© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Startavo nauja nacionalinės LGBT* teisių organizacijos LGL kartu su tarptautiniais partneriais vykdomo projekto„Nuo homofobinių ir transfobinių neapykantos nusikaltimų nukentėjusių asmenų poreikių pritaikymas – teisėsaugos institucijų kompetencijų kėlimas“ LGBTQI (lesbiečių, gėjų, biseksualių, translyčių, queer ir interseksualių) asmenų apklausa apie neapykantos nusikaltimus dėl seksualinės orientacijos, lytinės tapatybės ir lyties raiškos.

Apklausa skirta asmenims tiek patyrusiems, tiek nepatyrusiems ir/arba pranešusiems apie minėtus neapykantos nusikaltimus. Šioje apkausoje laukiami atsakymai iš LGBTQI asmenų, sulaukusių 18 ir daugiau metų bei gyvenančių Lietuvoje, Kroatijoje, Vengrijoje, Latvijoje arba Lenkijoje.

Asociacija LGL primena, kad dauguma neapykantos nusikaltimų, tarp jų ir išpuolių prieš LGBTQI asmenis ar LGBT* laikomus asmenis lieka nepranešta arba neįvertinami jų tikrieji motyvai (homofobija, bifobija, transfobija ir pan.), o nusikaltėliai lieka nebaudžiami. Todėl LGL skatina ne tik dalyvauti minėtoje apklausoje, bet ir pranešti apie patirtus, matytus arba žinomus neapykantos nusikaltimus teisėsaugos pareigūnams.

„Įvairių tyrimų duomenys rodo, kad LGBTQI asmenys taip dažnai patiria neapykantos nusikaltimus, jog nesiryžta apie juos pranešti policijos pareigūnams. Daugelis neapykantos nusikaltimo aukomis tapusių LGBTI asmenų delsia apie įvykį pranešti policijai, nes baiminasi neadekvačios policijos pareigūnų ir/ar šeimos narių reakcijos. Neramina, kad apie patyčias ir priekabiavimą nepranešama policijos pareigūnams. Dėl šios priežasties neapykantos nusikaltimai prieš LGBTQI asmenis visuomenėje lieka nematomi,“ – pabrėžia asociacijos LGL vadovas Vladimiras Simonko.

Todėl LGBTQI asmenų dalyvavimas LGL vykdomoje apklausoje yra labai svarbus. LGL atstovų teigimu, atsakymai bus apdorojami anonimiškai, užtikrinant, jog pagal Jūsų atsakymus nebūtų įmanoma identifikuoti Jūsų asmens apklausos rezultatų pristatymo metu. Atsakyti į anketos klausimus užtruks iki 25 minučių. Respondentai, kurie paliks savo el. pašto adresą, dalyvaus loterijoje trims nepiniginiams prizams, kurių kiekvieno vertė siekia iki 20 eurų, laimėti. Apklausos rezultatai bus paskelbti ataskaitoje, apibendrinančioje projektą.

Ši apklausa atliekama organizacijų Contra (Kroatija), Háttér Társaság (Vengrija), MOZAĪKA (Latvija), LGL (Lietuva), Campaign Against Homophobia (Lenkija) kaip dalis projekto „Nuo homofobinių ir transfobinių neapykantos nusikaltimų nukentėjusių asmenų poreikių pritaikymas – teisėsaugos institucijų kompetencijų kėlimas“, kurį finansuoja Europos Komisija. Surinkti duomenys bus analizuojami Varšuvos universiteto (Lenkija) Išankstinių nuostatų tyrimų centro tyrėjų.

Kviečiame dalyvauti apklausoje paspaudus šią nuorodą: http://hatenomore.net/lt/

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: