Flickr.com archyvo nuotr.

Liepos viduryje Tarnyba laimėjo bylą teisme – pripažinta, kad Birštono sanatorijos „Eglė“ darbuotojai diskriminavo pacientą dėl jo negalios. Vežimėliu judančiam vyrui nebuvo leista pasinaudoti baseinu.

Sprendimą dėl šio atvejo lygių galimybių kontrolierė Agneta Skardžiuvienė priėmė dar pernai. Nesutikusi su skirtu įspėjimu, sanatorijos administracija kreipėsi į Lietuvos administracinių ginčų komisiją, kuri panaikino kontrolierės sprendimą. Ginčų komisijos nutarimą Tarnyba apskundė Vilniaus apygardos administraciniam teismui, kuris panaikino komisijos išvadas patvirtindamas diskriminacijos faktą.

„Eglės“ administracija nepagrindė, kodėl kontrolierės atliekamo tyrimo metu nesuteikė išsamios informacijos apie apribojimus pareiškėjui ir nesilaikė įstatymų numatytos pareigos įrodyti, kad nepažeidė lygių galimybių principo.

Draudimą judėjimo negalią turinčiam pacientui naudotis baseinu sanatorija aiškino nerimu, jog dėl stuburo traumos sunku prognozuoti jo šalinimo funkcijas šiltame vandenyje. Šis argumentas pareiškėją įžeidė, juolab neatitiko realybės – jo ligos istorijoje tokios diagnozės nebuvo. Be to, kiek anksčiau toje pačioje įstaigoje jis naudojosi procedūromis voniose, kuriose vanduo paprastai yra šiltesnis nei baseine.

Lygių galimybių kontrolierė A. Skardžiuvienė įsitikinusi, kad minimas draudimas pažeidė ir Jungtinių Tautų neįgaliųjų teisių konvenciją.

„Asmens garbė ir orumas turėtų būti viena svarbiausių šiuolaikinės visuomenės vertybių. Sunku įsivaizduoti, kaip turėjo jaustis žmogus, negalėjęs pasinaudoti baseinu vien dėl to, kad naudojasi vežimėliu ir todėl, neva, gali sutrikti šalinimo funkcija šiltame vandenyje. Visi procedūrų ir paslaugų teikėjai prieš ką nors drausdami privalo įsitikinti, ar tam yra realus pagrindas“, – sako ji.

Šis Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimas dar gali būti skundžiamas apeliacine tvarka.

lygybe.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: