Aleksejus Navalnas EPA-ELTA nuotr.

Įkalintas Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas išrinktas Sacharovo premijos už minties laisvę (kasmetinės Europos Parlamento žmogaus teisių premijos) laureatu už darbą atskleidžiant korupciją ir pastangas apriboti laisves Rusijoje.

A. Navalną Europos įstatymų leidėjai pasirinko, kaip apdovanojimo laureatą spalio 20-ąją, Europos žmonių partija teigė, jog jis buvo sąraše kartu su talibų persiakiojamomis Afganistano moterimis ir įkalintu Bolivijos opozicijos politiku.

Jis nuolat kovojo prieš Vladimiro Putino režimo korupciją, o savo socialinės žiniasklaidos paskyrose ir politinėse kampanijose Navalnas padėjo atskleisti piktnaudžiavimą ir sutelkti milijonų žmonių paramą visoje Rusijoje. Už tai jis buvo nunuodytas ir įmestas į kalėjimą“, – sakoma Europos Parlamento pirmininko Davido Sassoli pranešime apie apdovanojimą.

A. Navalnas, vienas garsiausių Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritikų, sausį buvo įkalintas, grįžęs į Rusiją iš Vokietijos, kur buvo gydomas dėl apsinuodijimo, kurį, jo teigimu, užsakė Kremlius, kaltinimą Maskva neigia.

ES įvedė sankcijas Rusijos pareigūnams dėl A. Navalno apsinuodijimo ir įkalinimo.

Vėliau 45 metų advokatas buvo nuteistas kalėti 2 1/2 metų už lygtinio paleidimo pažeidimus, kaltinimus jis pasmerkė kaip politiškai motyvuotus.

„Tai labai stipri žinia iš „Laisvos Europos“ Vladimirui Putinui. Ir pristatyta tiksliai reikiamu laiku, tinkamoje vietoje. Be jokios abejonės, Putinas gavo žinią ir dabar siautėja iš proto savo bunkeryje“, – teigia politikos analitikas Vladimiras Milovas.

Putinas ir kitos Rusijos valdžios institucijos pastaraisiais mėnesiais darė spaudimą Navalnui ir jo judėjimui. Pasak jo, kalėjimo valdžia paskelbė, kad kovos su korupcija dalyviai yra ekstremistai ir teroristai.

Tuo tarpu birželį teismas nusprendė, kad jo kovos su korupcija fondo (FBK) veikla yra ekstremistinė.

Nuo to laiko daugeliui jo sąjungininkų buvo apiplėšti namai arba apribota judėjimo laisvė, todėl kai kurie turėjo bėgti iš šalies, o kiti buvo įkalinti dėl abejotinų kaltinimų.

Praėjusį mėnesį Rusija iškėlė naują baudžiamąją bylą prieš Navalną, dėl kurios jis gali likti kalėjime dar dešimtmetį.

„Putinas Navalną vadina kriminaliniu tinklaraštininku, tačiau jis šiuo klausimu yra vienas. Aleksejus Navalnas yra politikas, kovojantis už teisingumą, nepaisant visų grasinimų ir bandymų nužudyti”, – paskelbė Navalno komanda  kanale “Telegram”. – „Ir mes esame tikri, kad Putinui nėra malonu apie tai girdėti“.

Praėjusiais metais premija buvo įteikta Baltarusijos demokratinei opozicijai, kuri po ginčijamų prezidento rinkimų, kuriuos stipruolis teigė laimėjęs, tačiau opozicija ir Vakarai teigė, kad yra suklastoti jo naudai, rengė protestus prieš Alyaksandrą Lukašenką.

Kiti ankstesni 50 000 eurų (59 000 USD) apdovanojimo laimėtojai, pavadinti sovietų disidento Andrejaus Sacharovo vardu, yra Pietų Afrikos prezidentas Nelsonas Mandela, Venesuelos demokratinė opozicija ir Pakistano švietimo aktyvistė Malala Yousafzai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: