Kadras iš filmo „Meile ir vulkanai“ © Image'Est

Šiandien Vilniuje prasidedančio Vilniaus dokumentinių filmų festivalio (VDFF) rinktinį filmų trejetuką rugsėjo 28–30 d. rodys Kauno kino centras „Romuva“. Nemokamas VDFF seansas rugsėjo 26 d. žiūrovų lauks Alytuje.

Kauno žiūrovams pristatomą VDFF rinktinę sudaro trys ryškiausi šių metų festivalio pagrindinės programos filmai: „Meilė ir vulkanai“ (rež. Sara Dosa, 2022), „Magalufas – vaiduoklių miestas“ (rež. Miguel Ángel Blanca, 2021) ir „Branduolinė šeima“ (rež. Travis Wilkerson, Erin Wilkerson, 2021).

Tai – vienas žiūroviškiausių šių metų festivalio filmų, sutraukęs dideles žiūrovų auditorijas užsienio festivaliuose“, – apie naujausią amerikiečių režisierės Saros Dosos kūrinį „Meilė ir vulkanai“ pasakoja viena iš festivalio programos sudarytojų Ona Kotryna Dikavičiūtė.

Kadras iš filmo „Meile ir vulkanai“ © Image’Est

Meilė ir vulkanai“ istorija skleidžiasi per charizmatišką vulkanologų porelę – Katią ir Maurice’ą Krafftus, primenančius vėjavaikiškus prancūzų Naujosios bangos filmų personažus. Pirmiausia jie įsimylėjo vulkanus, o tada – vienas kitą. Tad susituokę nusprendė visą savo gyvenimą skirti veikiantiems vulkanams tyrinėti ir dokumentuoti. Filme gausu kvapą gniaužiančių, kinematografiškų ekspedicijų kadrų, kuriems atliepia judviejų pasirinkimas eiti savo gyvenimo keliu, kad ir koks pavojingas jis būtų.

Filmo „Meilė ir vulkanai“ anonsas: 

Kadras iš filmo „Magalufas – vaiduokliu miestas“ © Taskovski Films

Filme „Magalufas – miestas vaiduoklis“ fiksuojamas mielas pajūrio miestelis Maljorkoje, į kurį nutrūkti nuo grandinės ir atsijungti nuo tikrovės vasarą suskrenda turistai. Dėl atvykėlių krečiamų keistenybių Magalufas buvo pramintas Balearų Tvin Pyksu. Režisierius pasistengia žiūrovui įrodyti, kad tokia pravardė prilipo ne veltui, ir sukuria komiškai mįslingą miestelio portretą: supažindina su keletu vietinių personažų ir atskleidžia ezoterinius jų gyvenimus valdančius dėsnius. Magalufo gyventojų ir atvykėlių poelgiai šiuos dėsnius tik patvirtina.

Filmo „Magalufas – vaiduoklių miestas“ anonsas: 

Kadras iš filmo „Atominė šeima“ © A Creative Agitation Film

Tuo tarpu filmo „Atominė šeima“ herojui Travis’ui vaikystėje miegoti nedavė atominio karo baimė. Ją pavyko įveikti tik kartu su šeima nuvykus prie raketų šachtų. Praėjus 30 metų, po 2016 metų rinkimų JAV, ši baimė sugrįžo. Vyras problemą ryžtasi spręsti jau išbandytais metodais: pasiima žmoną, vaikus ir leidžiasi į apokaliptinę kelionę po JAV vakarus. Stovyklaujant, plaukiojant, žaidžiant minigolfą peizažuose, pažymėtuose genocidu, niūriai dekonstruojamas Amerikos mitas: „Ginklu paimta žemė tampa ginklu, nutaikytu į visus.“

Filmo „Atominė šeima“ anonsas:

VDFF filmų trejetukas kauniečių lauks rugsėjo 28–30 d. kino centre „Romuva“.

Alytaus dokumentikos mėgėjai nemokamo filmo „Meilė ir vulkanai“ seanso kviečiami nepraleisti rugsėjo 26 d. Alytaus miesto teatro Žaliajame kambaryje. Pradžia – 18 val.

VDFF viešės Alytaus kino klube „Kino kablys“. Šiame specialiai „Alytus – Lietuvos kultūros sostinė 2022“ sukurtame projekte susibūrusi kino bendruomenė siekia, kad kino klubas atvertų galimybes ieškoti, atrasti, įsigilinti, pažvelgti į kiną kitu kampu ir suvienytų gero kino kūrėjus bei žiūrovus“, – bendra „Kino kablys“ ir VDFF iniciatyva džiaugiasi kino teatro „Dainava“ vadovė Simona Butrimienė.

19-asis VDFF vyks tik kino salėse: rugsėjo 22–spalio 2 d. – Vilniuje, rugsėjo 28–30 d. Kaune, rugsėjo 26 d. – Alytuje.

Projektą finansuoja Lietuvos kino centras, iš dalies finansuoja Vyriausybės kanceliarija. Renginys yra Vilniaus 700-ojo jubiliejaus programos dalis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: