ISIS vaizdo įrašo kadras

Organizuota grupuotė ISIS, kuri save vadina Islamo valstybe arba Irako ir Šamo Islamo valstybe nužudė tūkstančius karo belaisvių ir civilių. Skaičiuojama, kad  grupuotė per visą savo gyvavimo istoriją nužudė daugiau nei 170 tūkstančių žmonių.

Šis islamo radikalų judėjimas susikūrė Artimuosiuose Rytuose, jos lyderis Abu Bakrui al – Bagdadžas, tačiau islamistų grupuotei ištikimybę pareiškė ir kitų šalių gyventojai – libaniečiai, Nigerijos gyventojai, pakistaniečiai, rusai, afganistaniečiai ir kiti. Pagrindinis jų tikslas išsikovoti, kuo daugiau valdžios ir teisių bei pakeisti viską kas neatitinka jų ideologijos. Visa tai jie daro pasitelkią nesuvokiamą žiaurumą, brutalų žudymą. Verta paminėti vieną iš šiurpiausių masinių žudynių, kurių metu buvo nužudyti 250  Sirijos armijos kareivių, netoliese Tabqa oro bazės. Taip pat gerokai didesnes žudynes jie surengė Speicher stovykloje, kurioje buvo nušauti 1095-1700 Irako kareivių ir tūkstančiai paskelbti dingusiais. Toli gražu šie du įvykiai nėra vieninteliai jų išpuoliai, panašių masinių žudynių yra ne viena dešimtis. Dar vienos iš žudynių įvykdytos Shaer dujų lauke, kuriame buvo nušauti 200 Sirijos kareivių. Taip pat ISIS nukirsdino apie 100 užsienio kovotojų, kurie ketino dezertyruoti ir palikti Raqqa.

Muath al-Kasasbeh, karališkūjų Jordanijos oro pajėgų pilotas, kurio F-16 karinis lėktuvas sudužo prie Raqqa Sirijoje 2014 gruodžio 24 dieną karinės operacijos prieš ISIS metu, buvo sugautas ir 2015 vasario 3 dieną Islamo valstybė išleido video, kuriame buvo rodoma, kaip al-Kasasbeh buvo uždarytas narve ir sudegintas gyvas. Šis įvykis be jokių pagražinimų ir cenzūros yra patalpintas ne vienoje svetainėje.

ISIS vaizdo įrašo kadras

ISIS taip pat kankino ir žudė vietinius žurnalistus. Pranešama, kad ISIS kovotojam yra duoti raštiški įsakymai sugauti arba nužudyti žurnalistus rašančius apie juos ar kitaip besikišančius į „Islamo valstybės“ veiklą.

James Wright Foley buvo amerikiečių nepriklausomas žurnalistas ir fotografas, kuris buvo pagrobtas 2012 lapkričio 22 dieną Šiaurės Vakarų Sirijoje. Foley buvo pirmasis amerikietis, kurį nužudė ISIS nariai. Jo galvos nukirsdinimas susilaukė plataus pasmerkimo JAV.

Steven Joel Sotloff buvo žydų kilmės amerikietis „Time ir The Jerusalem Post“ žurnalistas. 2013 metais jis buvo pagrobtas Allepo, Sirijoje ir buvo laikomas belaisviu Islamo kovotoju. Rugsėjo 2 dieną pasirodė video, kuriame šiam žmogui buvo nukirsdinta galva.

2015 metų sausio 8 dieną ISIS nariai Libijoje prisipažino, kad nužudė Tuniso žurnalistus Sofiene Chourabi ir Nadhir Ktari, kurie buvo dingę nuo 2014 metų rugsėjo.

2015 metų sausį ISIS pagrasino nužudyti 2 japonų įkaitus: žurnalistą Kenji Goto Jogo ir Haruna Yukawa, karinės kompanijos operatorių. Jie reikalavo už jų gyvybes 200 milijonų dolerių išpirkos. Mėnesio pabaigoje  grupuotė paleido video, kuriame nukirsdinama Goto Jogo galva ir pasiunčiama žinutė, kuri skirta Japonijos ministrui pirmininkui Shinzo Abe: „Dėl tavo neapgalvoto sprendimo dalyvauti neįmanomame laimėti kare, šis peilis ne tik nupjovė galvą Kenji, kitų Tavo žmonių laukia toks pats likimas. Mes juos žudysime, kur tik rasime. Tegul japonams prasideda košmaras!“.

ISIS vaizdo įrašo kadras

Šios grupuotės aukomis tampo ne tik žurnalistai ar kariškiai, ISIS taip pat išžudė ir humanitarinę pagalbą teikiančius žmones.

David Haines buvo pagrobtas 2013 metų kovą, kai dirbo humanitarinės pagalbos grupėje–„Agency for Technical Cooperation and Development“, netoli sienos su Turkija. 2014 metų rugsėjo 13 dieną pasirodė vaizdo įrašas pavadinimu: „Žinutė Amerikos sąjungininkams“, kuriame David Haines yra nukirsdinamas.

Dar viena žmogžudystė įvykdyta Prancūzijos piliečiui, alpinizmo gidui – Hervé Gourdel. Gourdel buvo pagrobtas 2014 metų rugsėjo 21 dieną, žygio metu  Djurdjuro nacionaliniame parke Alžyre. Sekančią dieną pasirodė vaizdo įrašas, kuriame Hervé Gourdel parodomas kaip įkaitas. Grupė grasino nužudyti Gourdel, jeigu Prancūzijos vyriausybė toliau tes oro išpuolius prieš ISIS. Rugsėjo 24 dieną jie išpildė savo grasinimus, kadangi jų duotas 24 valandų limitas baigėsi. Nukirsdinimas pasirodė vaizdo įraše pavadinimu: „Kraujo žinutė Prancūzijos vyriausybei“.

Žudynės tuo nesibaigė, kita jų auka Alan Henning – britų humanitarinės pagalbos teikimo darbuotojas. Hening buvo ketvirtasis ISIS nužudytas įkaitas iš Vakarų. Jis buvo pagrobtas Sirijos miesto Al-Dana okupacijos metu 2013 metų gruodį. Britų užsienio reikalų biuras uždelsė paskelbti apie jo pagrobimą, nes bandė derėtis dėl jo paleidimo. Alan Henning buvo parodytas David Haines nukirsdinimo vaizo įraše, kuriame jis buvo pavadintas „sekančia auka“. Vaizdo įrašas, kuriame Henning nukirsdinamas pasirodė 2014 metų spalio 3 dieną, ši vyras nelaisvėje išbuvo beveik metus.

Peter Edward Kassig buvo 26 metai, kai jis buvo nužudytas. 2013 metų spalio 1 dieną pakeliui į Deir Ezzour Rytinėje Sirijoje, gabendamas maisto ir medicinos atsargas, Kassig buvo pagrobtas ISIS. Būdamas nelaisvėje jis pakeitė savo tikėjimą į Islamą ir pasikeitė vardą į Abdul-Rahman Kassig. Tų pačių metų lapkričio 16 dieną ISIS paskelbė vaizdo įrašą, kuriame vienas pagrindinių šios grupės narių -Jihadi John stovėjo virš nukirstos galvos. Pats nukirsdinimas vaizdo įraše nebuvo parodytas. Vėliau Baltieji Rumai patvirtino, kad nužudytasis buvo tas pats dingęs Kassig.

 

ISIS vaizdo įrašo kadras

Šios ir dar dauguma kitų žmogžudysčių vyksta dėl keletos priežasčių. Šios organizacijos pamatinis tikslas ir kaip jie teigia – misija įkurti tikrą Islamo valstybę, atspindinčią jų iš islamistinius įsitikinimus. Kita iš priežasčių, tai vykstantys karai ir siekis parodyti savo galybę, kaip įmanoma labiau įbauginti priešus, laimėti.

Ši organizacija, o gal tiksliau reikėtų sakyti – ekstremistų grupuotė žiaurumu perspjauna netgi mums puikiai žinomą teroristinę grupuotę – Al Kaida. Jav ir kitos Vakarų valstybės stengiasi kovoti su šių judėjimu, tačiau ši grupuotė yra labai gerai organizuota, kaip manoma, ji turi ryšių visame pasaulyje. Jau keleri metai yra paskelbta 10 milijonų JAV dolerių premija tam, kas sučiups pagrindinį grupuotės lyderį –  Abu Bakrui al – Bagdadžą. Tačiau, kaip žinia niekam to padaryti nepavyksta, o ši dažnai vadinama teroristine grupuote vis labiau plečiasi ir klesti. Sunku įsivaizduoti, kiek dar aukų prireiks, kad šis organizacija būtų sugriauta. Manoma, kad ši grupuotė gyvuos dar daug metų net, jeigu ir bus sunaikinta jos vadovybė.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: