JAV prezidento Džo Baideno archyvo nuotr.

Baltieji rūmai pareiškė, kad respublikonų įstatymų leidėjų pyktis, dėl prezidento Džo Baideno rezidencijoje ir sename biure aptiktų slaptų dokumentų, yra veidmainiškas.

Paskelbtame pareiškime Baltųjų rūmų atstovas spaudai Ianas Samsas teigė, kad Atstovų Rūmų respublikonai neturi jokio pasitikėjimo. „Į jų prašymus reikėtų žiūrėti skeptiškai ir klausti, kodėl jie politizuoja šį klausimą ir kodėl jiems nerūpi įslaptinta informacija.“

„Prezidentas Džo Baidenas elgiasi teisingai ir visokeriopai bendradarbiauja atliekant išsamų tyrimą, tačiau Atstovų Rūmų respublikonai žaidžia politinius žaidimus, begėdiškai veidmainiškai bandydami užsipulti prezidentą Baideną“, – tęsė I. Samsas.

Respublikonas Džeimsas Komeris (R-Ky.), vadovaujantis Atstovų Rūmų priežiūros ir reformų komitetui, pradėjo tyrimą kitą dieną po to, kai Baltieji rūmai pranešė, kad teisininkai privačiame biure Vašingtone rado nemažai slaptų dokumentų. (Šį klausimą taip pat nagrinėja specialusis patarėjas, kurį praėjusią savaitę paskyrė generalinis prokuroras Merikas Garlandas).

Šeštadienį Baltiesiems rūmams pranešus, kad prezidento namuose buvo rasta daugiau įslaptintų dokumentų, Comeris paprašė Baideno administracijos pateikti daugiau informacijos. Sekmadienį CNN laidoje „State of the Union“ J. Comeris gynė savo sprendimą patikrinti Baideną.

Teisingumo departamentas tiria, ar D. Trumpas padarė ką nors neteisėto, kai iš Baltųjų rūmų išsinešė įslaptintus dokumentus ir kaip vėliau su tais dokumentais elgėsi. J. Comeris CNN laidos vedėjui Jakui Taperiui sakė: „Nemanau, kad mums reikia skirti daug laiko prezidento D. Trumpo tyrimui, nes demokratai tai darė pastaruosius šešerius metus“.

Yra keli dideli skirtumai tarp to, kas vyksta su Baidenu ir su Trumpu. FTB, gavę kratos orderį, rugpjūtį Trumpo viešbutyje „Mar-a-Lago“ rado daug slaptų dokumentų. Senajame J. Baideno biure ir namuose buvo rasta apie 20 slaptų dokumentų.

Baideno advokatai pranešė apie rastus dokumentus, o Trumpas neperdavė Nacionaliniam archyvui prašytų dokumentų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: