Twiter achyvo nuotr.

Viešame Ilinojaus (JAV) generalinės prokurorės Lisa Madigan paskelbtame pranešime teigiama, kad Romos katalikų bažnyčia nesuteikė daugiau kaip 500 dvasininkų, kaltinamų seksualiniu piktnaudžiavimu prieš nepilnamečius, vardų.

Ataskaitoje nurodoma, ką Madigan vadino preliminariais“ tyrimo rezultatais, kuriuos pradėjo jos vadovaujamas biuras rugpjūčio mėn. Visa tai buvo paskatinta istorijos apie šešis Romos katalikų vyskupus daugiau kaip 70 metų dangsčiusius seksualine prievarta kaltinamus 301 kuinigus iš Pensilvanijos valstijos.

Generalinės prokurorės tyrimas taip pat apžvelgė šešias Ilinojaus archivyskupijas. Ji nustatė, kad nors ir vyskupijos viešai išdavusios 185 dvasininkų vardus, kurie buvo apkaltinti vaikų seksualiniu išnaudojimu, tačiau yra daugiau nei 500 kitų kurių pavardės buvo atmestos ir netiriamos.

Šešios vyskupijos iš viso gavusios įtarimų dėl seksualinės prievartos prieš maždaug 690 dvasininkų.

Pasirinkus ne kruopščiai ištirti įtarimus, Katalikų bažnyčiai nepavyko pateisinti moralinės pareigos suteikimo savo parapijiečiams ir visuomenei, atlikti išsamią ir tikslią visų seksualiai netinkamu elgesiu apkaltintų dvasininkų apskaitą Ilinojaus valstijoje“, – sakė Madigan. „Nesugebėjimas ištirti taip pat reiškia, kad Katalikų bažnyčia niekada nesistengė nustatyti ar kaltinamųjų kunigų elgesys buvo ignoruojamas, o gal net ir dangstomas aukštensiųjų dvasininkų”.

Madigan biuras taip pat sakė, jog bažnyčios vadovai dažnai nepranešė teisėsaugos institucijoms ar Vaikų ir šeimos tarnybų departamentui apie įtarimus, o kartais pateikdavo kaltinimus dvasininkui mirus arba jam jau atsistatydinus iš pareigų.

Teiginiai dėl seksualinės prievartos prieš nepilnamečius, net jei jie ir kyla iš prieš daugelį metų įvykusio incidento, negali būti traktuojami kaip vidiniai personalo klausimai”, – teigė prokurorė.

Čikagos arkivyskupija išleido ilgą pareiškimą, atsakantį į jos tyrimą, išsamiai apibūdindama savo pastangas reaguoti į kaltinimus bažnyčios nariams ir remti aukas.

Mes ištiriame kiekvieną gautą įtarimą prieš arkivyskupijos kunigus, neatsižvelgiant į tai, ar kaltinamasis yra gyvas ar miręs”.

Arkivyskupija, akivaizdžiai prieštaraudama Madigan išvadoms teigia: „Kai mes sužinosime apie įtarimą dėl seksualinio priekabiavimo, mes elgiamės nedelsdami, pranešame apie tai civilinėms institucijoms, pašaliname kaltinamąjį iš ministerijos ir ištiriame kaltinimą.”

Čikagos arkivyskupas kardinolas Blase J. Cupich atskirame pareiškime sakė, kad Katalikų bažnyčios „nesugeba deramai spręsti seksualinės prievartos problemų”.

Tai yra aukų drąsa, kuri skleidžia šviesą šitame tamsiame bažnyčios istorijos skyriuje”, – teigė jis.

Taip pat skaitykite: Prievartos ir seksualinio skandalo epicentre – katalikų dvasininkai iš JAV

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: