Rinkdamiesi naujus būstus naujakuriai dažnai nuogąstauja, kad augintinis gali gerokai apniokoti ką tik įrengtų namų interjerą. Tačiau gyvūnų treniravimo specialistai sako, kad tinkamai elgiantis su keturkoju, tokių problemų galima išvengti. O NT projektų plėtotojai naminių gyvūnų savininkams renkantis namus, pataria atsižvelgti ne tik į pačio būsto savybes, bet ir šalia namų esančią aplinką.

Jauną augintinį geriau aptverti

Įsirengiant naujų namų interjerą, galima planuoti jį labiau atsparų galimam augintinio poveikiui: rinktis tvirtesnius baldus, apdailą ir panašiai. Būtinai reiktų pagalvoti apie aukštesnės klasės grindų dangą, baldus ne medinėmis, o metalinėmis kojelėmis, minkštuosius baldus iš tvirtesnio viršutinio audinio. Taip pat patraukti nuodingus kambarinius augalus, sukramtomus ar sudaužomus daiktus.

Bet iki galo problemos tai neišspręs, nes gyvūnai yra įgudę nagų ir dantų pagalba apgriaužti, apibraižyti, suplėšyti, nuversti ir sugadinti net ir pačius tvirčiausius baldus, daiktus ir kitas interjero detales.

Bene dažniausiai su tokiomis problemomis susiduria šunų savininkai. Pasak šunų treniravimo ir elgesio korekcijos specialistės Vidos Radzevičienės, kol šuo dar mažas, namuose jį geriau palikti jam skirtoje vietoje: patalpoje, kambaryje ar aptvarėlyje. Palikti šunį lakstyti laisvą visuose namuose nerekomenduojama, kol negalite pilnai juo pasitikėti.

„Yra nemaža tikimybė, kad jaunas šuo, kuriam ne daugiau kaip 4–5 mėn., gali laisvai lakstydamas apgraužti jam pasiekiamus baldus ar sugadinti kitus jam pasiekiamus daiktus. Už tai, kad jis kramtytų tai ką jam galima ir negraužtų to ko jam negalima yra atsakingi žmonės. Todėl reikėtų šunį palikti aptvarėlyje ir jame įdėti tuos daiktus kuriuos jis galės kramtyti ar su jais žaisti“, – teigia V. Radzevičienė.

Reikia stiprinti lyderystę

„Jei vis tik tokios problemos kyla, net ir skiriant pakankamai dėmesio, dažniausiai tai yra lyderystės problema. Dėl vienokių ar kitokių priežasčių augintinis nepripažįsta šeimininko lyderystės ir todėl pats stengiasi „organizuoti“ gaujos užsiėmimus. Tokiu atveju šeimininkui reikėtų įtvirtinti savo lyderystę. Tada gyvūnas supras, kad žmogus kontroliuoja situaciją, atsipalaiduos, ir nesiims iniciatyvos“, – aiškino V. Radzevičienė.

Pasak jos, norėdamas įtvirtinti savo lyderystę, šeimininkas turi parodyti, kad kontroliuoja situaciją. Pavyzdžiui, jei augintinis nesuėdė viso maisto, paimti jį ir duoti tik nustatytu laiku.

Gali padėti ir žaislai

Įvairūs žaislai taip pat padeda nukreipti augintinių dėmesį nuo namų niokojimo.

„Jei gyvūnas bando graužti odinę sofą ar šiaip kažkokį odinį daiktą – reikia duoti kitą odinį daiktą kurį galima graužti. Ir aiškinti, kad šito negalima – imk šitą. Jei graužia kokį medinį baldą – tinka paprasčiausia malka, bet lapuočių: drebulės, liepos. Netinka sakinių medžių šakos. Jei graužia kilimo kutukus, ar kampą – tada reiktų duoti virvę žaidimams.

Svarbu keisti į kuo panašesnės medžiagos daiktą. Nes jei šuo nori pasikasyti dantukus į kietą medinę taburetės koją, perorientuoti jo ant minkštučio pliušinio žaislo gali nepavykti. Kiekvienas naujas žaislas būtų ne šiaip numestas – reikia patikrinti kaip su juo žaidžiama. Ar nedrasko gabalais malkos ar virvės, ar neišdrasko minkštų žaislų akių, ar neėda jų vatos. Nes tie žaislai, kurie bus palikti be priežiūros, turi būti saugūs, kad jis nieko neprisiėstų“, – teigia specialistė.

Svarbi aplinka

Beveik du dešimtmečius su NT projektų plėtojimu užsiimančios bendrovės  „Centromera“ direktoriaus pavaduotoja Vaida Šidlauskienė sako, kad ketinant įsikurti naujame būste su augintiniu, reiktų atsižvelgti ne tik į patį būstą, jo interjerą, bet ir į aplinką už lauko durų.

„Laikant gyvūną, labai svarbu, kad netoliese būtų parkas ar kitos žaliosios zonos, kur galima jį pavedžioti, pažaisti su juo. Patogu, kai yra infrastruktūra: šiukšliadėžės, suoliukai, pėsčiųjų takai. Pavyzdžiui, Kaune esame įgyvendinę projektą Parko apartamentai, kur gyventojai patogiai gali leisti laiką su augintiniu tiek miestelyje, tiek šalia esančiame parke. O štai naujame mūsų projekte Pušų apartamentai su augintiniu laiką galėsite leisti tiek sklypo teritorijoje, tiek keliauti prie Lampėdžio ežero“, – pasakojo V. Šidlauskienė.

Patogu, kai netoli namų yra veterinarijos klinika ar dresavimo mokykla. Bet ir namo privalumai gali pasitarnauti kai turite augintinį. Pavyzdžiui, liftas – kad nereiktų skubėti laiptais, kai reikia pavedžioti šunį ir dar suspėti į darbą. Žinoma, prieš perkant ir įsirengiant būstą reikia apsvarstyti ar bus vietos gyvūno erdvei (gultui, karstyklėms ir panašiai) ir kur tai geriausia įrengti.

Taigi, mylimas gyvūnas jokiu būdu neturėtų būti kliūtis įsikurti naujame būste. Tiesiog reikėtų viską tinkamai apgalvoti, pasitarti su gyvūnų specialistais, būsto pardavėjais ir interjero specialistais bei išsirinkti tinkamą būstą su pritaikyta aplinka jums ir jūsų augintiniui.

Ir, žinoma, pasirūpinti teisinga savo augintinio priežiūra.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: