Aliaksandroas Lukašenko / Baltarusijos spaudos tarnybos nuotr.

Jungtinės Valstijos įspėjo Baltarusijos diktatoriaus Aliaksandro Lukašenkos režimą, kad jis sulauks „ryžtingo atsako“, jei padės sąjungininkei Rusijai įsiveržti į kaimyninę Ukrainą.

„Mes taip pat aiškiai pasakėme Baltarusijai, kad jei ji leis panaudoti savo teritoriją puolimui prieš Ukrainą, jos laukia greitas ir ryžtingas Jungtinių Valstijų ir mūsų sąjungininkų bei partnerių atsakas“, – žurnalistams sakė Valstybės departamento atstovas spaudai Nedas Price’as.

„Jei invazija būtų vykdoma iš Baltarusijos, jei Rusijos kariuomenė nuolat įsikurtų jos teritorijoje, NATO gali tekti iš naujo įvertinti mūsų pačių pajėgų išdėstymą šalyse, kurios ribojasi su Baltarusija“, – pridūrė jis.

Po to, kai Rusija prie Ukrainos sienų sutelkė, Ukrainos žvalgybos vertinimu, 127 000 karių ir dislokavo nemažas pajėgas Baltarusijoje, kur, Maskvos ir Minsko teigimu, vyks trumpalaikės karinės pratybos, Vakarų šalių sostinėse skambėjo pavojaus signalas dėl naujo didelio konflikto pavojaus.

Jungtinės Valstijos ir NATO baiminasi, kad šis karinių pajėgų telkimas gali būti pasirengimas galimai invazijai, ką Maskva neigia, ir įspėja, kad Rusijos puolimas sukeltų žalingas ekonomines sankcijas, taip pat sustiprintų Vakarų karinio aljanso buvimą Rytų Europoje.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas palaikė A. Lukašenką jo priešpriešoje su Vakarais dėl ginčijamų 2020 m. rugpjūčio mėn. prezidento rinkimų, kurie Baltarusijos vadovui suteikė šeštąją kadenciją iš eilės.

Oficialūs rinkimų rezultatai sukėlė protestų bangą, į kurią Lukašenka atsakė žiauriu susidorojimu su kitaminčiais, dėl kurio tūkstančiai žmonių buvo sulaikyti, o dauguma opozicijos politikų, baimindamiesi dėl savo saugumo, paliko šalį.

Anksčiau šį mėnesį A. Lukašenka pareiškė, kad vasario mėn. bus surengti bendri Rusijos ir Baltarusijos kariniai manevrai netoli šalies sienų su Ukraina ir rytinėmis NATO valstybėmis narėmis.

Jis sakė, kad pratybose daugiausia dėmesio bus skiriama scenarijui, pagal kurį jo šalies kariuomenė bus priversta „pasipriešinti iš Vakarų ateinančioms pajėgoms“.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: