Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, kalbėdama Brazilijoje vykstančioje pasaulinėje aukšto lygio Jungtinių Tautų darnaus vystymosi konferencijoje, pabrėžė, kad saugų pasaulio vystymąsi užtikrinantys sprendimai turi būti priimami solidariai ir nedelsiant. Tam, kad pasiektume tvarios plėtros tikslus, turime būti pažangūs, jautrūs ir atsakingi.

“Būdami pažangūs, atsakingi ir jautrūs, mes galime žengti didžiulį žingsnį pirmyn link tvaresnės mūsų planetos ateities. Ir, svarbiausia, turėtume nepamiršti, kad net ir maži darbai yra reikšmingi. Dar daugiau, kartais jie virsta dideliais pokyčiais. Kai veikiama kartu, peržengiant nacionalines sienas, tuomet netgi tokios mažos valstybės kaip Lietuva gali prisidėti prie aplinką tausojančios ekonomikos užtikrinimo, tuo pat metu skatinant jos augimą”, – teigė Prezidentė.

Lietuva, pasak šalies vadovės, geba derinti ekonomikos augimą ir aplinkosaugą. Perėjus prie rinkos ekonomikos, Lietuvoje tris kartus išaugo energijos naudojimo efektyvumas – tai pačiai produkcijai ar paslaugai sunaudojama keliskart mažiau energijos nei komandinės ekonomikos laikais, o užterštumas 2-3 kartus mažesnis nei sovietmečiu. Atnaujinus automobilių parką ypač, net 5 kartus, sumažėjo oro tarša iš transporto sektoriaus.Eurostato duomenimis energijos naudojimo efektyvumas Lietuvoje yra didžiausias tarp naujųjų ES šalių iš Centrinės ir Rytų Europos.

Prezidentės teigimu, tarp ekonominio augimo, energetinio saugumo ir efektyvumo ir aplinkos apsaugos turi būti teisingas balansas. Viena vertus, priklausydami nuo vienintelio išorinio energijos tiekėjo, sunaudojame daug vietinės biomasės, kaip energijos šaltinio, kurio mums reikia, norint atsverti šią priklausomybę. Tačiau, antra vertus, per 20 metų mums pavyko padidinti savo miškų plotą 11 proc. ir šiuo metu mūsų ekonomikos augimas yra vienas greičiausių.

Pavyzdžiu, kai pilietinė iniciatyva virsta visuotine akcija ir keičia žmonių mąstyseną, šalies vadovė įvardijo akciją “Darom”, kuri kiekvieną pavasarį suburia vietinius žmones švarinti aplinką. Prasidėjusi Baltijos šalyse, ši akcija dabar virto milžiniška tarptautine kampanija visame pasaulyje. Konferencijos išvakarėse akcija vyko Rio de Žaneire, kur buvo tvarkomas šio miesto parkas.

JT darnaus vystymosi konferencija – vienas didžiausių pasaulio forumų, kuriame valstybių ir vyriausybių vadovai, nevyriausybinių organizacijų atstovai ieško sprendimų, kaip tausoti aplinką nestabdant pasaulio ekonomikos augimo. Konferencijoje taip pat diskutuojama apie ekologiškos ekonomikos plėtrą, už tvarią raidą atsakingų JT institucijų efektyvumo didinimą ir jų reformavimą. Konferencijoje svarstomi ir Lietuvai aktualūs klausimai: civilizuotas komunalinių atliekų tvarkymas, atsinaujinančių energijos šaltinių skatinimas, inovacijų svarba plėtojant gamtos išteklius tausojančias gamybos formas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: