„Man buvo tekę lankytis Kaune – miestas mane sužavėjo, nes žmonės čia yra draugiški ir malonūs. Be to, man labai patiko sniegas – atvykau iš šalies, kurioje oras yra daug šiltesnis“, – sako Lian Hussein Mahmoud Labib Moussa, KTU Atsinaujinančiosios energetikos studentė.

Lian yra egiptiečių kilmės, tačiau augo Dubajuje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose. Mergina visada siekė europietiško išsilavinimo, o kadangi Lietuvoje ekonomika auga sparčiai, ji įsitikinusi, kad išsilavinusių darbuotojų paklausa tik augs.

„Savo šalyje nestudijuoju, nes noriu įgyti europietišką išsilavinimą. Mano vyresnioji sesuo studijuoja tą pačią programą Vokietijoje, bet man Lietuva patinka labiau“, – sako Kauno technologijos universiteto (KTU) studentė.

Be to, ji nėra vienintelė šeimos narė, studijuojanti KTU – prieš kelerius metus Lian brolis atvyko studijuoti į Kauną ir pasiūlė merginai prie jo prisijungti.

„Kadangi Kaune jau buvau buvusi, o mano brolis ir tėtis pasidalijo savo patirtimi, nuotraukomis bei vaizdo įrašais iš čia, žinojau, ko tikėtis. Man patiko tai, ką pamačiau“, – šypsosi Lian. Ji priduria, kad gyvenimo būdas Lietuvoje yra artimas jos kultūrai. Studentė pastebi, kad Lietuva, lyginant su kitomis Europos šalimis, yra konservatyvesnė šalis.

Tačiau studentė pripažįsta pasiilgsianti tėvų, savo katės ir įvairių patiekalų, tokių kaip „mahshi“ (įdarytos daržovės), „kofta“ (ant grotelių kepta ėriena ir jautiena) bei daugelio kitų.

„Turiu pripažinti, kad nesu bandžiusi jokių lietuviškų patiekalų. Tam yra kelios priežastys: praėjusiais metais įvestas karantinas bei mažai progų susirasti lietuvių kilmės draugų, kurie supažindintų su lietuviška virtuve. Taip pat ir kultūrinės priežastys – mano maistas turėtų būti halal/kosher, tačiau Kaune tokio rasti sunku“, – sako KTU studentė.

– Kodėl pasirinkai KTU Atsinaujinančios energetikos programą?

– Dėl iškastinio kuro naudojimo kilęs globalinis atšilimas kelia grėsmę žemei. Atsinaujinanti energetika yra teisingas pasirinkimas, siekiant išsaugoti gyvybę žemėje bei išlaikyti ekosistemą.

Pirmiausia, mane dominanti programa KTU siūloma anglų kalba. Universitete daug prieinamų studentams išteklių, laboratorijose įrengtos pažangios technologijos, dėstytojai draugiški. Man buvo tekę lankytis Kaune – miestas mane sužavėjo, nes žmonės čia yra draugiški ir malonūs. Be to, man labai patiko sniegas – atvykau iš šalies, kurioje oras yra daug šiltesnis.

Mano vyresnysis brolis studijuoja KTU Mechatroniką ir rekomendavo man prisijungti. Vyresnioji sesuo studijuoja tokią pačią programą kaip ir aš Vokietijoje, tačiau Lietuva man patinka labiau.

– Kokia tavo patirtis studijuojant karantino metu?

– Dėl pandemijos neturėjau galimybės užmegzti stipresnių ryšių su savo grupiokais, tačiau esu įsitikinusi, kad ateityje bus daugiau galimybių su jais pabendrauti. Be to, manau, kad jaunimas noriai bendrauja su tarptautiniais studentais.

Kaune turiu gerą draugę lietuvę. Taip pat čia gyvena ir mano brolis, mes bendraujame su studentais iš Dubajaus bei kitų šalių.

– Šiais metais pabaigei pirmą kursą. Kaip vertini savo studijų programą, universitetą, šalį?

– Nors tai buvo mano pirmieji metai, jaučiu, kad pasirinkau teisingą kelią. KTU sėkmingai atliepia pasaulinę paklausą, siūlydamas tokią aktualią studijų programą. Taip pat pradėjau mėgautis ir universiteto siūlomomis veiklomis – užsirašiau į sporto salę.

Lietuvoje žmonės yra malonūs ir draugiški, tačiau neturėjau pakankamai galimybių pabendrauti su savo amžiaus karta. Nors tai – vakarietiška tauta, vertybės ir manieros yra artimos manosioms – konservatyvios.

Atvykau iš itin karštos šalies į šaltą klimatą, iš dykumos – į parką. Persijos įlankoje gyvenantys žmonės svajoja apie atostogas tokiose šalyse kaip Lietuva, o lietuviai – apie atostogas mano šalyje.

– Kokie tavo ateities planai? Ar baigus studijas norėtum likti Lietuvoje?

– Man labiau patinka gyventi mažame ir ramiame mieste – lengviau bendrauti, tačiau kalbant apie verslą, tam geriau tinka didesni miestai. Kaunas man labai patinka. Neturėjau galimybės apsilankyti kitose Lietuvos dalyse, tačiau pasilikti čia norėčiau dėl daugelio priežasčių.

Pirma, gyvenimo būdas yra artimas mano kultūrai – Lietuva konservatyvesnė nei kitos vakarų valstybės, labiau orientuota į šeimą ir žmones. Antra, pragyvenimas nėra labai brangus, lyginant su kitomis šalimis. Trečia, ekonomika Lietuvoje sparčiai auga, todėl ir išsilavinusių darbuotojų paklausa – didės.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: