Organizatorių archyvo nuotr.

Vakar Rygoje pristatyta lietuvių sukurta naujovė – virtualioje realybėje (VR) atkurtas Latvijos sostinės gyvenimas prieš šimtmetį. „Riga Time Jump“ pavadintą minutės trukmės vaizdą galima stebėti bet kuriame išmaniajame įrenginyje arba Domo katedros aikštėje specialiai įrengtu teleskopu.

Lietuviškas sprendimas – tarp pirmųjų pasaulyje

Lietuviškos įmonės „Nonsense.tv“ sukurtas sprendimas tapo vienu pirmųjų pasaulyje virtualios realybės istorinių vaizdų, išsiskiriančių aukščiausia kinematografine kokybe. Pasak idėjos autoriaus ir įgyvendintojo Augustino Katiliaus, būtent sprendimas apjungti šiuolaikines VR technologijas su kino pasaulyje taikoma profesionalia filmavimo kokybe sukuria itin autentišką Rygos vaizdą praėjusio amžiaus pradžioje.

„Per vieną minutę, kol visais kampais stebite erdvinį vaizdą iš Domo katedros aikštės, pamatote, kaip prieš šimtmetį atrodė pastatai, grindinys ar transportas, kaip žmonės rengėsi ir bendravo anuometinėje Rygoje, kokie garsai pasitikdavo išėjusius į gatvę gyventojus. Tai – neįkainojama pažintinė ir emocinė patirtis, leidžianti čia ir dabar atsidurti bet kuriame amžiuje ir patiems pajusti jo atmosferą: gyvenimo ritmą, spalvas, medžiagas, tekstūrą ir netgi nuotaikas“, – apie įgyvendintą projektą pasakoja A. Katilius.

Vienos istorinės VR minutės kaina: 9 mėnesiai kūrybos ir 160 žmonių darbas

Nors praėjusio amžiaus Rygos VR vaizdas trunka vos vieną minutę, jai sukurti kūrybinei grupei prireikė 9 mėnesių. A. Katilius pasakoja, kad kino industrijos kokybės standartus atitinkantis filmavimas truko vieną dieną, tačiau tai buvo daroma 8-iais skirtingais kampais. Daugiausia laiko pareikalavimo pasirengimas ir vaizdų montavimas. Filmavimo metu Domo katedros aikštę teko uždaryti visai dienai. Reikėjo pasirūpinti ir atgabenti dešimt kartų daugiau rekvizito nei jo įprastai naudojama kino filmavime. Dėl kol kas netenkinančios filmavimo kokybės dabartine VR filmavimo įranga, buvo pasirinkta profesionali kino kamera, o vienas įprastas kino kadras šiame siužete yra sumontuotas iš 8-ių skirtingais kampais užfiksuotų kadrų. Jie vėliau buvo montuojami į vientisą virtualios realybės vaizdą. Montavimo metu buvo pašalinti prieš šimtmetį Rygoje dar nebuvę pastatų segmentai, vėliau, pasinaudojant 3D technologijomis, atkuriamas autentiškas ano meto architektūrinis vaizdas.

Iš viso prie „Riga Time Jump“ projekto dirbo 160 įvairių sričių profesionalų komanda.

Ryga

Organizatorių archyvo nuotr.

Atgabentam tramvajui išklojo bėgius, danguje skraidino vieną pirmųjų lėktuvų

Autentiškumui sukurti kūrybos grupė surado anksčiau Rygos gatvėmis kursavusį tramvajų, kuriam teko naujai pakloti bėgius. Į Rygos Senamiestį buvo atgabenti senoviniai vežimai, kurie, kaip ir Lietuvoje prieš šimtmetį, anuometinėje Latvijos sostinėje buvo pagrindinė transporto priemonė. 120 aktorių ir istoriniai kostiumai, aksesuarai, grindinys, pastatai, garsai ir žmonių kalbėsena – visa tai buvo atkuriama su itin kruopščiai. Atidžiau pažiūrėjus, virtualiojoje praėjusio šimtmečio Rygoje jau galima pamatyti ir vieną pirmųjų lėktuvų „Farman 4”, kuris anuomet retkarčiais praskrisdavo ir virš Rygos.

.Naujovei pranašauja platų pritaikymą mokyme ir kitose srityse

Nors pasaulyje jau ne kartą mėginta atkurti vieną ar kitą istorinę epochą, A. Katiliaus teigimu, dauguma šių iniciatyvų nepasiekė pripažinimo dėl kol kas per žemos dabartinių VR įrenginių filmavimo kokybės.

„Pati idėja atkurti istorinį vaizdą nėra nauja, tačiau esame vieni pirmųjų pasaulyje, apjungę modernias virtualios realybės kūrimo technologijas su aukštais kinui taikomais kokybės reikalavimais. Tikime, kad tiek Lietuvoje, tiek kitose pasaulio šalyse atsiras daug idėjų, kurias epochas ar svarbius istorinius momentus būtų verta atvaizduoti virtualioje realybėje. Svarbu, kad kiekvienas, norintis pažinti istoriją, galėtų asmeniškai patirti istorinių epochų ir įvykių atmosferą. Tikime, kad būtent toks sprendimas jau netrukus vis plačiau bus pasitelkiamas mokyme, turizme ir kitose srityse“, – įsitikinęs A. Katilius.

Rygos prieš šimtą metų VR siužetas buvo užsakytas Latvijos sostinės savivaldybės įmonės „Live Ryga“ užsakymu.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: