Pexels.com archyvo nuotr.

Sveika ir subalansuota mityba – geros savijautos pagrindas kiekvienam žmogui. Nesvarbu, kokio žmogus amžiaus, kokia jo kasdienė veikla bei gyvenimo būdas – tai, ką valgome kasdien lemia mūsų savijautą. Tačiau maistas daro įtaką ne tik mūsų energijos kiekiui, bet ir yra tiesiogiai susijęs su smegenų veiklai. Dėl to visiems, kurie mokosi ar dirba protiškai sudėtingus darbus yra ypatingai svarbu subalansuota ir sveika mityba. Tai svarbu visiems mokiniams, o ypač tiems, kurie ruošiasi atsiskaitymų maratonui ar egzaminų sesijoms. Tad kokius maisto produktus valgyti norint pagerinti smegenų darbą? Štai keletas itin naudingų produktų grupių bei praktinių patarimų, kaip mityba gali padėti “užkurti” smegenų veiklą.

Vaisiai ir uogos

Vaisiai ir uogos – puiki alternatyva įvairiems cukraus pripildytiems greitiesiems angliavandeniams, tokiems kaip pyragaičiai, bandelės, batonėliai, ir kt. Gliukozė yra reikalinga smegenų veiklai, tačiau pastarieji produktai tik sukels laikiną gliukozės šuolį žmogaus organizme, ko pasekoje, po kelių valandų, nukritus gliukozės rodikliui, energija prapuls ir savijauta ženkliai pablogės. Tokie sveikos gliukozės šaltiniai kaip įvairūs vaisiai ir uogos nesukelia tokio didžiulio gliukozės šuolio – gliukozės kiekis kyla palaipsniui, dėl ko energijos kiekis išlieka stabilus ilgą laiką.

Angliavandeniai

Nors parduotuvių lentynos yra pripildytos greitųjų angliavandenių kupinų produktų, kurie dažnai būna pagaminti ir iš perdirbtų medžiagų, visiškai atsisakyti angliavandenių negalima, nes žmogus paprasčiausiai nebeturės energijos. Tad čia svarbiausia užduotis pasirinkti teisingus, lėtai virškinamus angliavandenius kurie nesukels didžiulio gliukozės šuolio. Tokie angliavandeniai yra rudieji ryžiai, ankštiniai augalai, pilno grūdo produktai, bei iš kuo natūralesnių medžiagų pagaminti produktai. Tuo tarpu vengti reikėtų saldintų ir gazuotų gėrimų, baltųjų ryžių, kepinių ir makaronų iš baltų miltų, įvairių pusfabrikačių ir baltos duonos.

Omega-3

Omega-3 – tai žuvinės kilmės riebalų rūgštys, kurios yra be galo reikalingos mūsų organizmui ir smegenų veiklai. Kitaip šios rūgštys dar yra vadinamos geraisiais riebalais. Šios rūgštys itin teigiamai veikia žmogaus nervų ir smegenų ląsteles, todėl daro tiesioginę įtaką smegenų vystymuisi ir veiklai bei pagerina gebėjimą mokytis ir įsiminti naują informaciją. Omega-3 riebalų rūgštys patenka tiesiai į mūsų smegenis ir padeda joms efektyviai veikti, pagerina pažinimo ir mąstymo gebėjimus. Omega-3 riebalų rūgščių gausu jūrinės kilmės žuvyse, tokiose kaip tunas, lašiša, silkė, menkės, ešeriai, krevetės, bei daugelyje kitų. Negana to, žuvų produktuose taip pat apstu kitų vertingų maistinių medžiagų, tokių kaip jodas, aukštos kokybės baltymai, įvairūs mineralai ir vitaminai. Omega-3 riebalų rūgšties galime rasti ne tik žuvyse. Jos gausu ir linų sėmenyse, graikiniuose riešutuose, kiaušinio tryniuose, lapinėse daržovėse. Tad ruošiantis egzaminams itin svarbu įtraukti šiuos produktus į savo maisto racioną, ypatingai – įvairias jūrines žuvis.

Nors tai tik keli praktiniai mitybos patarimai besimokinančiam jaunuoliui, jie tikrai padės mokiniui jaustis geriau ir mokytis efektyviau. Labai svarbu subalansuota ir įvairi mityba vengiant perdirbtų maisto gaminių ir įvairių cukrų. Tačiau net ir pakeitus mitybos įpročius tai dar nereiškia, jog vaikas, prieš tai susidūręs su mokymosi sunkumais, juos bemat įveiks. Jeigu vaikui vis tiek sunkiai sekasi mokinantis, vertėtų paieškoti pagalbos. Išeitis galėtų būti inovatyvios papildomo mokymosi platformas, kurios gali padėti vaikui pagilinti žinias tam tikrose disciplinose. Pavyzdžiui, jeigu vaikui sunkiai sekasi suprasti chemiją, jam praversti galėtų chemijos korepetitorius. Tačiau minėtose platformose galima rasti kokybiškas įvairiausių sričių korepetitorių paslaugas – nuo fizikos korepetitoriaus iki matematikos korepetitoriaus.

Partnerio turinys

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: