Elonas Muskas / EPA-ELTA nuotr.

„Teslos“ vadovas Elonas Muskas nusipirko daugiau kaip 9 % Twitter akcijų ir užsitikrino vietą šios socialinės žiniasklaidos bendrovės valdyboje, taip pakurstydamas spekuliacijas apie galimą jo įtaką platformai.

E. Muskas, tvirtas žodžio laisvės šalininkas, naudojęs „Twitter“ dezinformacijai skleisti ir politikams pašiepti, jau yra užsiminęs, kad bendradarbiaus su bendrove siekdamas „reikšmingų patobulinimų“, nors neaišku, kokie tai galėtų būti planai ir ar jie bus įgyvendinti. Tuo tarpu kai kurie konservatoriai ragina E. Muską leisti Trumpui grįžti į platformą po to, kai praėjus dviem dienoms po 2021 m. sausio 6 d. išpuolio prieš JAV Kapitolijų buvęs prezidentas buvo visam laikui suspenduotas „dėl tolesnio smurto kurstymo pavojaus“.

„Dabar, kai Elonas Muskas yra didžiausias „Twitter“ akcininkas, laikas panaikinti politinę cenzūrą. O… ir sugrąžinkite TRUMPĄ!“ – tviteryje rašė respublikonų kongresmenė Lauren Boebert. „Twitter“ atstovai spaudai teigė, kad tokius politinius sprendimus priima vadovybė ir darbuotojai, o ne valdyba.

Galimybė D. Trumpui susigrąžinti prieigą prie „Twitter“ gali turėti didelę įtaką 2024 m. respublikonų pirminiams rinkimams, jei buvęs prezidentas planuoja vėl kandidatuoti. Twitter buvo neatsiejama D. Trumpo politinės sėkmės dalis, ir jei jo paskyros būtų atkurtos, jis turėtų didžiulę įtaką užsitikrinant respublikonų prezidento nominaciją ir stiprinant savo pozicijas visuotiniuose rinkimuose.

Praėjus šešiems mėnesiams po to, kai jis buvo nušalintas nuo „Twitter“, surengiau susitikimą su buvusiu prezidentu ir grupe kitų istorikų, dirbančių prie knygos apie jo valdymo laikotarpį. Atsakydamas į klausimą apie savo naudojimąsi „Twitter“, D. Trumpas, regis, nutylėjo smūgį dėl prarastos prieigos prie savo paskyrų socialinėje žiniasklaidoje, sakydamas, kad jam atrodo, jog skelbti pranešimus spaudai savo interneto svetainėje yra „daug elegantiškiau“.

Tačiau neabejotina, kad D. Trumpo buvimas viešojoje erdvėje gerokai sumenko po to, kai jis buvo nušalintas nuo kelių socialinės žiniasklaidos platformų. O praėjus keliems mėnesiams po mūsų susitikimo, D. Trumpas pateikė teismui pareiškimą, kuriuo bandė atkurti savo „Twitter“ paskyrą (teisėjas atmetė jo argumentus ir patenkino „Twitter“ prašymą perkelti Floridoje pateiktą ieškinį į Kalifornijos šiaurinės apygardos teismą). Tuo tarpu jo pastangos sukurti alternatyvią socialinės žiniasklaidos platformą kol kas sunkiai sekėsi.

D. Trumpas priklausė nuo „Twitter“, kad galėtų tiesiogiai bendrauti su visuomene neformaliu ir neredaguojamu būdu. Nors iki šiol nežinome, kiek buvo rašomas scenarijus ir ar tam tikrus tviterio įrašus rašė Baltųjų rūmų darbuotojai, D. Trumpo „Twitter“ paskyra buvo nuolatinių komentarų šaltinis. Šia platforma jis naudojosi puldamas savo oponentus, skleisdamas dezinformaciją savo politinei naudai gauti ir tyčiodamasis iš užsienio lyderių, pavyzdžiui, Šiaurės Korėjos Kim Jong Uno.

Tačiau dar svarbiau D. Trumpui buvo tai, kaip jis naudojosi „Twitter“, kad formuotų 24 valandų naujienų ciklą. Nepriklausomai nuo to, ar jis pats suvokė savo strategiją, ar ne, D. Trumpas puikiai jautė, kaip šiuolaikinę žiniasklaidą traukia kontroversijos, provokuojantys pareiškimai ir sensacingos istorijos. Norėdamas bendrauti be jokių apsaugos priemonių, D. Trumpas sugebėjo keliais žodžiais „Twitter“ tinkle formuoti dienos naujienas. Kai esi galingas lyderis, pasiryžęs sakyti bet ką – ar tai būtų kraštutiniai pareiškimai, ar uždegantys žodžiai, ar tiesiog beprasmiški komentarai, – galima lažintis, kad žiniasklaida apie tave praneš. Pamenate covfefe?

Iš tiesų 2020 m. rinkimų delegitimacijos kampanija iš dalies rėmėsi pasikartojančiais D. Trumpo „Twitter“ sprogimais, kurie skatino jo naratyvą. Tai, ką matėme sausio 6 d., buvo tikra minia, susibūrusi per socialinės žiniasklaidos pasaulį, skandavusi šūkius, kurie išaugo iš Trumpo „Twitter“ kanalo, kai šturmavo Kapitolijaus kalvą.

Jei D. Trumpas ketina grįžti į politiką 2024 m., „Twitter“ gali pasirodyti tikras koziris jo politiniam žaidime. Neturint prieigos prie šios žiniasklaidos priemonės, jam bus nepaprastai sunku atkurti strategiją, kuri 2016 m. atvedė jį į Baltuosius rūmus, ypač turint omenyje, kad nauja trumpietiškų respublikonų karta, tokia kaip Floridos gubernatorius Ronas DeSantisas, yra pasirengusi kurstyti ginčus ir maitinti bazę raudona mėsa.

Jei E. Musko buvimas valdyboje vis dėlto paskatins pakeisti politiką, respublikonų pirminiai rinkimai – ir šalies ateitis – greičiausiai atrodys visai kitaip.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: