Claude Barras / Organizatorių archyvo nuotr.

Kino festivalis yra daugiau nei tik filmai. Kovo 23 d. prasidedantis „Kino pavasaris“ vėl žiūrovams suteiks galimybę susitikti su žymiais kino kūrėjais. Tarp šių metų svečių – „Oskarui“ nominuotas šveicarų režisierius Claude’as Barrasas, Lenkijos kino grandas Krzysztofas Zanussi, o taip pat – kultinės Slovėnų grupės „Laibach“ nariai, pristatysiantys dokumentiką iš Šiaurės Korėjos.

Atvyks 10 metų kurtos animacijos autorius

Moliūgėlio gyvenimas“ („My Life as a Zucchini“) – taip pavadintas už širdies griebiantis C. Barraso lėlinės animacijos filmas. Apie 10-metį našlaitį berniuką pasakojanti įkvepianti istorija šiemet nominuota „Oskarui“ ir „Auksiniam gaubliui“ geriausio animacinio filmo kategorijoje.

Tai pirmasis pilnametražis režisieriaus darbas, kurį jis kūrė net 10 metų. Dirbti buvo verta: po pasaulinės premjeros Kanų festivalyje „Moliūgėlio gyvenimas“ kritikų vieningai įvertintas tik teigiamai. C. Barrasui tai bus pirmasis vizitas Vilniuje.

Lolita Chammah

Isabelle Huppert dukra Vilniuje

Pirmą kartą Vilnių aplankys ir prancūzų aktorė Lolita Chammah. Vienos ryškiausių šiandienos kino žvaigždžių Isabelle Huppert (aktorė vaidina ir šių metų „Kino pavasario“ atidarymo filme „Ji“) dukra įtvirtino savo, kaip individualios aktorės statusą Berlyno kino festivalyje pristatytoje dramoje „Užtvanka“ („Barrage“).

Poetiškoje, gamtos grožio kupinoje dramoje ji įkūnijo motiną, bandančią atkurti santykius su vaikystėje palikta dukra. Filme taip pat vaidina ir pati I. Huppert – kaip ir realiame gyvenime, ji įkūnys L. Chammah motiną. Vilnių taip pat aplankys ir „Užtvankos“ režisierė, liuksemburgietė Laura Schroeder.

Laibach

Slovėnijos grupė, surengusi koncertą uždariausioje pasaulio šalyje

Labiausiai pašėlę festivalio svečiai atvyks iš Slovėnijos. Kultinė šios šalies „šokiruojančio roko“ grupė (dar pravardžiuojama kaip „Rammstein“ suaugusiems“) „Laibach“ padarė beveik neįmanoma: nuvyko į Šiaurės Korėją ir ten surengė koncertą „Išlaisvinimo dienos“ proga. Tvarkingai susėdusiai vietinei publikai jie parodijuodami grojo tokius Vakarų muzikos hitus kaip „Final Countdown“ ar miuziklo „Muzikos garsai“ garso takelį. Žiūrovai koncertą priėmė visiškai rimtai.

Likimo ironija: totalitarizmą pašiepianti grupė koncertavo labiausiai totalitarinėje šalyje. Jų nuotykiai dokumentuoti filme „Išlaisvinimo diena“ („Liberation Day“). Į „Kino pavasarį“ atvyks visa filmo delegacija: režisieriai Uģisas Olte’as, Mortenas Traavikas, prodiuseris Uldisas Cekulis ir „Laibach“ nariai Ivanas Novakas ir Mina Špiler. Tai bus filmo premjera Baltijos šalyse.

Krzysztof Zanussi

Lenkų kino grando vizitas

Festivalio žiūrovai turės galimybę užduoti klausimus kultiniam Lenkijos kino ir teatro režisieriui Krzysztofui Zanussi. „Kino pavasaryje“ jis atstovaus net dviem filmams: kaip režisierius – hibridinei juostai „Iliuminacija“ („Illumination“), ir kaip prodiuseris – lenkų kino klasikės Agnieszkos Holland trileriui „Pėdsakas“ („Spoor“). Pastarasis filmas buvo apdovanotas Berlyno kino festivalyje už „naujų perspektyvų atvėrimą“.

77-erių K, Zanussi laikomas vienu kertinių Lenkijos kino režisierių, statomas į vieną gretą su tokiais grandais kaip Andrzejus Wajda ir Krzysztofas Kieslowski. Lietuva režisieriui gerai pažįstama: pernai jis Panevėžio Juozo Miltinio kino teatre pastatė spektaklį „Hybris (Puikybė)“.

Tudor Aaron Istodor

Svečiai iš Rumunijos ir Prancūzijos

Šiemet „Kino pavasario“ šalis partnerė yra Rumunija. Žiūrovai pamatys ne tik stipriausius naujus gilias kino tradicijas turinčios šalies filmus, bet susipažins ir su viena ryškiausiu Rumunijos kino žvaigždžių Tudoru Aaronu Istodoru. Už morališką dilemą patiriančio žurnalisto vaidmenį filme „Derintojas“ („The Fixer“) jis šiemet gavo Berlyno kino festivalio „Kylančios žvaigždės“ prizą. Vilnių taip pat aplankys ir filmo režisierius Adrianas Sitaru.

Fiona Gordon Dominique Abel

Pasijuokti drauge su „Kino pavasario“ žiūrovais atvyksta prancūzų komikai – vyras ir žmona, aktoriai ir režisieriai – Fiona Gordon ir Dominique’as Abelis. Jie atliko pagrindinius vaidmenis pačių režisuotoje spalvingoje komedijoje „Pasiklydę Paryžiuje“ („Lost In Paris“). Filmas mena senąsias prancūziškas ir holivudiškas komedijas ir sukuria dar vieną, netikėtą odę kino miestui – Paryžiui. Įtakingas tinklalapis „The Hollywood Reporter“ filmą pavadino „Unikalia, fiziška komedija – nepanašia į nieką, kas dabar rodoma kino teatruose“.

Iš viso – virš 70 svečių

Į Vilnių festivalio metu atskris ir Londono menininkas, Venecijos kino festivalyje apdovanotas Benas Riversas, „Kino pavasaryje“ pristatysiantis eksperimentinį filmą „Dangus dreba, Žemė bijo, o dvi akys – ne seserys“, Brazilijos režisierius Marcelo Caetano (filmas „Įelektrinti kūnai“), Izraelio režisierė Ben Aroya Hadas (filmas „Žmonės, kurie ne aš“). Taip pat laukia didelė delegacija konkursinių programų „Baltijos žvilgsnis“ ir „Nauja Europa – nauji vardai“ filmų kūrėjų, apie kuriuos festivalis praneš netrukus.

Iš viso į „Kino pavasarį“ šiemet atvyks virš 70 užsienio svečių: režisierių, aktorių, prodiuserių, kino kritikų. Jie papildys garbingą festivalio svečių istoriją: „Kino pavasario“ metu Vilniuje anksčiau yra apsilankę tokie pripažinti režisieriai kaip Werneris Herzogas, Emiras Kusturica, Joshua Oppenheimeris, Leos Caraxas, Michelis Hazanavicius ir kt.

Festivalis tęsis iki balandžio 6 d. Filmai bus rodomi penkiuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose.

2017 m. festivalio filmų programa: http://kinopavasaris.lt/lt/programa

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: