rokiskis.popo.lt archyvo nuotr.

Ponai ir ponios, aš nesuprantu, kodėl išvis kažkoks baisus buzas prasidėjo apie tai, kad Lietuva nedavė Rusijai nei vieno balo per Euroviziją. Nesuprantu tiesiog dėl to, kad jei jau kažkurie piktinasi, kad nedavė – tai reiškia ką, gal tai, kad esą Lietuva turėjo nors vieną balą duoti? O jei kažkurie džiaugiasi, kad nedavė, tai ką, buvo kažkokių prielaidų tam, kad Lietuva turėtų nors vieną balą Rusijai duoti?

Tiesą sakant, dėl invazijos Ukrainoje visa ta Rusija išvis neturėtų dalyvauti niekur – jos negalima priimti nei į jokius renginius, nei į sporto varžybas, nei išvis kažkur. Šalys, kurios tampa agresorėmis, turi būti išmetamos iš visur.

Visa ta Rusijos dainuškė apie taiką – tai, atleiskite, tiesiog idėjinis vertalas iš rusiškos dviprasmybės – „my hotim mira“ – žodis „mir“ toje kalboje pagal poreikį gali reikšti ir taiką, ir pasaulį. Prisiminus SSRS herbe nupieštą gaublį ir kariaujamus informacinius bei realius fizinius karus, nekyla klausimas, kokią prasmę ta daina neša. Juoba kad ir parinkta ji buvo aiškiai.

Visiškai nestebina paskui kilę masiniai Rusijos veikėjų pasipiktinimai Lietuvos balsavimu – pilnas Twitter visokių pasisakymų su dešimtimis ar netgi šimtais retvytų, kur grasinama ir bombomis, ir tankais, ir bendrai sunaikinimu, ir taip toliau.

Pozicija čia labai aiški – ta šalis Euroviziją mato kaip elementarią vietą savo propagandos sklaidai. Ir kaip kažkada Rusijos pastangomis buvo blokuojama Gruzijos daina apie tai, kad jie nenori Putino, taip dabar buvo kišama daina apie tai, kad Rusija esą norinti taikos ir eilinio santykių perkrovimo.

Apie eilinį santykių perkrovimą Rusijos veikėjai jau pradeda šnekėti ir knisa protą Europos ir JAV diplomatams. Nieko naujo – toksai perkrovimas jiems reikalingas po kiekvienos agresijos. Kažkada jie siekė tokio perkrovimo po karo Gruzijoje, dabar jie siekia dėl karo Ukrainoje. Paskui užpuls Baltijos valstybes – ir vėl aiškins apie santykių perkrovimą.

Tai kodėl Lietuva turėtų duoti nors vieną balą dainai, kuri yra skirta ne kam kitam, o karo tikslais vykdomai propagandai?

Atleiskite, už tokią dainą balus gali skirti nebent nupušę nesusivokėliai. Tai jie ir kišo į tai savo pinigus, balsuodami tais SMS, kainuojančiais maždaug tiek, kiek butelis pigaus alaus. Dabar tie patys nupušėliai labai nelaimingi, nes štai kiek sukišo – prisigert būtų galėję, o balo Rusija iš Lietuvos negavo nei vieno.

Taigi, ir gerai. Taip ir turi būti, ponai ir ponios. Kalbėti verta apie tai, kad būtent šitokie vertinimai turi būti tiesiog visiška norma. Norma, kurią jau įsisaviname. Ir tai yra gerai.

Originalus įrašas tinklaraštyje rokiskis.popo.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: