Aleksandras Lukašenka. EPA-ELTA nuotr.

Baltarusijos diktatorius Aleksandras Lukašenka pareiškė, kad Minskas ir Maskva susitarė dislokuoti bendrą regioninę karinių pajėgų grupę, reaguodami į įtariamus „paaštrėjimus” prie Baltarusijos vakarinės sienos, praneša Baltarusijos valstybinė žiniasklaida.

„Atsižvelgdami į situacijos pablogėjimą prie sąjunginės valstybės vakarinių sienų, sutarėme dislokuoti regioninę Rusijos Federacijos ir Baltarusijos Respublikos pajėgų grupę”, – sakė ilgametis Baltarusijos vadovas per susitikimą su saugumo pareigūnais, praneša baltararusijos valstybinė naujienų agentūra „Belta”.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas patvirtino A. Lukašenkos komentarus, sakydamas, kad susitarimas pabrėžia tvirtą abiejų šalių partnerystę.

„Įvairių sričių, įskaitant gynybos, sąveika nuolat aptariama dvišalių prezidento Putino ir Lukašenkos derybų metu”, – sakė D. Peskovas.

Pasak A. Lukašenkos, abi šalys pradėjo telkti pajėgas prieš dvi dienas po šeštadienį įvykdyto išpuolio prieš Maskvos pastatytą Krymo tiltą, jungiantį aneksuotą Ukrainos pusiasalį su žemynine Rusijos dalimi.

„Turiu jus informuoti, kad šios grupės formavimas prasidėjo. Tai vyksta, manau, jau dvi dienas. Aš daviau įsakymą pradėti formuoti šią grupę”, – sakė A. Lukašenka.

Jis apkaltino Kijevą rengiantis pulti Minską.

„Jau sakiau, kad šiandien Ukraina ne tik diskutuoja, bet ir planuoja smūgius Baltarusijos teritorijoje”, – sakė diktatorius.

Bendra pajėgų grupuotė, kuri, jei būtų sutelkta prie Baltarusijos vakarinių sienų, būtų dislokuota netoli ES narių ir Ukrainos sąjungininkių Lenkijos, Lietuvos ir Latvijos, sudarytų tik nedidelę Rusijos pajėgų dalį, sakė A. Lukašenka.

„Paskutinis dalykas, kurio jiems (Rusijai) reikia, yra dar vienas konfliktas. Jūs žinote, kad jie turi pakankamai problemų. Todėl neturėtume tikėtis didelio Rusijos ginkluotųjų pajėgų skaičiaus. Tačiau tai bus daugiau nei 1 000 žmonių”, – sakė A. Lukašenka, praneša „Belta”.

Lukašenka apkaltino provakarietiškus kaimynus, kad šie rengia “kovotojus” kariniam maištui Baltarusijos viduje įvykdyti.

„Lenkijoje, Lietuvoje ir Ukrainoje rengiami baltarusių radikalūs kovotojai, kad jie vykdytų sabotažą, teroristinius išpuolius ir organizuotų karinį maištą šalyje, tampa tiesiogine grėsme”, – sakė A. Lukašenka, kaltindamas Vašingtoną ir Briuselį siekiu „pabloginti padėtį”.

Ilgametis Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas A. Lukašenka sulaukė kaltinimų, kad palengvino Maskvos invaziją į Ukrainą, leisdamas Rusijos pajėgoms grupuotis ir rengti išpuolius Šiaurės Ukrainoje iš Baltarusijos teritorijos, nors teigė, kad nesiuntė Baltarusijos pajėgų kovoti.

Lukašenka teigė, kad jungtinėms pajėgoms bus nurodyta „palaikyti ramybę” prie Baltarusijos sienų su ES, o ne siekti eskalacijos.

„Pagal mūsų planą, prašome pasirengti greitai priimti šiuos žmones ir apgyvendinti juos, jei reikia. Neperžengdami ribų, išlaikydami ramybę”, – nurodė A. Lukašenka savo gynybos ministrui.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: