Skulptorius Jeff Koons

Džefas Kūnsas (Jeff Koons) susigrąžino brangiausią eksponatą pardavusio gyvo menininko titulą – Niujorko šiuolaikino meno aukcione jo skulptūra įkainota 91,1 milijonu JAV dolerių. Fortūną jam pelnė 1986 metais sukurta nerūdijančio plieno skulptūra „Triušis“.

Ankstesnis rekordas už brangiausiai parduotą kūrinį (gyvųjų menininkų tarpe) praėjusiais metais priklausė kontroversiškajam Deividui Hokniui – už paveikslą „Menininko portretas“. Portretas uždirbo 90,3 mln. JAV dolerių ir pagerino penkis metus karaliavusią Džefo instaliaciją „Šuo iš baliono“, kuri menininkui pelnė 58,4 mln. JAV dolerių. Dž. Kūnso darbai ne tik spalvingi, bet ir glaudžiai susiję su masine vartotojiška kultūra.

Metro aukščio “Triušis“ laikomas vienu iš unikaliausių Džefo darbų. Minimalistiškų formų skulptūra tuo pat metu atrodo žaismingai ir bauginančiai, todėl nostalgiška emocija kūrėjo darbe atsispindi grubiai ir intriguojančiai. Nors iš pradžių kai kurie kritikai šį darbą laikė nerimtu ir nevertu dėmesio, kūrinys neabejotinai turi stiprią išliekamąją vertę. Pavyzdžiui, 2007 m. pagal „Triušio“ skulptūrą buvo sukurtas masyvus balionas Padėkos dienos paradui.

Aukcione Džefas pasidalino savo mintimis apie šį kūrinį: „Manau, kad „Triušis“ susilaukė tokio pripažinimo, nes blizgios metalo formos žmogui leidžia bent trumpam užmiršti savo materialias problemas. Tai būtų galima palyginti su aukso ir sidabro atspalviais baroko ir rokoko laikotarpiu. „Triušis“ veikia tuo pačiu principu, skirtumas tik tas, kad skulptūros paviršius dar ir atsispindi. Atrodo, kad kūrinys nusigręžia nuo tavęs, bet tuo pat metu – išlieka tau artimas.“


View this post on Instagram

A post shared by Vision Invisible (@visioninvisible) on

1986 m. sukurtą „Triušį“ galima laikyti Džefo kūrybos pirmtaku, prisidėjusiu prie vėlesnių darbų populiarumo. Priežasčių, kodėl Džefui taip pasisekė aukcione, gali būti daug, bet aišku viena – „Triušis“ įkopė į avangardo olimpą.

JK

Džefo Kūnso „Šuo iš baliono“ © Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Kritikams ir meno kolekcionieriams belieka tik spėlioti, ar Džefui ilgam pavyks išlaikyti savo titulą, ar atsiras kitas menininkas, sugebėsiantis jį pranokti.

Taip pat skaitykite: Milžiniška pripučiama balerina Niujorko centre [FOTO]

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: