Pexels.com archyvo nuotr.

Ispanija ką tik priėmė įstatymą, pagal kurį pirmą kartą Europoje moterims, kurių mėnesinės itin skausmingos, leidžiama imti apmokamas „menstruacijų atostogas“.

Teisės aktai dėl seksualinių ir reprodukcinių teisių, kuriems ketvirtadienį pritarė Parlamentas, yra didesnio teisės aktų rinkinio dalis. Pagal jį 16 metų turintiems asmenims bus leidžiama laisvai keisti lytį asmens tapatybės kortelėje arba pasidaryti abortą.

Pagal įstatymą moterims, patiriančioms menstruacinius skausmus, kurie sukelia stiprius spazmus, pykinimą, galvos svaigimą ir vėmimą yra suteikiama teisė į trijų dienų „menstruacijų atostogas“, kurios gali būti pratęstos iki penkių dienų.

Norint gauti atostogas, reikia gydytojo pažymos, o išlaidas padengia valstybinė socialinės apsaugos sistema.

Įstatyme teigiama, kad naujoji politika padės išsklaidyti su mėnesinėmis susijusius įsitikinimus ir stereotipus, kurie neigiamai veikia moterų gyvenimą.

Irene Montero, kairiųjų pažiūrų vyriausybės lygybės ministrė bei feministė pasveikino „istorinę feminisčių teisių pažangos dieną.“

„Bus pasipriešinta šio įstatymo įgyvendinimui, kaip buvo ir bus pasipriešinta kitų feministinių įstatymų įgyvendinimui“, – sakė ji parlamente.

„Taigi turime dirbti (…), kad užtikrintume, jog įsigaliojus šiam įstatymui jis bus vykdomas. Dienos, kai moterys į darbą eidavo kankinamos skausmo, baigėsi“, – sakė Montero praėjusiais metais, kai pristatė savo vyriausybės pasiūlymą.

Tačiau kelias į Ispanijoje įteisintas „menstruacijų atostogas“ buvo nelengvas. Politikų, įskaitant valdančiosios koalicijos atstovus, ir profesinių sąjungų nuomonės, dėl šios politikos išsiskyrė. Jie baiminasi, kad įstatymas gali duoti priešingų rezultatų ir priversti moteris darbe jaustis blogai.

2016 m. Italija trumpai užsiminė apie šią idėją, pateikdama įstatymo projektą, pagal kurį darbuotojams, gavusiems medicininį pažymėjimą, būtų suteiktos trys visiškai apmokamos laisvos dienos. Tačiau iki 2018 m. parlamento kadencijos pabaigos ši idėja nepasistūmėjo į priekį.

Sidnėjaus universiteto docentė Elizabeth Hill, atlikusi daugybę tyrimų apie „menstruacinių atostogų“ politiką visame pasaulyje, „Euronews Next“ sakė: „Tai toks svarbus klausimas feministėms.“ Ji teigė, kad diskusijos dėl menstruacijų dažnai būna aršios, nes daugiausia dėmesio skiriama tam, ar konkretus teisės aktas bus naudingas moterims, ar kaip tik joms pakenks.

Ispanijos ginekologijos ir akušerijos draugijos duomenimis, beveik trečdalis menstruacijas patiriančių moterų patiria dismenorėją, kuriai būdingas didelis skausmas. Kai kurie iš simptomų yra ūmus pilvo skausmas, viduriavimas, galvos skausmas ir karščiavimas.

Pexels.com archyvo nuotr.

Moterų stigmatizavimas
Kai kurie socialistai nerimauja, kad menstruacijų atostogos gali pakenkti moterims, nes darbdaviai bus mažiau linkę jas įdarbinti.

Kai įstatymo projektas buvo pristatytas pirmą kartą, pagrindinės Ispanijos profesinės sąjungos UGT sekretoriaus pavaduotoja Cristina Antoñanzas „Euronews Next“ sakė, kad „ilgainiui tai gali tapti dar viena papildoma kliūtimi moterims įsidarbinti.“

Menstruacijų atostogas remia Comisiones Obreras, kita didelė Ispanijos darbo sąjunga. Nepaisant to, kilo klausimų dėl programos specifikos ir dėl to, ar moterys turės įrodyti, kad turi sveikatos sutrikimų, pavyzdžiui, endometriozę ar policistinių kiaušidžių sindromą, dėl kurių jų mėnesinių diskomfortas yra didesnis, kad galėtų gauti šias „menstruacijų atostogas“.

„Menstruacijų atostogos“ yra naujojo įstatymo, kuriuo moterims suteikiama daugiau teisių, susijusių su jų kūnu, dalis. Pagal naujuosius įstatymus Ispanijoje moterys taip pat gali gauti nemokamų moterų higienos priemonių viešose vietose, pavyzdžiui, mokyklose ir kalėjimuose.

Įstatyme taip pat numatytos naujos mokamos motinystės atostogos nuo 36-osios nėštumo savaitės iki gimdymo, nemokami kontraceptikai ir skubios pagalbos kontraceptikai. Taip pat yra draudžiama surogatinė motinystė, kuri vadinama „smurtu prieš moteris“.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: