Organizatorių archyvo nuotr.

„Vos išgyvenau lietuvišką sauną“, „nacionalinė virtuvė limpa prie kūno“ ir „negalėčiau rasti niekur geriau“ – tokie atsiliepimai ir nuostaba lydi užsienio svečius, aplankiusius Lietuvą. Šį pavasarį Lietuvoje viešėjo užsienio žurnalistų delegacija, įvertinusi žymiausius Lietuvos kurortus, SPA, viešbučius ir restoranus, o daugiausia laiko svečiai praleido Druskininkuose. Apie patirtus nuotykius žurnalistai papasakojo savo šalių skaitytojams – nuo ekstremalių procedūrų iki įspūdingos gamtos. Dalinamės įžvalgomis, ką apie Lietuvą kalba užsienio svečiai ir kas juos labiausiai stebina.

SPA nenusileidžia Budapeštui

Žurnalo „A Nous Paris“ korespondentas prancūzas Hugo Saadi Paryžiaus skaitytojams aprašė savo savaitgalį Druskininkuose. Žurnalistą sužavėjo „prabangi gamta“ ir atgaivinantis oras. Jį sudomino tai, kad Druskininkai Lietuvoje yra tikras sveikatos miestas „iš didžiosios raidės“.

„Jeigu galvodami apie Europoje esančius SPA ir vandens terapiją dažnai pirmiausia pagalvojame apie Budapeštą, tai lietuviškas Druskininkų miestas taip pat yra svajonių vieta“, – rašė H. Saadi.

Kurorte prancūzų žurnalistas su kolegomis aplankė kelias vietas. „UPA Medical SPA“ centre svečiai pirmiausia išklausė gydytojo rekomendacijų apie tai, kokias procedūras geriau rinktis, jiems patiko moderni infrastruktūra ir aukštas profesionalumas. Druskininkų vandens parke, kurio pastatas jiems kažkodėl atrodė šiek tiek sovietinis, prancūzai taip pat išbandė įvairias paslaugas ir pramogas.

Svečius domino ir kultūrinis Druskininkų gyvenimas – miesto muziejus bei sovietinę praeitį menantis Grūto parkas. Išbandyta lietuviška virtuvė – bulvių, burokėlių, grybų patiekalai – pasak prancūzo, „limpa prie kūno, bet yra labai svetinga“.

Lietuvą pamėgo vokiečiai ir britai

Daugiausia turistų praėjusiais metais į Lietuvą atvyko iš Vokietijos – 214,1 tūkst., arba 21,6 proc. daugiau nei 2017 metais. Toks pat augimas buvo ir atvykstančiųjų iš Jungtinės Karalystės. Tai yra didžiausi turistų iš šios šalies srautai Lietuvos turizmo istorijoje, skelbė Ūkio ministerija.

Vokiečių dienraščio „Neue Westfälische“ apžvalgininkas Michael Juhran po ilgų skrydžių su persėdimais ir kelionės iki Druskininkų, buvo maloniai nustebintas „milžiniškų pušynų, besitęsiančių dešimtis kilometrų į visas puses“. Vandens parke žurnalistas pasakojo vos išgyvenęs itin karštą tradicinę lietuvišką sauną ir rekomendavo ją visiems pirčių mėgėjams.

Dienraščio „Neue Westfälische“ straipsnyje SPA procedūrų ir medicininės reabilitacijos klientams vokiečių žurnalistas patarė praplėsti akiratį ir išbandyti paslaugas Lietuvoje, jau pamėgtas svečių iš Lenkijos, Izraelio, Baltarusijos, Rusijos, Didžiosios Britanijos ir Skandinavijos šalių. Centre „UPA“ svečiui iš Vokietijos ypač patiko „Medical SPA“ paslaugų derinys, apimantis tiek gydymą, tiek poilsiui ir atsipalaidavimui skirtas procedūras, atliekamas kvalifikuotų specialistų.

Lietuvoje keliauti maloniau nei gimtinėje

Žurnalistė Nadiežda Zubreva iš vieno didžiausių Rusijos gyvenimo būdo portalų lady.mail.ru (net 62.7 milijonai peržiūrų per mėnesį) į Lietuvą atvyko jau dešimtą kartą. Apie mūsų šalį ji atsiliepė itin palankiai ir neslėpė, kad po Baltijos šalis jai patinka keliauti labiau nei po Rusiją. Lietuvoje jai itin patiko rami aplinka ir tai, kad su personalu galėjo bendrauti rusiškai. Išbandžiusi įvairias SPA procedūras Druskininkų gydykloje ir „UPA Medical SPA“, kita Rusijos žurnalistė Jekaterina Brudnaja prisipažino, kad „ją, maskvietę, Druskininkai išmokė rūpintis savimi ir neskubėti“.

Populiaraus Lenkijos mados ir laisvalaikio žurnalo „Lounge“ žurnalistas Marcin Lewicki apžvelgė populiariausias poilsiautojų kryptis Lietuvoje – Vilnių, Trakus, pajūrį ir Druskininkus. M. Lewicki įspūdį taip pat padarė ekstremalios procedūros – nuo 165 laipsnių šalčio krioterapijos iki 110 laipsnių karščio kaimiškos pirties. Druskininkus žurnalistas pavadino viena geriausių krypčių sveikatinimui ir poilsiui.

Pasiklydo Vilniuje

Vilnių prancūzas H. Saadi pavadino būtinu sustojimu. Jį sužavėjo bažnyčių gausa ir tai, kad viską galima apeiti pėsčiomis.

„Malonu pasiklysti mažų gatvelių labirinte ir netyčia atsidurti Užupio Respublikoje – mikro valstybėje, kurią įkūrė šio kvartalo gyventojai. Nepamirškite paso“, – juokavo prancūzas.

Vilniuje svečiai apsistojo prabangiame penkių žvaigždučių viešbutyje „Pacai“ bei liko sužavėti ir visai kitokia nei tradicinė – subtilia lietuviška gastronomine virtuve restorane „Ertlio namas“.

Tiesiai iš SPA paskambino Airijos radijui

Apie Lietuvą visiems pasakoja ne tik žiniasklaidos atstovai. Vienas iš „UPA Medical SPA“ svečių, ponas John Rabbit iš Airijos, triskart prailginęs savo viešnagę, liko toks patenkintas, kad apie savo kelionę tiesioginiame eteryje papasakojo Airių radijui. Jis patyrė sąnario keitimo operaciją Kaune, o atlikti medicininę reabilitaciją nutarė Lietuvoje.

„Aš pasirinkau Lietuvą, nes sąlygos čia yra geresnės negu bet kur kitur Europoje. Aš domėjausi Vokietijoje, Jungtinėje Karalystėje ir be abejo namuose. Galėjau atlikti operaciją ir Dubline, tačiau nebuvo tokio lygio medicininės reabilitacijos, kokią radau čia“, – pasakojo airis, pats susimokėjęs už visas paslaugas. Lietuviams medicininę reabilitaciją „UPA Medical SPA“ centre su gydytojo siuntimu finansuoja Valstybinė ligonių kasa.

„Patikėkite, nevažiuočiau niekur kitur. Čia atgavau puikią formą“, – radijo klausytojams pasakojo airis.

Rekordiniai metai

Ūkio ministerijos duomenimis, praėję metai buvo rekordiniai Lietuvos turizmui. 2018 m. mūsų šalyje su bent viena nakvyne keliavo 1,7 mln. turistų iš užsienio ir 1,9 mln. Lietuvos gyventojų. Tai yra 11,3 proc. daugiau nei 2017 metais. Tokie augimo tempai dvigubai viršijo išankstines JT Pasaulio turizmo organizacijos prognozes, o Lietuva pagal turistų nakvynių skaičiaus augimą ES įsitvirtino tarp lyderių. Šių metų pirmasis ketvirtis rodo ne ką mažesnį tempą: bendras turistų srautas išaugo 10,8 proc. lyginant su pernai metų tuo pačiu laikotarpiu.

„Užsieniečiai į Druskininkus dažniau atvyksta gydytis ir vėliau mielai sugrįžta pailsėti bei rekomenduoja kitiems. Svečių iš įvairių šalių geografija taip pat priklauso ir nuo sezoniškumo – pavyzdžiui, vasarą sulaukiame daug čia atostogauti atvykstančių Izraelio piliečių, kitais metų laikais – daugiau svečių iš Lietuvos, kaimyninių ir kitų Europos šalių“, – teigia Rimantas Černauskas, „UPA Medical SPA“ direktorius.

Druskininkų turizmo informacijos biuro skelbtais Lietuvos statistikos departamento duomenimis, iš visų į šį kurortą atvykstančiųjų 35 proc. sudaro svečiai iš užsienio ir 65 proc. – iš Lietuvos. Pagal nakvynių skaičių užsieniečiai lietuvius net lenkia: 52 proc. nakvynių tenka užsieniečiams, 48 proc. – Lietuvos gyventojams. Pasak R. Černausko, svečius iš užsienio šalių pritraukti padeda turizmo agentūros ir geri atsiliepimai. Svečių apsisprendimui labai daug reiškia ne tik SPA centro, bet ir visos šalies įvaizdis.

 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: