KTU archyvo nuotr.

Ekspertų teigimu, pasaulinės tendencijos sufleruoja, jog artimiausius 15 metų visame pasaulyje aukštųjų technologijų eksportas augs sparčiausiai. Nors šis augimas bus didžiąja dalimi „maitinamas“ Azijos rinkų, pakankamai nemažai naudos gali turėti ir didelį intelektualinį potencialą turinčios nedidelės Centrinės ir Rytų Europos valstybės, tarp kurių – ir Lietuva.

Pasak Kauno technologijos universiteto (KTU) mokslo ir inovacijų prorektorės Astos Pundzienės, Lietuvos mokslininkai gali ypač didžiuotis pasiekimais sveikatos technologijų, naujausių medžiagų ir ateities gamybos, ateities energetikos, informatikos, komunikacinių technologijų srityse.

Vis dėlto, mūsų šalis turėtų skirti bent dvigubai daugiau dėmesio mokslinių tyrimų komercializavimui. Todėl, anot A. Pundzienės, dar 2012 m. KTU nusprendė įsteigti Inovacijų ir verslo centrą (IVC), kuris 2014 m. tapo Nacionaliniu inovacijų ir verslo centru (NIVC), siekiant koordinuoti Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU), Lietuvos energetikos instituto (LEI), Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) ir KTU intelektinės nuosavybės valdymo ir technologijų perdavimo veiklas.

Pagrindinis Centro tikslas yra sukurti tinkamas sąlygas bendradarbiavimui tarp verslo ir aukštojo mokslo institucijų „vieno langelio“ principu ir taip efektyvinti mokslo ir verslo sąveikos procesus.

Sėkmingai įgyvendinus įspūdingą žinių ir technologijų perdavimo projektų skaičių Lietuvoje, NIVC komanda pasiryžo žengti ir kitą svarbų žingsnį – pasiūlyti Lietuvos mokslininkų kuriamas aukštąsias technologijas užsienio rinkoms.

Pagrindinis šio naujojo etapo uždavinys – įžengti ir užsiimti tvirtą poziciją užsienio rinkose. Kai kurie reikšmingi darbai, tokie kaip reikiamų kontaktų užmezgimas, solidaus įvaizdžio potencialių užsienio partnerių tarpe formavimas, rinkų analizė ir kt. jau yra pradėti.

NIVC yra skėtinė organizacija, kurioje jungtinės veiklos sutarties pagrindu veikia LSMU, LEI, VDU ir KTU. Šie mokslo centrai kartu siekia bendrų tikslų – sudaryti palankias sąlygas verslo įmonių ir mokslo institucijų bendradarbiavimui, skatinant inovatyvių technologinių sprendimų kūrimą ir inovacijų diegimą nacionaliniu ir tarptautiniu mastu“, – sako A. Pundzienė.

Ne mažiau aktuali ir kita NIVC veiklos sritis – naujų žinioms imlių technologijų kūrimo bei jų komercializavimo procesų koordinavimas, įmonių kūrimas ir pagalba joms vystantis bei reikiamų investicijų pritraukimas.

Dvejus metus Universiteto padaliniui vadovavęs Edmundas Šalna teigia besididžiuojantis įspūdingais savo komandos pasiekimas, kurio pagrindinė veikla – inovatyvius produktus kuriančių įmonių steigimas ir vystymas, intelektinės nuosavybės valdymas ir apsauga, antreprenersytės ir inovacijų kultūros ugdymas bei sklaida ir aukščiausius valdymo bei paslaugų standartus atitinkantis atviros prieigos centro (APC) valdymo sistemos vystymas. Vienas iš sėkmingos NIVC veiklos pavyzdžių – kartu su partneriais Centras 2015-2016 m. padėjo įsikurti ir konsultavo daugiau nei 20 naujų įmonių.

Su NIVC ir toliau glaudžius ryšius palaikyti žadantis E. Šalna Centro direktoriaus postą paliko vasario 10 d., karjerą nusprendęs tęsti privačiame sektoriuje.

Tikiu dabartine komanda, kuriai tikrai netrūksta profesionalumo, jaunatviško užsispyrimo ir noro įgyvendinti didelius tikslus. Tikimės, jog netrukus pavyks surasti naują lyderį, gebėsiantį geriausias šios komandos savybes nukreipti itin ambicingų planų ir uždavinių įgyvendinimo link“, – teigė A. Pundzienė.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: