pavojingų gyvūnų ir šunų laikymo reglamentas“, kuris nurodo, jog tik 10 šunų veislių yra leidžiamos laikyti namuose be „saugos” patikrinimo. Jei gyvūnas įstatymų požiūriu bus laikomas „nesaugiu“, jis bus konfiskuotas valstybės, o augintinio šeimininkui bus skirta bauda.

Tokį įstatymą paskatino tragiškas vasario mėnesį įvykęs incidentas, kuomet Mohamedas Mohebas Al-Mawi, bankininkas Šeicho Zajedo mieste, Didžiojoje Kairo srityje, mirė po to, kai jį užpuolė jo kaimynei priklausantis pitbulio veislės šuo ir jį ištiko koma. Šis įvykis pakurstė karštas diskusijas dėl visuomenės saugumo ir paskatino valdžios institucijas imtis veiksmų, reguliuojant naminių gyvūnų nuosavybę.

Augintiniai turės būti užregistruoti šalies Generalinėje veterinarijos tarnyboje, kur bus atliktas patikrinimas, siekiant nustatyti, ar gyvūną galima laikyti. Be to, naminių gyvūnėlių savininkai turės sumokėti 50 000 Egipto svarų (1478 EUR) mokestį, kad užregistruotų savo augintinius. Jei šuo bus pažymėtas kaip „nesaugus“, jį konfiskuos valstybiniai veterinarijos gydytojai, tačiau nepateiks jokios papildomos informacijos apie tai, kur šunys bus nugabenti, todėl kyla abejonių dėl jų saugumo, tai sukėlė susirūpinimą šunų entuziastams ir gyvūnų teisių gynėjams šalyje.

Pexels.com archyvo nuotr.

Kaip nurodyta įstatymo projekte, įstatyme be jokių atsargumo priemonių leidžiama turėti tik šias 10 veislių: kokerspanielį, labradorą, pudelį, malinują, pomeraniją, Džeką Raselą, dogą, baltąjį aviganį, maltiečių šunį ir samojedą.

Draudžiamos šunų veislės: pitbulis, rotveileris, vokiečių aviganis, bokseris, haskis, kaukazo aviganis, bulmastifas, dobermanas, Aliaskos malamutas, akita, amerikietiška bulija, alabajus, Argentinos dogas, korsika ir tosa. Šioms veislėms bus taikomas išsamus vyriausybės saugos licencijavimo procesas, sprendžiant ar jos yra pakankamai saugios laikyti.

Šunų savininkams, kurie nesilaikys naujojo įstatymo, gali būti skirta 10 000 Egipto svarų (296 EUR) bauda už neleistiną šunį arba kalėjimo bausmė, jei jų augintiniai padaro žalą kitam asmeniui ar gyvūnui. 2019 m. Egipto sveikatos ir gyventojų ministerija pranešė apie 6 241 atvejį vos per keturis mėnesius, kai žmonės buvo paguldyti į ligoninę dėl šunų išpuolių.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: