„Netflix“ serialo „Narcos“ kadras

„Narkotikų prekeiviai“ („Narcos“), visą pasaulį pavergęs „Netflix“ kompanijos kūrinys netrukus paleisiantis antrąjį šio serialo sezoną. Šis serialas jus supažindins ne tik su vienu spalvingiausių bei sėkmingiausių narkotikų baronu Pablo Escobar, bet ir su svarbiausiais dešimtmečiais Kolumbijos istorijoje. Tai yra įrodymas ką gali besaikis valdžios bei turtų troškimas. 

Praėjusiais metais debiutavęs „Netflix“ kūrinys dar kartą įrodė šios kompanijos talentą kurti dėmesį kaustančius bei priklausomybę keliančius serialus. Proveržį sukėlė pirmieji kompanijos serialai – „Oranžinė naujoji juoda“ („Orange is The New Black”), bei „Kortų Namelis“ („House Of Cards”). Šie serialai buvo rimtas pareiškimas, jog serialų kūrimo srityje atsirado naujas žaidėjas. Kartu su šiais serialais, kompanija pristatė dar niekur nematytą serialų transliavimo būdą:  visi sezono epizodai išleidžiami tą pačią dieną, tad žiūrovas gali pats nuspręsti kaip žiūrėti šį serialą – ar visus epizodus peržiūrėti per vieną dieną, ar per atitinkamą laikotarpį. Šio serialo sezono trukmė – lygiai 10 serijų.

narcos2

Kūrėjai Chris Brancato, Carlo Bernard bei Doug Miro pasistengė, jog net ir mažai žinantys apie Pablo Escobar istoriją galėtų įsiraukti nedelsiant. Kaip perspėjama serialo pradžioje, dalis matomo veiksmo yra sukurta siekiant vaizdingiau nupasakoti besirutuliuojančią istoriją. Svarbiausi įvykiai yra tikri bei paremti nenuginčijamais istoriniais faktais, o visos dramos kylančios tarp personažų – kūrėjų nuopelnas. Taip pat, siekiant autentiškumo, didžiojoje dalyje serialo kalbama ispaniškai, tad jei nesuprantate šios kalbos, jums teks skaityti labai daug subtitrų. „Narcos“ kūrėjai siekė parodyti tiek Pablo Escobar portretą, tiek visos šalies politinę sistemą bei padėtį, į kurią Medelino kartelis pastatė ryškiausias Kolumbijos politines personas.

Narcos 2

Pablo Emilio Escobar Gaviria yra svarbus asmuo tiek Kolumbijoje, kurioje veiksmas ir vyksta, tiek visame pasaulyje. Jo padaryti nusikaltimai, trukę beveik du dešimtmečius buvo vieni skaudžiausių ir žiauriausių. Būtent jis, kartu su savo broliu Gustavo paklojo pamatus tarptautinei narkotikų prekybai, tad žala, kuri daroma iki šiol yra tiesiog neapskaičiuojama. Seriale, kartu su Pablo Escobar kilimo istorija pasakojama nemažiau svarbi ir įdomi – Kovos su narkotikų prekyba agento Steve Murphy istorija. Būtent šio personažo akimis pasakojama serialo istorija – jis yra „Narcos“ balsas. Seriale nevengiama smurto, prievartos bei gan iškreipto humoro scenų, tačiau kuriant pasakojimą apie šį žmogų – tokios scenos yra neišvengiamos ir būtinos. Seriale, kiekviena serija pasakoja skirtingus ir labai svarbius Pablo Escobar istorijos momentus. Nuo pirmųjų narkotikų kontrabandos užuomazgų iki politikos bei nuosavo kalėjimo ir pabėgimo iš jo.

Narcos 3

Be abejonės Pablo Emilio Escobar Gaviria (akt. Wagner Moura), yra svarbiausias šio serialo personažas. Gimęs Rionegro mieste Kolumbijoje, kilęs iš nepasiturinčios šeimos ir augęs Medelino priemiestyje. Kaip ir daugelis skurdžios Kolumbijos gyventojų, Pablo kartu su broliu ieškojo būdų kaip pagerinti savo gyvenimą. Būdamas mokiniu, jaunasis Pablo vogdavo egzaminų atsakymus bei juos pardavinėdavo kitiems mokiniams. Dar nebaigęs mokyklos jis jau paravinėjo vogtus automobilius, o vėliau pradėjo užsiiminėti kontrabanda. Iš pradžių tai buvo smulki elektroninė technika, cigaretės bei alkoholis, vėliau marihuana, o tik po to – kokainas. Jo dėka kokainas iš Čilės atkeliavo į Kolumbiją, o po to į JAV bei dar vėliau į Europą.

Narcos 4

Kaip pasakoja „Narcos“, turėdamas nemažą patirties bagažą Pablo kaip mat įžvelgė šio produkto galimybes. Pirmuoju reisu, parodęs savo apetitą jis pergabeno daugiau nei 100 kilogramų kokaino ir paklojo pamatus tarptautinei prekybai kokainu. Savo sėkmingiausiu laikotarpiu, Medelino kartelis generuodavo didesnį nei 420 milijonų per savaitę dolerių pelną. Tokia sėkmė nebūtų pasiekta, jei ne Pablo Escobar logika kuria jis vadovavosi. Jo žymioji frazė „Plato O Plomo“, reiškianti „Sidabras arba Švinas“  lėmė, jog tų, kurių Pablo negalėjo papirkti – nužudydavo. Tai jam lėmė tiesiausią kelią mitybos grandine į viršų.

Narcos 0

Tačiau kartu su visu blogiu, Pablo turėjo ir tam tikrą šviesiąją pusę – savo šeimą. Žmona Tata (akt. Paulina Gaitan), mama Hermilda (akt. Paulina Garcia) bei ištikimiausi draugai jį supo visą laiką. Taip pat jį guosdavo ir meilužė Valeria Velez (akt. Stephanie Sigman)  – stipri, išskirtinio grožio bei šalyje populiari laidų vedėja, padėjusi Pablo susikurti teigiamą įvaizdį žiniasklaidoje.

Narcos 10

Vargu ar serialas būtų toks, koks yra jei ne aktorius Wagner Moura. Manau, jog jau po pirmos serijos nebuvo abejojančių prodiuserių pasirinkimu. Visgi brazilų kilmės aktoriui šis serialas buvo tikras iššūkis – negana personažo, kurio įkūnijimui reikia didelių pastangų, jam teko išmokti ispanų kalbą. Iki to laiko jis kalbėjo tik portugališkai bei angliškai. Taip pat reikėjo priaugti kiek daugiau nei 20 kilogramų. Pastangų dėka panašumas į tikrąjį Pablo Escobar tapo neįtikėtinas. Žemu bei įtaigiu tonu kalbantis aktorius nepaliko abejingų. Už vaidybą šiame kriminaliniame seriale Wagner Moura buvo nominuotas „Auksiniui Gaubliui“.

Narcos 5

Kitas, nemažiau svarbus ir įdomus personažas –  kovos su narkotikais agentas Steve Murphy (akt. Boyd Holbrook). Būtent šis agentas buvo vienas kertinių veikėjų, kuris padėjo sugauti Pablo. Kiekvienoje serijoje jo personažas augdavo bei bręsdavo. Nors serialo kūrėjai ir iškraipo šio personažo tikrąją istoriją, jis yra neatsiejama serialo dalis, be kurios serialas atrodytų ne taip gerai. Pradėjęs policininko karjerą 19-kos, jis nesižvalgė atgal bei kilo karjeros laiptais. Kartu su kolumbiečiu Javier Pena (akt. Pedro Pascal) jie tyrė narkotikų prekeivių tinklą Kolumbijoje be Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Verdiktas 9/10

Likusieji serialo personažai yra spalvingi bei puikiai išdirbti. Skirtingu laikotarpiu Medelino kartelis kovojo su skirtingomis asmenybėmis. Kūrėjai parodo Pablo Escobar kelią į politiką, jo kovą su jais bei kitais narkotikų karteliais. Visa tai serialą sujungia į puikią bei žiaurumo kupiną istoriją kuri paremta tikrais faktais bei išgyvenimais. „Narcos“ – tarsi vaizdinga istorijos pamoka parodanti kokią galią suteikia pinigai, valdžios ir pripažinimo troškimas. Net jei kriminalinės biografijos nėra jūsų mėgstamiausia serialų rūšis, tikiu, jog šis serialas paliks tikrai gerą ir neišdildomą įspūdį.

Antrojo sezono premjera – 2016.09.02.

Taip pat skaitykite: TOP 10 „Netflix“ originalių serialų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: