Richardas Bransonas

Richardas Bransonas tapo pirmuoju žmogumi turistu pakilusiu į kosmosą savo kompanijos erdvėlaiviu. Apie šią dieną milijardierius svajojo beveik du dešimtmečius, 2004 metais įkūręs kompaniją „Virgin Galactic“, po ilgų bandymų ir nesėkmių pagaliau įgyvendimo savo svajonę ir išskrido į kosmosą.

Sekmadienio rytą, viršgarsinis kosminis lėktuvas sukurtas kompanijos „Virgin Galactic“, pakilo į dangų virš Naujosios Meksikos kartu su R. Bransonu ir trimis jo komandos nariais. Beveik du dešimtmečius kurtame „SpaceShipTwo“ lėktuve kelionės metu buvo šeši žmonės: Richardas Bransonas, „Virgin Galacgtic“ darbuotojai Beth‘ė Moses, Colin‘as Bennett‘as, Sirisha Bandla ir du pilotai Dave‘as Mackay bei Michael‘is Masucci.

Pritvirtinta prie didžiulio dviejų korpusų lėktuvo nešėjo, pavadintu „WhiteKnightTwo“, raketa pakilo į dangų 8 valandos 30 minučių ir pasiekė 50 000 pėdų aukštį. Šiek tiek po 9 valandos 15 minučių „SpaceShipTwo“ atsiskyrė nuo nešėjo ir ėmė kristi kol pradėjo veikti jo variklis ir raketa ėmė kilti aukštyn. Tai buvo ketvirtasis bandomasis, šios kompanijos, skrydis pasiekęs kosmoso ribą. Šiuo metu yra pranešama, kad bus atlikti dar du bandomieji skydžiai prieš pradedant komercinius skrydžius 2022 metais.

R. Bransono skrydis įvyko 9 dienomis aknsčiau negu jo konkurento, „Amazon“ milijonieriaus, Jeff‘o Bezos‘o, kurio skrydis numatytas liepos 20 dieną. Pranešus šią informaciją ir, kad bus pasiektas 80 kilometrų aukštis, kilo ginčų dėl to, kas yra tikroji kosminė erdvė. „Virgin Galactic“ pasirinktas 80 kilometrų aukštis JAV yra laikomas kosmoso riba, tuo tarpu J. Bezos‘o „Blue Origin“ pasiriko 100 kilometrų aukštį, žinomą, kaip Karmano liniją. Pasak astrofiziko Jonathan‘o McDowell‘o „nėra jokio aiškaus tarptautinio susitarimo“, tačiau McDowell‘as teigia, jog 80 kilometrų yra aiškiausia kosmoso riba.

Nors „Virgin Galactic“ erdvėlaivis yra valdomas rankiniu būdu, o ne automatiškai, kaip kiti erdvėlaiviai, regis tai baimės nekelia, nes iki šiol bilietus, kurių kaina yra nuo 200 000 iki 250 000 dolerių (apie 168 836 – 211 045 eurų), rezervavo daugiau nei 600 žmonių.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: