Vladimiras Putinas / pixbay.com archyvo nuotr.

Vladimiras Putinas galimai ruošiasi trauktis iš politikos dėl pablogėjusios sveikatos būklės. Esą Rusijos prezidentas serga Parkinsono liga ir pasidavęs šeimos spaudimui nusprendė atsisakyti visų įsipareigojimų ir visų pirma galvoti apie gydymą. Toks pranešimas esą galėtų pasirodyti jau sausio mėnesį.

Šitokį sensacingą scenarijų atskleidžia politologas Valerijus Solovėjus, kuris iki 2019 metų, kuomet buvo atleistas dėl buvimo pernelyg kritišku Kremliaus atžvilgiu, buvo Maskvos valstybinio tarptautinių santykių instituto profesorius.

„Vladimiras Vladimirovičius ketina palikti savo kabinetą anksčiau nei tikėtasi dėl rimtų sveikatos problemų, o į įstatymus, rengiamus Dūmai, reikia žvelgti būtent iš šios perspektyvos“, – aiškina V.Solovėjus, turėdamas omenyje du naujus įstatymų projektus, pastarosiomis dienomis pristatytus žemiesiems parlamento rūmams paties Rusijos prezidento iniciatyva. Pirmasis V.Putinui garantuotų visišką imunitetą visam gyvenimui ne tik dėl nusikaltimų, įvykdytų vykdant pareigas (kaip buvo iki šiol), bet ir dėl jo kaip privataus piliečio veiksmų. O antrasis numato, jog kiekvienas atsistatydinęs Rusijos prezidentas iki gyvos galvos taps senatoriumi. „Planas yra, kad šis įstatymų projektų paketas būtų patvirtintas iki metų pabaigos“, – sako politologas. Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas gynė įstatymų pasiūlymus, ginčydamas, jog „tokia praktika taikoma daugybėje šalių ir yra pasiteisinusi“. D.Peskovas taip pat neigė gandus apie prezidento ligą: „Visa tai yra nesąmonė. Prezidento sveikata yra puiki ir viskas yra gerai“.

V.Solovėjus tiksliai neįvardyja, kokia liga serga V.Putinas. Tačiau pasak kitų Rusijos analitikų, jo komentarus gali pagrįsti kai kurie naujausi video įrašai, kuriuose V.Putinas atrodė netvirtai, jo kojos drebėjo, o save išlaikyti jis bandė remdamasis į fotelio kraštą. Taip pat matosi, kaip Rusijos prezidentas nervingai judina rašiklį tarp pirštų bei paėmė puodelį, kuriame, pasak analitikų, buvo nuskausminamųjų kokteilis. Visi šie požymiai rodo Parkinsono ligą. Tačiau pagal V.Solovėjų, Vladimiras Putinas sergąs dar rimtesne liga, kuri, jei gydoma netinkamai, gali jam visiškai trukdyti atlikti savo funkcijas po 2021 metų. Nepatvirtintas gandas teigia, kad Rusijos prezidentas bus priverstas nuolat perpylinėti kraują. Vis dėlto aišku yra tai, kad nuo pat pandemijos pradžios prezidentui taikomos apsaugos priemonės buvo įspūdingos: V.Putinas gyvena visiškai izoliuotas bunkeryje be langų, dalyvauja posėdžiuose tik nuotoliniu būdu ir retai pasirodo viešumoje.

Šiuo metu „niekas tiksliai nežino“, o „sprendimas dar nepriimtas“, tačiau Vladimiras Putinas esą pripažino savo pasekėjams, kad „galimai paskelbs savo sprendimą sausio mėnesį“. Sprendimas būtų aptartas su Alina Kabajeva, buvusia gimnaste ir V.Putino gyvenimo partnere, bei prezidento dukromis Marino Vorontsova ir Katerina Tikhonova. „Šeima neturi jokio viešo vaidmens, tačiau jam daro didelė įtaką“, – sako V.Solovėjus.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: