Organizatorių archyvo nuotr.

Tris dienas nuo sekmadienio iki antradienio lietuviai iš „Robotikos mokyklos“ kovojo pasaulinėse robotikos žaidynėse Vašingtone, kurias aplankė daug garsių išradėjų ir visuomenės veikėjų. Uždarymo ceremonijoje įkvepiančią kalbą pasakė Pasaulio banko prezidentas, o Ivanka Trump, JAV prezidento dukra, aplankė mergaičių komandas.

Renginio svečiai – garsūs išradėjai

Žaidynės „FIRST Global“ buvo sumanytos išradėjo Dean Kamen, kuris gali pasigirti begale sėkmingų projektų: „Segway“, laiptais lipančiu žmogaus ūgio neįgaliųjų vežimėliu, automatiniu švirkštu ir dar daugiau. „Mūsų komanda džiaugiasi turėjusi galimybę gyvai pabendrauti su Dean Kamen. Gavome daug naudingų patarimų savo ateities išradimų komercializavimui“,- pasakojo komandos narys Lukas Strazdas.

Komanda taip pat susitiko su didžiausios pasaulyje elektroninės parduotuvės „Amazon“ bei daugkartinių kosmoso raketų kompanijos „Blue Origin“ įkūrėjo Jeff Bezos tėvais Jacklyn ir Miguel Bezos, konkurso prezidentu, JAV laivyno admirolu ir dukart buvusiu kongresmenu Joe Sestak bei komandos palaikyti atėjusia Lietuvos ambasados JAV ministre patarėja Lyra Puišyte – Bostroem.

Taip pat renginio metu išaiškėjo, kad net vienas sumanytojų, REV Robotics įkūrėjas Greg Needel taip pat turi lietuviškų šaknų.

Lietuviai JAV 2.jpg

Organizatorių archyvo nuotr.

Lietuvių komandai netrūko iššukių

Varžyboms pasiruošti lietuviai turėjo mažiausiai laiko iš visų. „FIRST Global“ konkursu susidomėjome paskambinus Reginai Gailiešiūtei, matematikei, baigusiai Vilniaus universiteta, ir Čikagos „Ekonomikos klubo“, tarptautinio komiteto narei, kur ją sužavėjo Dean Kamen įkvepiantys žodžiai apie būtinybę siekti pasaulio taikos, mokant visų šalių jaunuosius lyderius drauge spręsti STEM globalius išsukius. Dean Kamen ir Joe Sestak įpareigojo Reginą suorganizuoti Lietuvos atstovavimą konkurse ir asmeniškai pakvietė į žaidynes Vašingtone.

Gavę Reginos kvietimą susižavėjome ir mes, ypač taisyklėse užprogramuotu skatinimu tartis tiek su savo tiek su priešininkų komandomis“, – pasakoja „Robotikos mokyklos“ įkūrėjas ir komandos vadovas Paulius Briedis.

Lietuvos komanda varžybų metu buvo pakilusi aukščiausiai į 8-ąją vietą iš 163-ijų kitų. Galutinėje turnyrinėje lentelėje komanda užėmė 21 vietą.

Lietuviai JAV 3

Organizatorių archyvo nuotr.

Gerą varžybų rezultatą lietuviams lėmė komandos narių Šarūno Mickaus ir Luko Strazdo patirtis dirbant su panašiomis konstrukcijomis „Robotikos mokykloje“, kur moksleiviai jau buvo savo laisvalaikio metu sukonstravę du 3D spausdintuvus, naudodami tokias pačias dalis, kaip ir statant robotą. „Manau, kad patirtis dalyvaujant kituose robotikos konkursuose ir hakatonuose mums taip pat išėjo į naudą“, – teigia Šarūnas.

Komandos narys Karolis Milius jau buvo varžęsis robotų futbolo varžybose Portugalijoje. „Dėl netradicinių varžybų taisyklių, kuomet į vieną aljansą suburiamos trys anksčiau nepažįstamos komandos ir taškai skaičiuojami bendrai, teko gerokai pasukti galvą ir stengtis tartis su kitomis komandomis, kartais net nemokant jų kalbos“, – pasakoja Karolis.

Lietuviai JAV 4

Organizatorių archyvo nuotr.

Tikisi surasti mergaičių komandą ir kitais metais keliauti į Meksiką

Surengti kitų metų pasaulines robotikos žaidynes užsimojo Meksika. „Tikimės ir toliau bendradarbiauti su inovacijas skatinančiais rėmėjais ir partneriais, iškart pradėsime rengtis kitiems metams. Šiais metais prie mūsų komandos prisidėjo „CallCredit Information Group“ ir „Lemona Electronics“, įmonėms esame labai dėkingi. Matydami Ivankos Trump dėmesį mergaičių komandoms, bei pasaulinės žiniasklaidos ir politikų dėmesį pradžioje neįleistoms mergaitėms iš Afganistano, stengsimės surinkti mergaičių komandą ir mes. Stropumu jos dažnai pasiekia daugiau negu berniukų komandos, bus įdomu, lauksime naujų narių, norinčių mokytis technologijų ir inžinerijos subtilybių”, – dalinasi pozityviomis įžvalgomis Paulius.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: