Organizatorių archyvo nuotr.

Tikriausiai mažai kas žino apie kartezianines kates. Kitaip jos dar vadinamos kartūzų ar Šartrezo katėmis. Jų Lietuvoje tikrai labai mažai, žinomas tik vienas veislynas Soft Silence*LT. Iš pirmo žvilgsnio pamačius kartezianinę katę vieniems atrodo, kad tai – rusų mėlynoji, kitiems – kad britų trumpaplaukė, o iš tiesų tai labai sena Prancūzijos veislė, pastebėta dar XVI amžiuje.

Jas prijaukino prancūzų kartūzų vienuoliai ir, pasak legendos, jos turi saugoti jų paslaptis, todėl yra tylios. Kartezianinės katės miaukia tik labai tyliai ir retai, tačiau švelniai murkia parodydamos meilę šeimininkui. Tai buvusios laukinės katės, turinčios puikius medžiojimo instinktus, tačiau buvo medžiojamos ir pačios: ne tik dėl ypatingo mėlyno kailio, bet taip pat ir dėl mėsos! Veislė buvo visiškai prie išnykimo ribos, tačiau įdėjus nemažai pastangų, ją pavyko išsaugoti.

Šios katės dažnai vadinamos besišypsančiomis katėmis, nes jų snukutį visada puošia šypsena. Akys ryškios: nuo gintarinės iki varinės spalvos, stačios suapvalintos ausys. Kūnas tvirtas, bet kartu ir aristokratiškos laikysenos. Suaugusios katės sveria nuo 4 iki 7 kilogramų, ir, kaip įprasta, patinai yra stambesni už pateles. Kailis labai švelnus, mėlynas, su poplaukiu, kuris gamtoje jas saugo ir nuo lietaus, ir nuo šalčio, todėl ir priežiūra nėra sudėtinga. Trumpas kailiukas nesivelia, šeriasi saikingai, tad šukuoti dažnai nereikia, o sidabriniai plaukų galiukai suteikia prabangų žvilgesį. Šartrezo katės pasižymi gera sveikata; subrendusios, suaugusios katės nėra tingios, todėl yra ilgaamžės ir gyvena net iki 20 metų.

32

Organizatorių archyvo nuotr.

Gyvenant su jomis jos tampa tikrais šeimos nariais, pripranta prie savo vardo ir ateina pakviestos vardu. Jos neprisiriša tik prie vieno šeimos nario, svarbi yra visa šeima. Neliūdi būdamos vienos, bet mielai palaiko kompaniją šeimininkams, kai jie namie. Kartezianinės katės yra smalsios, todėl apžiūri ir patikrina kiekvieną namų kampelį; taip pat jos yra draugiškos, tad visada stengiasi būti kartu, arčiau žmonių. Mielai žaidžia su vaikais, nesislepia ir nebėga atvykus svečiams. Įžeistos įprastai nesidrasko, o tiesiog pasitraukia į ramesnę vietą.

33

Organizatorių archyvo nuotr.

Šių kačių negąsdina ne tik nauji žmonės, bet ir pasikeitusi aplinka. Todėl katės puikiai keliauja kartu su šeimininkais, nejaučia streso automobilyje, prisitaiko prie gyvenimo naujuose namuose kelionės metu. Šartrezo katės lengvai mokosi naujų dalykų, supranta šeimininkų draudimus, sugeba parodyti savo norus išraiškingomis akimis ar barbendamos letenėlėmis. Tokios katės puikios draugės ir kompanjonės įvairiems žmonėms, nes puikiai įsijaučia į šeimininkų gyvenimo būdą ir tampa jo svarbia dalimi.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: