Lorie Shaull / Wikimedia comons CC BY-SA 2.0

13 moterų Teksase padavė valstiją į teismą po to, kai joms buvo atsisakyta atlikti abortus. Teksasas uždraudė beveik visus abortus, abortų įstatymuose teigiama, kad asmenims, kuriems reikia skubios medicinos pagalbos, galima atlikti procedūrą – tačiau moterys, kurios susidūrė su medicininėmis krizėmis, sako, jog joms atlikti procedūrą buvo atisakyta. 

Vienai iš moterų neštumo metu buvo diagnozuota Anencefalija – mirtina būklė, kai vaisius neturi visiškai suformuotų įgūdžių ar smegenų. Negalėdama pasidaryti aborto savo gimtojoje valstijoje, Teksaso gyventoja išvyko pasidaryti aborto svetur. “Jaučiau, kad mano nėštumas nėra mano, kad jis priklauso valstybei”, – sausakimšoje teismo salėje kalbėjo moteris.  Dabar ji tikisi, jog jokiam kitam žmogui Teksase neteks patirti to, ką išgyveno ji ir kitos tokio pat likimo moterys.

Byla, kuria yra  siekiama išsiaiškinti medicinines išimtis, leidžiančias moterims pasidaryti abortą, yra pirmoji tokio pobūdžio byla. Taip pat, tai yra pirmas kartas, kai moterys, teisme liudijo apie savo išgyvenimus, teigia moterims atstovaujantis Reprodukcinių teisių centras. Tačiau, Teksaso advokatai, teigiantys, kad įstatymo keisti nereikia, pasinaudojo kiekviena proga ir pabandė bylą išstumti iš teismo.

Teksaso generalinio prokuroro padėjėjas Johnathanas Stone’as teigė, kad abiejų ieškovų ekspertų parodymai turėtų būti patvirtinti. Nė vienas iš liudininkų, kurie yra gydytojai, nepraktikuoja Teksase ir neturi patirties su medicininėmis išimtimis abortams. “Viskas, ką jis gali padaryti, tai spėlioti, ką darytų Teksaso gydytojas”, – Stone’as sakė apygardos teisėjai Jessicai Mangrum apie vieną liudininką.

Preliminarūs Teksaso valstijos sveikatos apsaugos departamento duomenys, kuriuos gavo CNN, rodo, kad Teksaso abortų draudimai – nuo 2021 m., gali prisidėti prie kūdikių mirtingumo padidėjimo valstijoje. Kūdikių mirčių skaičius valstijoje išaugo 11,5 procento 2021-2022 metais. Naujausi tyrimai rodo, kad Teksaso 2021 m. šešių savaičių abortų draudimas galėjo lemti beveik 10 000 gimdymų. Šiuo metu 13 valstijų Amerikoje yra uždraudusios abortus. 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: