Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Robertas Dargis pareiškė, kad Lietuvos vežėjų blokada gali būti Rusijos atsakas į galimą dujų monopolininko “Gazprom” nepasitenkinimą derybomis su Lietuvos Vyriausybe.

“Turbūt tai yra tam tikros refleksijos į Lietuvos veiksmus (premjero susitikimą su “Gazprom” – red.). Paskutinių savaičių įvykiai ir mūsų laikysena turbūt nebuvo ta, kurios Rusija tikėjosi ir kurią sveikintų. Man teko vakar būti Maskvoje, kalbėjausi su tam tikrais Rusijos pareigūnais, daugiausiai su vietos pramonininkais, ir buvo užsiminta apie “Gazprom” vizitą Lietuvoje. Žinoma, negalima sakyti, kad tai pagrindinė dabartinės krizės priežastis, jų yra ir daugiau, bet tai tikrai turėjo įtakos” – LRT laidoje “Dėmesio centre” trečiadienį sakė R.Dargis, rašo portalas lrt.lt.

Pasak jo, kol kas sunku suskaičiuoti, kiek nuostolių patirs Lietuvos eksportuotojai ir vežėjai. R.Dargio žodžiais, dėl Rusijos rinkos konkuruoja daugelis valstybių, o lietuviškos prekės per kelias dienas gali būti pakeistas Lenkijos produkcija.

“Rinkos nuostolius suskaičiuoti sunku. Tiesioginius galime greitai – kiek dienų prastovėjo, kokia vienos dienos kaina. Tai yra pirminiai skaičiai. Kitas dalykas – prarasta rinka. Juk suprantame, kad ta rinka nėra tuščia. Reikia pabūti Maskvoje, kad suprastume, kas ten vyksta. Visų vyriausybių vadovai, svarbiausi asmenys, Europos Sąjungos atstovai sėdi Maskvoje, tariasi dėl savo ekonomikos, dėl produktų pardavimo ir panašiai”, – kalbėjo pramonininkų vadovas.

“Ką reikštų Lietuvos produktų nebuvimas lentynose? Tai, kad juos pakeis kažkas kitas. Natūralu, kad tai įvyks labai greitai. Savo pakaitalus lietuviškoms prekėms didieji Lenkijos gamintojai į Rusiją suveš per tris dienas. Mes pasekmes pajusime po to, kai pamatysim, kad sumažėjo mūsų rinkos dalis, sulėtėjo eksportas į visą NVS šalių rinką. Šiandien pasekmes sunku vertinti, bet aš manau, kad jeigu tas procesas užtruks, jos bus skausmingos”, – pridūrė R.Dargis.

R.Dargio nuomone, dėl to, kad Lietuvos politikai ir verslininkai nesikalba su Rusija vieningai, ir dėl to kenčia visa Lietuva

“Suprantu, kad Lietuvos eksporto dalis Rusijai nėra reikšminga, bet mums ta dalis yra labai svarbi ir didelė. Reikia suprasti vieną esminį dalyką – valstybės politikoje ekonominis stuburas yra vienas svarbiausių dalykų ir apie tai turėtų būti daugiausiai diskusijų. Ko trūksta dabar – politinėje Lietuvos diskusijoje su Rusija verslas beveik nedalyvauja. Sunku kalbėtis, kai šiandien kiekvienas esame palikti vieni savo srityse. Politikai kalba sau, verslas kalba sau, o pasekmes jaučia visa Lietuva”, – kalbėjo R.Dargis.

“Iš esmės mes neturime politikos Rusijos atžvilgiu. Vakar Maskvoje tuo dar labiau įsitikinau. Ambasada svarsto, kalbasi kaip reiktų elgtis, kaip reaguoti, kokia turėtų būti politika Rusijos atžvilgiu. Taigi tenka konstatuoti, kad jos tikrai nėra, deja”, – sakė pramonininkas.

Jo manymu, neverta tikėtis, kad ir Europos Sąjunga apgins Lietuvą nuo Rusijos.

“Pasitikėti, kad tik ES mus apgins nuo Rusijos, nėra labai sveika. ES šalys lygiai taip turi skirtingus santykius su Rusija, todėl tikėtis, kad kuris nors komisaras paskambins Rusijos valdžiai ir viską sutvarkys – nereikėtų”, – kalbėjo R.Dargis.

Rekomenduojame

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: