Filmo „Hit Man“ plakatas

Seksualus ir protingas – toks yra naujausias režisieriaus Richardo Linklaterio filmas „Hit Man“ (2023), šiuo metu rodomas Lietuvos kino teatruose. Tai užburiantis juodosios komedijos, įtampos ir romantikos mišinys, panardinantis žiūrovus į drumstus moralės ir tapatybės vandenis – toks pat universalus kaip ir pagrindinis jo veikėjas Garis, kurį juostoje įkūnijo daugeliui tikriausiai pažįstamas aktorius Glenas Powellas, prisidėjęs ir prie filmo scenarijaus kūrimo.

Linklateris, garsėjantis subtiliomis savo kuriamų personažų studijomis ir šmaikščiais dialogais, filme „Hit Man“ kuria istoriją kuri ne tik itin smagiai ir įdomiai žiūrisi, bet ir verčia iš tiesų susimąstyti.

Filmo „Hit Man“ kadras

Garis Džonsonas (akt. Glen Powell) – paprastas ir geraširdis vieno Naujojo Orleano universiteto filosofijos profesorius iš pažiūros gyvena niekuo neišsiskiriantį ramų akademiko gyvenimą. Tačiau jo kasdienybę papildo ir kitas – slaptas – darbas: Garis taip pat ir fiktyvus samdomas žudikas. Apsimetinėdamas žudiku, jis susitinka su norinčiais jį pasamdyti asmenimis ir taip padeda policijos departamentui  sulaikyti būsimus nusikaltėlius. Pats filmo siužetas dar labiau sutirštėja, kai Džonsonas sutinka Madison (akt. Adria Arjona), moterį, įstrigusią toksiškoje, smurto pilnoje santuokoje – ji nori nusamdyti žmogų, galintį nužudyti jos vyrą. Desperatiškas pagalbos prašymas iš itin gražios moters įtraukia Džonsoną į sudėtingą ir klampų apgaulės ir emocinių konfliktų tinklą. Vystantis Gario ir Madison romantiniams santykiams, dvilypis profesoriaus ir fiktyvaus žudiko gyvenimas ima byrėti, o tai, kaip ne paslaptis, priveda prie nenuspėjamų ir jaudinančių įvykių, kuriuos toliau matome filme.

Linklateris meistriškai režisuoja filmą, derindamas tamsiai komiškus juodojo humoro elementus su tikros įtampos ir moralinės introspekcijos momentais, viską apipindamas svaiginančiu Gario ir Madison romanu. Pagrindinio veikėjo gebėjimas pagal situaciją iš esmės pakeisti savo tapatybę visiškai susitapatinant su savo personažu taip pat itin stiprus momentas šioje juostoje. „Hit Man“ gvildena tapatybės ir moralės temas, kvestionuoja, ką reiškia gyventi dvigubą gyvenimą, kokias etines pasekmes turi apgaulė ir apie žmogaus gebėjimą keistis iš esmės.

Filmo „Hit Man“ kadras

Aktorius Glenas Powellas iš ties puikiai atlieka Gario Džonsono vaidmenį, subtiliai ir giliai perteikdamas savo personažo vidinį konfliktą ir laipsnišką transformaciją. Jo ir Madison vaidmenį atlikusios Adrios Arjonos tarpusavio ryšys juntamas netgi per ekraną, o scenos – emociškai intensyvios. Kiti aktoriai, tarp kurių ir iš kultinio serialo „Vaikštantys numirėliai“ (2015-2018) ir „Bijokite vaikštančiųjų numirėlių“ (2019-2023) daug kam pažįstamas Austinas Amelio, taip pat dar labiau praturtino pasakojimą. Dialogai, būdingi Linklaterio filmams, yra aštrūs ir įraukiantys, personažų pokalbiai šmaikštūs ir ironiški, o tai suteikia savotiško lengvumo tarp tamsesnių kuriamos istorijos elementų. Tokia pusiausvyra padeda žiūrovams įsitraukti į filmą ir mėgautis bei įsijausti į visus jo vingius ir posūkius.

Filmo „Hit Man“ kadras

Veiksmas vyksta Naujajame Orleane, kuris filmą papildo turtinga atmosfera, sustiprina istorijos įtampą ir sukuria tikrai vizualiai įspūdingą foną. Filme užfiksuota ir perteikta pati šio miesto esmė – nuo judrių gatvių iki šešėlinių kampelių. Vaizdus papildo nuotaikinga muzika, pabrėžianti įtemptus ir introspektyvius filmo momentus, bendrai visa muzika ir garso dizainas, naudojamas šioje juostoje, sustiprina bendrą atmosferą ir įtraukia žiūrovus gilyn į pasakojimą.

Kalbama, kad filmas paremtas tikra istorija, ir tai dalinai yra tiesa. Kodėl? Nes įkvėpimo šiam filmui ir jo siužetui režisierius sėmėsi iš „Texas Monthly“ žurnale pasirodžiusio Skipo Hollandswortho straipsnio tokiu pačiu pavadinimu. Jis pasakojo apie jau dabar mirusį Garį Džonsoną, kuris buvo realus žmogus, kaip ir filmo Garis dirbęs fiktyviu samdomu žudiku policijai, tačiau visa kita, kaip ir pagrindinio herojaus meistriškas tapatybės keitimas ir tai, kad pasisamdyti žudiką taip stebėtinai lengva, yra tik režisieriaus ir scenaristų meninė išmonė.

Richardas Linklateris – savamokslis filmų režisierius, prodiuseris ir scenaristas, daugeliui gerai žinomas kaip filmo „Roko mokykla“ (School of Rock, 2003), kuriame pagrindinį vaidmenį atliko legendinis Jackas Blackas, kūrėjas. Šiuo metu jo juostą „Hit Man“ galima išvysti kino teatruose, kiek  vėliau ji turėtų pasirodyti ir „Netflix“ platformoje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: