Pixabay.com archyvo nuotr.

Anksčiau vien tik filmų ekranuose matytos dirbtinio intelekto panaudojimo galimybės, kuo toliau, tuo labiau realizuojamos įvairiose srityse: automatizuojamos darbo vietos, kuriami robotai, į klausimus atsakinėjančios sistemos, virtualūs asistentai. Nuo šiol dirbtinis intelektas taip pat leis apskaičiuoti realią reklamos vertę.

UAB „TV partneriai“ (ZoomTV.lt) kartu su Kauno technologijos universiteto (KTU) mokslininkais, panaudodami dirbtinius neuroninius tinklus bei tyrimo, atlikto su žvilgsnio sekimo įranga, rezultatus sukūrė reklamos vertės paskaičiavimo ir analizės programą, galinčią atpažinti reklaminius objektus vaizdo transliacijų įrašuose. Reklamos vertės apskaičiavimo metodą padėjo sukurti projekto partneriai „KOG rinkodaros ir komunikacijos mokslų institutas“.

„Užsakovai sumoka už reklamos pozicijas renginiuose, sporto varžybose ar už prekės ženklo integravimą į vaizdo turinį, bet tada kyla natūralus klausimas: kiek gi šių reklaminių pozicijų buvo parodyta vaizdo transliacijos metu? Galutiniame produkte, lentelėje bus pateikiami duomenys apie tai, kiek kartų pasirodė vienas ar kitas prekės ženklas ar reklaminė pozicija ir kokio ilgumo buvo jos parodymai“, – sako KTU Elektros ir elektronikos fakulteto (EEF) mokslininkas Arūnas Lipnickas, kartu su kolega, taip pat KTU mokslininku Vidu Raudoniu prisidėjęs prie šio produkto kūrimo.

Mokslininkai tikina, kad kuriama programa pirmiausia skirta atlikti reklamos apskaitą transliacijos metu. „Galima analizuoti sporto varžybų, skirtingų televizijos transliacijų, filmų, reportažų įrašus ir pan. Jokių apribojimų nėra, svarbiausia, kad vaizdo įrašas būtų kokybiškas“, – teigia A. Lipnickas.

Reklamos monitoringo poreikis itin didelis

UAB „TV partneriai“ vadovas Jonas Stadalninkas pasakoja, kad dėl greito interneto, naujų technologijų atsiradus didesniam TV kanalų ir internetinių transliacijų platformų skaičiui, didėja įvairių renginių tiesioginių transliacijų ir vaizdo turinio kiekis, o dėl to atsiranda ir didesnis reklamos efektyvumo nustatymo poreikis. Vien 2017 metais visame pasaulyje įmonės išleido daugiau kaip 62 mlrd. JAV dolerių sporto ir kitų renginių rėmimui, apie 70 proc. šios sumos tenka sportui.

„Dėl padidėjusių tiesioginių transliacijų apimčių kyla vis didesnė reklamos monitoringo paklausa, kuri rėmėjams, reklamos užsakovams, sporto organizacijoms tiksliai ir išsamiai pateiktų ištransliuotos reklamos parodymų skaičius, apskaičiuotų jos vertes“, – atkreipia dėmesį TV rinkos atstovas.

UAB „TV partneriai“ vadovo teigimu, didžioji dalis sporto organizacijų, taip pat renginių rėmėjų iki šiol neturi prieinamų efektyvių įrankių reklamos vertės apskaičiavimui.

„Sporto rėmimas ir prekių ženklų siejimas su sportu yra efektyvi prekės ženklo vystymo priemonė. Tačiau investuotų lėšų grąžos paskaičiavimo mechanizmo nebuvimas stabdo žiniasklaidos planavimo agentūras, įmones nuo bendrų projektų su sportu, kultūra“, – teigia J. Stadalninkas.

Galutinis produkto variantas, kurį planuojama pristatyti jau šiais metais, programos kūrėjų teigimu, suteiks galimybę ne tik analizuoti situaciją, bet ir teikti pasiūlymus optimaliam reklaminių pozicijų išdėstymui.

„Iki šiol sporto ar kitų renginių organizatoriai tik spėliodavo, kokia tikroji jų reklaminio inventoriaus vertė, o su šia programa galės tiksliai ją apskaičiuoti ir nustatyti kainodarą.“, – pasakoja UAB „TV partneriai“ vadovas.

Suteiks galimybę apskaičiuoti realią reklamos vertę

Nauja reklamos vertės paskaičiavimo ir analizės programa dirbtinio intelekto ir giliojo mokymo pagalba gali atpažinti reklaminius objektus vaizdo transliacijų įrašuose, t. y. reklaminius stendus salėse, lipdukus ant aikštelės ar sportininkų aprangų, logotipus, atsirandančius transliacijos grafikoje ir kitas reklamas.

„Visi, dirbantys su prekės ženklų rinkodara, puikiai žino, kad reklamos parodymo kiekiai yra tik viena medalio pusė. Turime nepamiršti, kad galutinis vartotojas – žiūrovas pastebi ne kiekvieną reklamą, tuo labiau ir žiūri ne kiekvienas sporto varžybas. Todėl galutinei reklamos vertei įtakos turi ne tik reklamos kiekis, tačiau ir reklaminė pozicija bei auditorijos pasiekimo rodikliai. Atsižvelgdami į tai nusprendėme tikslinti reklamos vertės apskaičiavimą papildomais rodikliais: prie naujosios programos apskaičiuojamų reklamos parodymų skaičiaus prijungti tyrimo, atlikto su žvilgsnio sekimo įranga (angl. eye-tracker), rezultatus bei konkrečių transliacijų auditorijos pasiekimo rodiklius“, – detalizuoja KOG rinkodaros ir komunikacijos mokslų instituto tyrimų vadovė Rūta Matulaitienė.

„Atsižvelgiant į kiekvienos reklamos dydį, parodymų skaičių, transliaciją ir / ar įrašą stebinčių žmonių skaičių, atliktą žiūrovo žvilgsnio sekimo tyrimą ir kitus veiksnius, realiu laiku gali būti apskaičiuojama kiekvienos reklamos pozicijos vertė jos užsakovams, prekių ženklams“, – pastebi J. Stadalninkas.

Programos kūrėjai įsitikinę, kad turint tokią informaciją įvairios sporto federacijos, klubai, lygos, renginių organizatoriai galės lengviau susirasti rėmėjų, nes turės ne menamas, o realias ir pagrįstas savo siūlomos reklamos vertes.

„Tokia programinė įranga yra puikus įrankis prekių ženklų kūrėjams ir vystytojams, žiniasklaidos planavimo agentūroms paskaičiuoti realią perkamo reklamos inventoriaus, „product placement“ (liet., produkto parodymas) vertę ir TV transliacijose, ir socialiniuose tinkluose, internete talpinamame vaizdo turinyje.“, – tikina pašnekovas.

Naujas produktas rinkoje

Reklamos vertės paskaičiavimo ir analizės programinės įrangos kūrėjai pažymi, kad šiuo metu rinkoje nėra panašių gerai veikiančių įrankių skirtų automatiniam reklamos monitoringui.

„Yra keletas įmonių, kurios skelbia, kad teikia automatinio reklamos sekimo paslaugą, tačiau po daugelio bandymų nepavyko nei rasti realių panaudojimo pavyzdžių, nei gauti daugiau informacijos apie panašias paslaugas iš šių įmonių“, – sako J. Stadalninkas.

„Mūsų kuriamas reklamos monitoringo įrankis bus patogus ir paprastas, skirtas galutiniam vartotojui: klientai galės sukelti įrašus ar nuorodas į juos į kuriamą platformą, sužymėti reklamas, kurias reikia sekti ir savo paskyroje gauti ataskaitą apie juos dominančias reklamines pozicijas, bei koordinates, parodymų laikus, dydžius ir kitus duomenis. Taip pat bus pateikiami vaizdo įrašai, kuriuose sužymėtos programos „pastebėtos“ reklaminės pozicijos, todėl klientai galės esant reikalui įsitikinti programos tikslumu patys“.

Planuojama, kad tolimesnis šios programinės įrangos vystymas galėtų leisti pakeisti reklamas realiu laiku pagal geografinį auditorijos pasiskirstymą.

„Pavyzdžiui, vykdant „Formulės 1“ tiesioginę transliaciją žiūrovams Azijoje ant automobilių ar stenduose galėtų būti rodoma viena reklama , o Europoje – kiti prekių ženklai“, – teigia J. Stadalninkas.

Taip pat ši programa ateityje gali būti panaudojama draudžiamos reklamos monitoringui ir kontrolei, pvz., alkoholio ar tabako reklamoms, bei atlikti TV reklamos išleidimo monitoringą.

 

Apie KTU Robotikos studijas

KTU Elektros ir elektronikos fakultete (EEF) vykdoma Robotikos studijų programa – viena moderniausių ir didžiausią perspektyvą turinčių studijų programų, kurioje ruošiami robotikos bei kibernetikos specialistai, gebantys kurti, projektuoti, diegti bei aptarnauti robotus bei jų sistemas, naudojamas įvairiose pramonės šakose, viešajame sektoriuje, kosmoso ir karinėje pramonėje, buityje ir pan., kur sujungiami klasikiniai mechatronikos sprendimai, valdymo algoritmai, dirbtinis intelektas bei įvairios kompiuterinės juslės. Studijos apima matematikos, fizikos, mechanikos, logikos, elektronikos bei informatikos mokslus.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: