Organizatorių archyvo nuotr.

Kauną netrukus aplankys Europos branduolinių mokslinių tyrimų organizacijos (CERN) paroda, kuri veiks Kauno technologijos universiteto (KTU) „Santakos“ slėnyje. CERN – tai milžiniška institucija, kurios metinis biudžetas yra maždaug milijardas eurų ir kurios narėmis yra 21 Europos šalis. Parodos iniciatorė LR Švietimo ir mokslo ministerija.

„Tikimės, kad parodą aplankys moksleivių grupės ne tik iš Kauno ir jo regiono, bet ir visos Lietuvos. Iš tiesų, tai yra unikali proga susipažinti su reikšmingiausiais visatos atradimais – ne tik juos pamatyti, bet ir išbandyti. Nors paroda bus įdomi įvairiems lankytojams, ypač skatinu joje apsilankyti jaunus žmones, nes iki šiol ne taip dažnai pasitaikydavo pramogauti moksle. Inicijuodama mokslo populiarinimo parodas, Švietimo ir mokslo ministerija siekia ugdyti talentingą Lietuvos jaunimą – naują novatorių kartą. Tai – mūsų veiklos prioritetas“, – teigia švietimo ir mokslo viceministrė Svetlana Kauzonienė.

KTU „Santakos“ slėnyje eksponuojamoje plakatų parodoje „CERN in Images“ ir interaktyvioje instaliacijoje „Interactive LHC Tunnel“ bus galima ne tik susipažinti su mokslo atradimais ir eksperimentais, tačiau ir pažaisti „protonų futbolą“, kuris leis pamatyti dalelių greitintuvo veikimą akivaizdžiai.

CERN paroda_01_cern.ch nuotr.

Organizatorių archyvo nuotr.

Protonų futbolas ir moksliškos pramogos

„Simboliška, kad paroda, kurioje pristatomi mokslo pasiekimai ir atskleidžiamos didžiausios visatos paslaptys veiks moderniausiame Kauno pastate. KTU „Santakos“ slėnio erdvės ne tik puikiai tinka dėl išskirtinės architektūros, bet ir dėl pastato paskirties – čia vyksta reali mokslo veikla, veikia inovatyvios laboratorijos, dirba tyrėjai“, – sako KTU mokslo prorektorė Asta Pundzienė.

Pasak jos, parodos rengimas mokslo aplinkoje artimas idėjai, kuri vis labiau populiarėja pasaulio mokslo muziejuose – interaktyvias ekspozicijas papildyti „gyvais“ mokslininkų-gidų pasakojimais. Tai suteikia mokslui autentiškumo, leidžia moksleiviams tarsi „pasimatuoti“ tyrėjo profesiją.

Jaunieji parodos lankytojai KTU pateks į žaidimų aplinką: DHG interaktyvusis tunelis vizualiai sujungia mokslo atradimus ir įprastinę aplinką, kas leidžia paprasčiau, realiau suvokti mokslo stebuklus ir net juose sudalyvauti.

Pundzienės teigimu, CERN paroda į KTU atkeliauja ne atsitiktinai. Universitetas visada skyrė išskirtinį dėmesį mokslo populiarinimo veiklai – organizuojami renginiai ne tik studentams, moksleiviams bet ir plačiajai visuomenei. Nuo 2009-ųjų KTU veikia Vaikų universitetas, moksleivių laboratorijos, kiekvieną pavasarį jaunųjų mokslininkų išradimai pristatomi festivalyje „Technorama“, o rudenį universiteto erdvės atsiveria mokslo festivaliui „Erdvėlaivis žemė“.

CERN paroda_04

Organizatorių archyvo nuotr.

Kaunui rūpi mokslo populiarinimas

CERN – didžiausioje pasaulyje dalelių fizikos laboratorijoje vykdomi tyrimai – tai milžiniškos apimties fizikos eksperimentas, kuriam sutelkta daugybė tyrėjų: kone pustrečio tūkstančio darbuotojų užtikrina Didžiojo hadronų priešpriešinių srautų greitintuvo (DHG) veiklą, prie kurio dirba maždaug 12 tūkst. vartotojų. CERN – tai milžiniškas traukos centras, kurį kasmet aplanko apie 100 tūkst. lankytojų.

KTU mokslo prorektorė šią organizaciją išskiria kaip tokią, kuri ypatingą dėmesį skiria mokslo sklaidai: „Žavi ne tik inovatyvūs sprendimai – šviesomis atskleisti istoriją, įtraukiant į žaidimą atskleisti technologijų naudingumą žmonėms – tačiau ir milžiniškos organizacijos socialinė atsakomybė tokiu būdu parodyti, kaip išnaudojamos mokesčių mokėtojų lėšos“.

„CERN paroda KTU „Santakos“ slėnyje – tai vienas iš svarbių mokslo populiarinimo veiklos žingsnių, kuri tęsis ir stiprės Kaune įsteigus Nacionalinį mokslo ir technologijų centrą „Mokslo sala“, – teigia Kauno vicemeras Povilas Mačiulis.

Šią misiją atliks ir planuojamos rengti STEM kūrybinės keliaujančiosios laboratorijos, skirtos ugdyti moksleivių susidomėjimą gamtos mokslų, informacinių technologijų ir matematikos dalykais.

CERN taip pat yra vienas iš reikšmingiausių 2018-asiais Nemuno saloje iškilsiančio Nacionalinio Mokslo ir technologijų centro „Mokslo sala“ rėmėjas. Čia veiks ir nuolatinė CERN ekspozicija.

Didžiausios pasaulyje dalelių fizikos laboratorijos CERN parodą KTU „Santakos“ slėnyje (K. Baršausko g. 59, Kaunas) bus galima aplankyti vasario 18–kovo 2 d.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: