pexels.com nuotr.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, 70 proc. daugelio lėtinių ligų išsivystymą lemia mityba, žalingi įpročiai ir fizinis aktyvumas. Pagal šiuos duomenis Lietuva figūruoja pirmosiose Europos šalių statistikos eilutėse ir patenka į rizikos grupę. Mitybos specialistė Vaida Kurpienė teigia, kad vartojamais produktais susirūpinti reikėtų visiems ir pataria peržiūrėti savo šaldytuvą bei jo turinį palyginti su rekomenduotinais maisto produktais.

„Žmonės, nusprendę nuo šios akimirkos gyventi sveikai ir rūpintis savimi, neapsieis be žalingų įpročių atsikratymo ar gyvenimo būdo pakeitimo, tačiau ne mažiau svarbu ir šaldytuvo revizija, – sako V. Kurpienė. – Be jokio gailesčio reikėtų išmesti mėsos pusgaminius, tokius, kaip rūkyta, virta dešra ar dešrelės bei kumpiai, šaldytus mėsos bei miltinius pusgaminius, pramoniniu būdu marinuotas daržoves, majonezą, margariną, jogurtą su priedais, pirktinius padažus ir užtepėles.“

10 maisto produktų, kuriuos turėtumėte turėti savo šaldytuve, pagal V. Kurpienę:

1. Įvairiaspalvės daržovės. Daržovių žmogui reikia daug ir įvairių – organizmui nepakaks tik salotų lapų, agurkų ir pomidorų. Šaldytuve nuolat turėtų būti augančių po žeme ir ant žemės bei įvairių spalvų daržovių: raudonų (paprikos, burokai), oranžinių (morkos, moliūgai), violetinių (baklažanai, purpuriniai gūžiniai kopūstai), žalių (brokoliai, cukinijos, šparagai) ir kitų. Skirtinga spalva reiškia skirtingas organizmui naudingas medžiagas.

2. Vaisiai. Kaip ir daržovės, vaisiai turėtų būti įvairūs – nuo lietuviškų obuolių ar kriaušių iki egzotiškų mangų ar kivių. Per dieną patariama suvalgyti bent 1-2 vaisius be jokių saldžių priedų. Būtina rinktis sezoninius vaisius – jie turi daugiausiai naudingų medžiagų ir yra mažiausiai apdoroti cheminėmis medžiagomis.

3. Kiaušiniai. Net 13 vitaminų ir mineralų turintys kiaušiniai yra mažai kaloringi, todėl rekomenduojami besilaikantiems dietos. Jie turi lengvai pasisavinamų baltymų, o juose esančio cholesterolio mokslininkai nebesiūlo vengti. Tai puikus ir greitai paruošiamas vakarienės valgis.

4. Žuvis. Žuvis žmogaus organizmui yra būtina dėl Omega-3 riebalų rūgščių, lengvai pasisavinamo baltymo bei kitų naudingųjų savybių. Naudinga valgyti įvairią žuvį: tiek liesesnę (menkę), tiek riebesnę, pavyzdžiui, silkę.

5. Liesa mėsa. Tiems, kas neįsivaizduoja gyvenimo be gardaus kepsnelio, patariama rinktis liesą mėsą: triušieną, veršieną, kalakutieną ar vištieną. Svarbu ne tik kokio gyvulio mėsa, bet ir kuri jo dalis, nes vištienos sparneliai – riebu, o krūtinėlė – liesa. Šaldytuve mėsa turėtų būti laikoma atskirai nuo kitų produktų.

6. Rūgštūs pieno produktai. Maždaug kas trečias Lietuvos gyventojas netoleruoja laktozės, bet tai nereiškia, kad negalima vartoti jokių pieno produktų. Kefyro rūgpienio ar grietinės sudėtyje laktozės mažai, tačiau organizmui būtinų baltymų – gausu. Rinktis reikėtų įprasto riebumo produktus be priedų.

7. Uogos. Vitaminų gausa pasižyminčios uogos turėtų būti skanaujamos visus metus, tad patariama ne tik valgyti sezono metu, bet ir užsišaldyti bei mėgautis jomis metų laiku, kai organizmui labiausiai trūksta vaisių – sausio-kovo mėnesiais.

8. Namuose gaminti padažai ir užtepėlės. Pramoniniu būdu gamintą padažą ar užtepėlę galima pakeisti savos gamybos pagardu. Trintuvu sumaltas daržoves galima sumaišyti su prieskoniais, aliejumi bei kitais ingredientais.

9. Tofu. Iš Rytų atkeliavęs ir mitybos specialistų vertinamas sojos pieno sūris, gaminamas iš virtų ir susmulkintų sojos pupelių – tikra augalinių baltymų bomba. Jo galima nusipirkti ar pasigaminti namie patiems. Vos 100 gramų sūrio yra penktadalis būtinos paros normos baltymų. Be to, tofu yra laikomas visaverte mėsos pamaina ir rekomenduojamas žmonėms su padidėjusiu cholesterolio kiekiu kraujyje, mat produktas šį kiekį mažina.

10. Prieskoninės žolelės. Bazilikai, melisa, čiobreliai, mėtos, rozmarinas bei kitos jau nuskintos žolelės gali būti saugiai laikomos tiek šaldytuve, tiek šaldiklyje.

V. Kurpienė pažymi, kad norint maistą kuo ilgiau išlaikyti šviežią ir išsaugoti produkto naudingąsias savybes, svarbu įsigyti kokybišką šaldytuvą. „Daržoves patarčiau laikyti specialiame „Hydrofresh“ tipo stalčiuje su reguliuojamu drėgmės lygiu, kuris leis išsaugoti šviežumą bent 2-3 kartus ilgiau. Tiems, kurie visos savaitės valgiaraštį susidėlioja iš anksto, vertėtų pasidairyti šaldytuvo su „Chillbox“ tipo stalčiumi, kuriame esantys automatiniai elektroniniai davikliais palaiko 2-3 laipsniais mažesnę temperatūrą“,  – sako V. Kurpienė.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: