VGTU rektorius Alfonsas Daniūnas / VGTU nuotr.

Technologijų pažanga daro įtaką visų pasaulio valstybių vystymuisi, kur Lietuva – ne išimtis. Statinio informacinis modeliavimas (angl. Building Information Modelling) projektavimo, statybos bei eksploatacijos procesuose – bene vienas reikšmingiausių technologinės pažangos žingsnių. Spartėjant statybų sektoriaus skaitmenizavimui, Vilniaus Gedimino technikos universitetas (VGTU), pasirašęs bendradarbiavimo sutartį su Rygos technikos ir Talino technologijos universitetais, pradeda veiklą kuriant unikalų BIM pažangos centrą Baltijos šalyse (angl. Centre of Excellence for BIM Advancement in the Baltics).

BIM pažangos centro veikla bus nukreipta į kvalifikuotų ir aukštas kompetencijas BIM srityje turinčių specialistų rengimą, įsteigiant specialų Baltijos šalių žinių fondą, kuris leistų dalytis turimais trijų universitetų žmogiškaisiais ir techniniais ištekliais, kurti ir įgyvendinti bendras studijų programas, tobulinti metodikas, dalintis mokslinių tyrimų rezultatais.

„Konkurencinga ir inovatyvi statybos pramonės plėtra šiandien jau neatsiejama nuo statybos sektoriaus skaitmeninimo ir BIM metodų diegimo. Šių dienų pasaulis įžengė į industrinės revoliucijos ketvirtąjį etapą, todėl skaitmenizavimo rezultatai šalyje, kaip ir visame pasaulyje, palies daugelį gyvenimo sričių. Atliepdamas rinkos poreikius ir matydamas augantį statybos inžinierių poreikį, VGTU ėmėsi iniciatyvos BIM pažangos centro kūrimui pasitelkdamas Baltijos šalių stipriausius techniškuosius universitetus. Pažangos centro įkūrimas prisidės prie BIM metodologijos praktinio įgyvendinimo, padės rengti aukšto lygio profesionalus statybos, aplinkos, infrastruktūros inžinerijos ir architektūros srityse, sustiprins pramonės sektoriaus bendruomenę, kad ji būtų pasiruošusi priimti skaitmeninimo iššūkius“, – teigia VGTU rektorius Alfonsas Daniūnas.

Statybos rinkoje vis stipriau jaučiamas kvalifikuotų specialistų poreikis, išsilavinusių šiuolaikinių skaitmenizavimo technologijų srityje. Tai iš dalies yra susiję su vykstančiais regione didelio masto projektais, vienas iš jų yra „Rail Baltica“. Todėl BIM technologinių, vadybinių žinių bei praktinių įgūdžių diegimas į profesinio ugdymo ir perkvalifikavimo programas, dirbančiųjų specialistų tęstinio profesinio mokymo ir kvalifikacijos tobulinimas, pasitelkiant geriausią stambių pasaulinių infrastruktūros projektų praktiką taps viena iš svarbiausiu BIM pažangos centro veiklų.

Rygos technikos universiteto rektorius Leonids Ribickis palaiko bendro pažangos centro steigimą ir tiki jo sėkme. „Centras duris atveria tinkamu laiku, o planuojama veikla numatyta teisinga linkme. Europos Sąjungoje yra vystomi didelės apimties infrastruktūros projektai, kurie yra svarbūs visų mūsų bendrai ateičiai. BIM pažangos centras atitinka mūsų strateginius tikslus ir sustiprins universiteto vertinimą tarptautiniuose reitinguose“, – įsitikinęs L. Ribickis.

Talino technologijos universiteto rektorius Jaak Aaviksoo BIM pažangos centro steigimą vertina kaip ypač svarbų įvykį. „Svarūs Talino technologijos universiteto pasiekimai statybos inžinerijos srityje gerai žinomi jau šimtmetį, tačiau labai svarbu, kad sritis, turinti itin gilias tradicijas, geba sparčiai keistis ir prisitaiko prie šiandienos ir ateities statybos projektų skaitmeninimo, ir tvaraus vystymo poreikių. Dėl itin didelės projektų apimties ir dažniausiai unikalių architektūrinių sprendimų skaitmeninimas ir automatizacija statybos pramonėje yra vieni sudėtingiausių lyginant su kitomis pramonės šakomis. Vis tik didelė sektoriaus apyvarta ir aukštos statinių kainos reikalauja didinti produktyvumą bei efektyviau naudoti išteklius. Šių procesų vertę turėtų pajusti daug galutinių vartotojų. Bendradarbiavimas ir dalijimasis žiniomis yra itin svarbūs vystant aukščiausio lygio statinių informacinio modeliavimo kompetencijas Šiaurės ir Baltijos šalių regionuose. BIM gali sukurti prielaidas sėkmingam aukštos kokybės apstatytos aplinkos vystymui, panašiai kaip sėkmingai įgyvendintas energijos vartojimo efektyvumo modelis parodė, kad ir maža, bet sparčiai besivystanti šalis gali prisijungti prie pirmaujančių šios srities žaidėjų“, – akcentuoja Talino technologijos universiteto rektorius.

Plėtoti ir palaikyti glaudžius mokslo ir pramonės bei verslo ryšius, prisidėti prie BIM metodologijos kūrimo ir vystymo bei praktinio įgyvendinimo statybos, transporto, infrastruktūros, nekilnojamo turto priežiūros sektoriuose, teikti paramą viešajam ir privačiam sektoriui, kuriant skaitmeninę visuomenę – šiai misijai vykdyti Centro įkūrėjai dalinsis gerąja patirtimi, užtikrins tarpusavio bendradarbiavimą bei skleis visuomenei žinią apie efektyvią BIM naudą, užtikrinančią pažangą statybos srityje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: