Filmo "Absolventas" kadras

„Absolventas“ – klasikinis senojo Holivudo filmas, pastatytas pagal Charlio Webbo romaną, sulaukęs daugybės žiūrovų simpatijų, net praėjus dešimtmečiams po pirmojo pasirodymo ir didelės komercinės sėkmės. Šioje juostoje yra tyrinėjami kartų skirtumai, jauno žmogaus gyvenimo beprasmiškumas ir maištas.

Tai pasakojimas apie jauna vaikiną Bendžaminą, ką tik baigusį studijas ir grįžusį į tėvų namus saulės nutviekstoje Kalifornijoje. Čia jo laukia nesibaigianti tėvų ir jų pasiturinčių draugų dėmesio bei klausimų lavina. Bendžaminas jaučiasi svetimas dirbtinės prabangos, paviršutiniško prestižo ženklais perpildytame suaugusiųjų pasaulyje. Maištaujantis ir atsiriboti bandantis jaunuolis užmezga romaną su gerokai vyresne šeimos drauge ponia Robinson. Komplikuota situacija tampa dar painesnė, vaikinui ėmus puoselėti romantiškus jausmus bendraamžei ponios Robinson dukrai.

Filmo “Absolventas” kadras

Aktoriai

Pagrindinį vaidmenį atliko Dustinas Hoffmanas, tada dar nebuvęs labai didele žvaigžde. Dustinas jautė, jog atrankoje pasirodė siaubingai, todėl labai nustebo gavęs vaidmenį, kuris atvėrė duris sėkmingai ir ilgai karjerai Holivude. Kaip režisierius teigė, jis Bedžeminą įsivaizdavo, kaip savimi nepasitikintį, nepritampantį vaikiną, todėl Dustinas buvo puikus pasirinkimas, nors buvo nė kiek nepanašus į privilegijuotą Bevirli Hillse užaugusį vaikiną.

Anna Bancroft puikiai atlieka ponios Robinson, sudėtingos ir paslaptingos veikėjos, vaidmenį. Ji vaizduoja gundančią ir nuobodžiaujančią namų šeimininkę, galiausiai tampančią vyresnės kartos moralinio nuosmukio ir nepasitenkinimo simboliu. Chemija jaučiama tarp Bancroft ir Hoffmano prideda istorijai įtampos.

Katharine Ross, filme Elena Robinson, Robinsonų dukra, pakliuvusi į sudėtingą Benjamino ir ponios Robinson romaną. Jos personažas simbolizuoja jaunatvišką nekaltumą ir vilties blyksnį, dėl Benjamino ateities. Benjamino ir Elaine santykiai suteikia filmui naujų, romantiškų emocijų.

Nors Dustinas Hoffmanas filme įkūnija ką tik universitetą baigusį jaunuolį, aktoriui filmavimo metu buvo 29 metai. Jo scenos partnerei Annai Bancroft, suvaidinusiai šaltakraujiškai jaunuolį suviliojančią brandaus amžiaus moterį, tebuvo 35 metai. Aktorė buvo „pasendinta“ į pagalbą pasitelkiant apšvietimą ir ryškų makiažą.

Dar viena įdomi filmo detalė yra tai, kad tik jaunuoliai turi vardus, visi kiti vyresni personažai vadinami pavardėmis. Net ir užmezgęs romaną su Elenos mama, Bedžaminas į ją visada kreipiasi, ponia Robinson.

Filmo “Absolventas” kadras

Režisierius

Režisierius Maikas Nicholsas, išgarsėjęs dėl savo filmuose per humorą sprendžiamų sudėtingų temų, „Absolvente“ sumaniai derina įvairius elementus, kad sukurtų vizualiai įspūdingą filmą.  Puiki kinematografija ir montažas, taip pat, prisideda prie išskirtinio filmo stiliaus ir pagerina jo pasakojimą. Nicholsas, taip pat, režisavo daugybę sėkmingų Brodvėjaus pastatymų, įskaitant „Basomis kojomis parke“ (1963), „Keista pora“ (1965) ir „Spamalot“ (2005). Tačiau „Absolventas“ yra laikomas geriausiu jo darbu ir buvo nominuotas šešiose Oskarų nominacijose, laimėjo Oskarą, Maikui, kaip geriausiam režisieriui.

Garso takelis

Įstabų garso takelį filmui sukūrusi Simon & Garfunkel po filmo premjeros tapo pasaulinio lygio žvaigždėmis. Folkroko duetas, Paulas Simonas ir Artas Garfunkelis, pateikė ir filmui pritaikė keletą originalių dainų, kurios puikiai papildė istoriją ir sustiprino jos emocinį poveikį. Filmo pradžioje naudojama viena garsiausių Simon & Garfunkel dainų „The Sound of Silence“, kuri puikiai tinka, norint parodyti Benjamino susvetimėjimą ir nepritapimą.

Kita išskirtinė filmo daina yra „Mrs. Robinson“, kuri buvo parašyta specialiai „Absolventui“. Ji tapo vienu didžiausių Simon & Garfunkel hitų ir yra teminis centras. Įspūdinga dainos melodija ir šmaikštūs žodžiai nurodo ponios Robinson personažą ir jos vaidmenį Benjamino gyvenime.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: