Organizatorių archyvo nuotr.

Filmo „Išlaisvinimo diena“ („Liberation Day“, rež. Uģis Olte, Morten Traavik) pasirodymas tapo svarbiu įvykiu viso pasaulio kino istorijai: jame pirmą kartą nufilmuota Vakarų grupė – slovėnai „Laibach“ – gavusi oficialų leidimą koncertuoti Šiaurės Korėjoje. Kovo 26 d. „Kino pavasario“ gerbėjai Kaune galėjo ne tik išvysti provokuojantį filmą, bet ir susitikti su filmavimo komanda.

Laibach“ susikūrė 1980 m. Jugoslavijoje, o grupės pavadinimas, išvertus iš vokiečių kalbos, reiškia Slovėnijos sostinę Liublianą. Avangardiška, tamsia ir dažnai ironiška muzika grupės nariai šaiposi iš totalitarinių režimų ir naudoja jų simbolius savo pasirodymų metu, dėl ko yra sulaukę kaltinimų fašizmo skatinimu (grupės atsakymas – „mes tiek pat fašistai, kiek Hitleris buvo menininkas“). Grupė taip pat žinoma dėl senų populiarių dainų perdainavimo, kuris dažniausiai turi menką ryšį su orginalais – grupės versijos turi kitokią potekstę bei kuria naują nuotaiką. „Laibach“ yra išleidę tokių visame pasaulyje garsių grupių kaip „The Beatles“, „The Rolling Stones“ ar „Juno Reactor“ dainų versijas.

Nors grupė buvo garsi nuo susikūrimo pradžios, koncertas Šiaurės Korėjoje neabejotinai prisidėjo prie jos šlovės bei žinomumo. „Laibach“ gavo leidimą koncertuoti per Išlaisvinimo dienos šventę, Šiaurės Korėjos sostinėje Pchenjane. Tai buvo organizatoriaus ir filmo bendraautorio M. Traaveko, anksčiau vykdžiusio meninius projektus būtent šioje šalyje, pastangų rezultatas. Ligi „Laibach“ pasirodymo, Šiaurės Korėjoje nebuvo koncertavusi jokia Vakarų grupė. „Galbūt dabar žmonės Šiaurės Korėjoje galvoja, kad visa Vakarų muzika skamba taip, kaip „Laibach“ – kas nebūtų blogai“, – komentavo M. Traavekas.

2

Organizatorių archyvo nuotr.

Filme „Išlaisvinimo diena“ premjera įvyko Amsterdamo tarptautiniame dokumentinių filmų festivalyje (IDFA). Norvegų ir Latvių koprodukcijoje fiksuojami kadrai nuo pat grupės „Laibach“ atvykimo į Šiaurės Korėją iki koncerto. Nors kultūros skirtumai, cenzorių kišimasis ir vietinių neprofesionalumas sunkino grupės pasirodymo aplinkybes, grupės narys Ivanas Novakas prisipažino, kad pats filmavimas nebuvo toks sunkus: „Jei norėtum kurti dokumentiką Silicio slėnyje Amerikoje, būtų taip pat sunku, gal ir sunkiau.“

2 b

Organizatorių archyvo nuotr.

Filme šiaurės korėjiečiai rodomi kaip žmogiški piliečiai, turintys veikti milžiniškame biurokratiniame mechanizme. „Reikia suprasti šiaurės korėjiečių situaciją. Jeigu būtume padarę kažką ekstremaliai kvailo, tada mus susodintų į lėktuvą ir išsiųstų namo. Nieko baisaus. O jie liks ten toliau. Žmonės, sutikę mus įsileisti, daug kuo rizikavo. Jie neturėjo laisvės klysti. Norėjome būti jiems pagarbūs“, – filmo poziciją paaiškino režisierius.

3

Organizatorių archyvo nuotr.

Filmas Kaune dar kartą bus rodomas „Kino pavasario“ seanse balandžio 6 d. 18.15 val. „Forum Cinemas“ kino teatre. Visas festivalio naujienas ir pilną programą rasite internetinėje svetainėje http://kinopavasaris.lt.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: