Organizatorių archyvo nuotr.

Naujausi tyrimai rodo, kad vaikams vis dar lengvai įkandama prieiga prie netinkamo internetinio turinio, nors ir yra dedama daug pastangų, kad jis būtų sunkiai pasiekiamas. UK vaikų labdaros asociacijos NSPC išleistas naujausias „Net Aware guide“ atskleidė, kad net 78 proc. vaikų pradeda naudotis socialiniais tinklais nesulaukę leistino amžiaus.

Atlikus tyrimą, kuriame dalyvavo 1 725 moksleiviai ir 500 tėvų, paaiškėjo, kad daugiau nei pusė apklausos dalyvių yra matę netinkamo turinio internete. Iš 50 populiariausių socialinių portalų „ChatRoulette“, „Omegle“ ir „Tumblr“ publikuoja daugiausiai medžiagos, susijusios su prievarta, smurtu ir pornografija.

Anglijos vyriausiasis pareigūnas ir buvęs valstybės tarnautojas, NSPCC vadovas Peter Wanless teigia, kad „daugiau nei 60 proc. jaunuolių, kuriuos apklausėme, pripažino, kad internetas turėtų būti filtruojamas“.

Esą vaikai praneša apie grėsmes, sutinkamas trijuose iš keturių jų lankomų portalų. Tačiau 78 proc. vaikų pripažįsta, kad pradeda naudotis socialiniais tinklais nesulaukę leistino amžiaus. Savo ruožtu jie rizikuoja susidurti su netinkamu internetiniu turiniu.

ESET saugumo sprendimus platinančios įmonės „Baltimax“ pardavimų vadovas Deividas Pelenis teigia: „Turėtume griežtinti registracijos į socialinius tinklus nustatymus, nes jais pradeda naudotis vaikai, nesulaukę tam tinkamo amžiaus. Šioje vietoje atsakomybė gula ir ant tėvų pečių, nes ne retai vaikų dalyvavimą socialiniuose tinkluose paskatina patys tėvai – leisdami susikurti paskyras, kad galėtų žymėti savo vaikus socialiniame tinkle publikuojamose šeimos nuotraukose ir pan.“

Tokia išvada gali būti netikėta tėvams – daugelio manymu, tai saugūs ir patikimi internetiniai portalai. Peter Wanless teigia: „Labai svarbu, kad tėvai nuolat kalbėtųsi su vaikais apie lankomus socialinius tinklus ir apsaugą juose“.

Deividas Pelenis priduria: „Privalome ugdyti vaikų budrumą ir įspėti, kuriose internetiniuose portaluose galima lankytis, kuriuose – ne. Būtina su vaikais kalbėtis apie kibernetines grėsmes, galimas patyčias internete. Vaikai turėtų mokytis atskirti teisingus informacijos šaltinius nuo melagingų, sukčių naudojamų kenksmingų svetainių. Taip apsaugosime savo vaikus ir išvengsime galimų emocinių traumų“.

Po paskelbtų tyrimo rezultatų daugiau nei pusė portalų pagerino privatumo nustatymus ir įdiegė įspėjimo apie žalingą turinį funkcijas. Pasak Peter Wanless, socialinius tinklus kuriančios kompanijos turėtų labiau atsižvelgti į juose besilankančių vaikų saugumą.

Šiuo metu Jungtinė Karalystė siekia apsaugoti vaikus nuo nepatikimo ir žalingo interneto turinio. Šalies vyriausybė net išsikėlė tikslą turėti vaikams saugiausią internetą pasaulyje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: