Filmo „Greedy People“ kadras

Spurgos, kava ir ginklai pagrindiniai ramaus miestelio policijos pareigūnų atributai, o dar pridėkime nėčią žmoną, milijoną dolerių bei juokelius su galybe keiksmažodžių ir štai gausime naujausią 2024 metų kriminalinę komediją „Gobšuoliai“ (Greedy People), pasakojančia apie ramaus ir gero miestelio gyvenimą, kurio ramybę sudrumsčia blogi gyventojų sprendimai, nuvedantys siužetą painia ir galbūt netikėta linkme.

Ar kada nors pagalvojote kaip atrodytų pasaulis, kuriame maišytųsi tikro, žiauraus gyvenimo problemos kartu su aburdiškais sprendimais? Ne? Tada tai puikiai galite pamatyti režieriaus Potsy Ponciroli ir scenarijaus autoriaus Michaelas Vukadinovičius filme, kuriame sutinkame Vilą (akt. Himesh Patel), nervingą naujoką policininką, turintį nėščią žmoną Peidžę ( akt. Lily James). Jis pradeda dirbti ramioje miestelio policijos nuovadoje. Pirmąją mokymosi dieną Vilas sutinka savo partnerį Terį (akt. Joseph Gordon-Levitt). Teris atvirkščiai nei gerasis naujokas Vilas yra savanaudis cinikas pirmąją dieną patruliuojant teigiantis, kad šiame beveik nusikaltimų neturinčiame užkampyje viskas yra lengva ir paprasta tol kol niekas nešaus iš ginklo. Tačiau vieną dieną, kai Teris būna užsiėmęs neteisėtais santykiais su vedusia meiluže (kol turėtų būti tarnyboje), Vilui vienam tenka eiti į kažkieno namus su ištrauktu ginklu, nes jis klaidingai mano, kad ten vyksta apiplėšimas.

Keista ir įtempta Vilo ir namų šeimininkės (akt. Traci Lords) akistata baigiasi kruvinu chaosu ir mirtimi. Teris sutinka padėti užmaskuoti katastrofą, apsimesdamas, kad ten tikrai buvo žudikas įsibrovėlis. Be to, tvarkydamiesi aplink lavoną ir bandydami namus apversti aukštyn kojom, jog atrodytų, kad įsibrovėlis suniokojo namus, jie randa didelį maišą su milijonu dolerių. Jie mano, kad paėmę pinigus sustiprintų savo istoriją apie įsibrovėlį,o viskam aprimus pasidalintų didžiuliu kiekiu pinigų.

Namo savininkas, kurio žmoną netyčią nužudė Vilas, yra vietinis jūros gėrybių verslininkas Volasas (akt. Blake Nelson), kuris turi savo paslapčių. Jo žmona mėgavosi kasdieninėmis masažuotojo Keito (akt. Simon Rex) paslaugomis, o policijos viršininkė Mėrfi (akt. Uzo Aduba) jaučia, kad šioje istorijoje kažkas ne taip.

Oginaliai turėtas būti pavadintu „Suplanuota problema“ (angl. „The Problem with Providence“) filmas tyrinėja tokias temas kaip moralinės dilemos, nusikaltimai, korupcija ir kaip žmonės pasikeičia vedami savo gobšumo.

Filmo siužetas suskirstytas į skyrius, kiekvieno eigoje susipažįstame su daugeliu įvairiausių miestelio gyventojų, kurie vienaip ar kitaip yra susiję su atrastaisiais pinigais. Tačiau ne daugelis jų labia išsiskiria ar yra plačiai pristatomi žiūrovui. Didžioji dalis veikėjų yra pateikti kaip visiški kraštutinimai, kurie prisideda prie viso filmo kuriamo humoro. Ar tai būtų perdėtai savimi pasitikintis ir viskam vadovaujantis, ar visiškai nedrąsus ir paprasčiausiai savo egzistavimu bloginantis situaciją veikėjas. Regime net vietinį žudiką, kuris savo paslaugas reklamuoja paprasčiausioje dažų parduotuvėje. O kas keisčiausia, kad ramiame ir nedideliame miestelyje dirba net du profesionalūs žudikai.

Juodas humoras ir hiperbolizuotos, absurdiškos situacijos padeda filmui perteikti gobšumo problemą. Tarp veikėjų vykstantys dialogai yra kasdieniai lyg klausytumeisi draugų ginčo. Dar įtraukime kelis juokelius pagardintus vienu ar kitu keiksmažodžiu, šalia gulint lavonui. O kalbant apie įvykius, liaudies išmintis byloja, kad „lazda turi du galus“.Taip ir filme veikėjai dažnai susigalvoją planus, kurie jiems atsirūgsta atgal taip sukurdami visa eilę nelaimių. Filme taip pat galime pastebėti greito veiksmo komedijos (slapstick) motyvus – užkliūvimas už prabangių baldų, netyčinis turto sugadinimas ir atsiradimas kompromituojančiuose pozicijose dėl bandymo šantažuoti ar apvogti kitus.

Nors filmas ir traktuoja save kaip komediją jau nuo pat pirmųjų kadrų juntama ir tragiškoji filmo pusė. Kuri pasitvirtina filmo eigoje išsiliejant vis daugiau kraujo. Ir galiausiai antroje filmo dalyje ramus miestelis tampa visišku chaosu, o nuspėti kas vyks toliau praktiškai neįmanoma. Galbūt absurdiškas veiksmas ir nežinia įtraukia toliau stebėti filmą, tačiau pažiūrėjus viską iki galo apima nuojauta, kad nieko iš tiesų jame ir neįvyko, filmas grįžta atgal į pradžią.

Apibendrinant, filmas nėra tobulas, tačiau jeigu Jums patinka absurdiškas miestelio žmonių gyvenimas bei juodasis humoras ir norite atsidurti lengvame chaose, šį filmą galite pažiūrėti.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: