D. Trumpas įspėja dėl „chaoso šalyje“, jei tęsis jo baudžiamasis persekiojimas. EPA-ELTA nuotr.

Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas įspėjo dėl „chaoso šalyje“, jei tęsis jo baudžiamasis persekiojimas. „Labai nesąžininga“, kai jis, prezidento Joe Bideno politinis priešininkas, yra persekiojamas generalinės prokuratūros“, sakė D. Trumpas antradienį žurnalistams Vašingtone po Federalinio apeliacinio teismo posėdžio. Tai esą bandymas „tokiu būdu“ laimėti lapkritį vyksiančius prezidento rinkimus.

D. Trumpas ketina mesti iššūkį rinkimuose J. Bidenui ir, anot apklausų, turi geriausius šansus tapti savo Respublikonų partijos kandidatu lapkričio 5 d. vyksiančiuose rinkimuose. Vadinamieji pirminiai respublikonų kandidato rinkimai prasidės kitą pirmadienį Ajovoje.

Teismo posėdyje antradienį buvo svarstomas klausimas, kiek D. Trumpo, kaip buvusio prezidento, imunitetas saugo jį nuo baudžiamojo persekiojimo. Teismas kol kas sprendimo nepriėmė. D. Trumpas dalyvavo teismo posėdyje, bet jame nekalbėjo. Tačiau kaip jau po ankstesnius posėdžių, jis ir šį kartą kalbėdamas su žiniasklaida vaizdavo save kaip tariamai politiškai kontroliuojamos teisėsaugos sistemos auką.

Prieš tai D. Trumpo advokatas Johnas Saueris teisme „šokiruojančia pozicija“ pavadino tai, kad buvęs prezidentas gali būti persekiojamas dėl „oficialių veiksmų“ savo kadencijos metu. Tai esą atvertų „Pandoros skrynią“ kitiems buvusių prezidentų persekiojimams. D. Trumpo gynėjai laikosi nuomonės, kad D. Trumas turi „visišką imunitetą“ ir negali būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn už veiksmus per savo kadenciją.

Federalinė teisėja Tanya Chutkan gruodžio pradžioje atmetė šį argumentą. Ketveri D. Trumpo prezidentavimo metai „nesuteikė jam dieviškos karalių teisės išvengti baudžiamosios atsakomybės, taikomos jo bendrapiliečiams“, teigė ji. Tokį teisėjos sprendimą D. Trumpo advokatai apskundė. Dabar jį ir nagrinėja Federalinis apeliacinis teismas.

D. Trumpo procesas federaliniame teisme dėl rinkimų klastojimo turėtų prasidėti kovo 4 d., t. y. per pirminių prezidento rinkimų įkarštį. Tačiau prieš tai neišsiaiškinus imuniteto klausimo, procesas negali prasidėti – todėl nėra aišku, ar šios datos bus laikomasi.

Rasa Strimaitytė (ELTA)

Rekomenduojame

Naujienų agentūros ELTA informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "NAUJIENŲ AGENTŪRA ELTA" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: